Хаос около ЧЕЗ: От Чехия излезе информация за замесени две български банки

9912
Хаос около ЧЕЗ: От Чехия излезе информация за замесени две български банки
Снимка: Pixabay

Две български банки са гарантирали заеми за "Инерком България", като гаранциите са представени пред ЧЕЗ като доказателство, че българската компания може да си позволи операцията по придобиване на българските активи на чешкия енергиен гигант. Това твърди в нова своя статия чешкото издание Lidovky.cz ("Лидове новини"), което казва, че черпи информацията от собствени източници. Интересен факт за тази медия е, че съществува от 1893 година, а от 2013 година собственик ѝ е групата Agrofert, която е притежание на сегашния чешки премиер Андрей Бабиш.

Съгласно информацията, общо 260 млн. евро за осъществяване на сделката ще дойдат от две български банки - „Уникредит Булбанк“ и Първа инвестиционна банка (ПИБ). "Лидове новини" твърди, че 180 млн. евро идват от "Уникредит Булбанк", а 80 млн. евро – от ПИБ.

Ахмед Доган събра ДПС в Сараите

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган привика изненадващо в боянските си сараи членовете на Централното оперативно бюро и депутатите...

Actualno.com потърси за коментар и двете банки. От Първа инвестиционна банка заявиха, че банката не е поела ангажименти за финансиране на сделката. От "Уникредит Булбанк" пък казаха, че не коментират бизнес отношения – нито с клиенти на банката, нито по сделки, по които не са страна.

Друга интересна информация от Чехия е, че Българската банка за развитие (ББР) ще се погрижи за рефинансирането на вече съществуващ заем към българското подразделение на ЧЕЗ от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Става въпрос за кредит от 116 млн. евро, взет през 2016 година. Целта на заема е финансирането на инвестиционната програма на ЧЕЗ Разпределение България, както и изкупуването на енергийни съоръжения, част от електроразпределителната мрежа, и управлението на оборотния капитал на дружеството.

Чешката медия повтаря и, че парите по сделката за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ ще дойдат от три източника. Освен банкови заеми, ще има и собствено финансиране, както и кредити от офшорни компании. Твърди се, че зад офшорните средства стои руско-грузинският милиардер Паата Гамгоинешвили, чието име се появи в Paradise Papers. Грузинецът има присъствие в България - той беше собственик на мол "Парадайс" и е член на борда на директорите на фирма "Булреал" АД, собственик на стоков базар "Илиянци".

Информационен хаос

БСП: Искаме спиране на сделката за ЧЕЗ

Искаме спиране на сделката за ЧЕЗ чрез всички възможни законови механизми. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на преск...

Две коренно противоположни позиции относно сделката се появиха в правителствената пресслужба и в "Лидове новини".

Според правителствената пресслужба премиерът Бойко Борисов е говорил с колегата си Андрей Бабиш по телефона и Бабиш казал, че е информиран от Надзорния съвет на ЧЕЗ, че продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните. По думите на Бабиш са извършени проверки на купувача и по отношение на способността му да управлява електроенергийното дружество в България, и по отношение на произхода на средствата за заплащане на активите, които са показали, че не съществуват проблеми за осъществяване на сделката. Министър-председателят на Чехия изразил и готовност да предостави на българските власти материалите с резултатите от проверките.

В "Лидове новини" обаче излезе съвсем различна информация. В медията е публикувано интервю с Бабиш, в което той казва, че не му харесва накъде вървят нещата с продажбата на българските активи на ЧЕЗ и ще иска обяснение от Надзорния съвет на компанията. Чешкият премиер изразява и съмнения относно "Инерком България", като се опира в позицията си на „собствена и медийна информация“ Бабиш споделя, че е критикувал ЧЕЗ за действията ѝ на Балканите и казва: "Шокиран съм от това, което се случи в България", визирайки оставката на Теменужка Петкова. "Не разбирам сегашната ситуация", добавя чешкият премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика