Ердоган на срещата на Г-20: Най-трудният гост на канцлера Меркел

2593
Ердоган на срещата на Г-20: Най-трудният гост на канцлера Меркел
Снимка: Getty Images / Guliver

В навечерието на авторитетния дискусионен форум на двайсетте най-големи икономики в света в Берлин са изправени на нокти заради един на пръв поглед второстепенен въпрос. Управляващата голяма коалиция се опасява, че Турция ще изпрати официална нота с искане за организирането на среща на президента Реждеп Тайип Ердоган с негови поддръжници в Германия. Един гост, който се очертава като най-трудният за домакина Ангела Меркел.

Телевизионните кадри от Вашингтон обиколиха целия свят: охранителите на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган се нахвърлят срещу протестиращи граждани в ръкопашен бой, в който използват крака и юмруци. Подобни сцени не бива да се повтарят в северния ханзейски град Хамбург, където след броени дни започва срещата на високо равнище на лидерите от Г-20.

"Турция е наясно, че на германска земя човек трябва да уважава правото и закона", предупреди Мартин Шефер, говорител на Министерството на външните работи на ФРГ. Затова и дума не може да става, че същите бодигардове ще придружават Ердоган на срещата на върха.

Това, че се налага официален представител на външнополитическото ведомство да коментира охранителите на чуждестранен гост, показва още веднъж колко е сложна ситуацията в навечерието на пристигането на турския лидер в Германия.

В правителствените кръгове в Берлин обаче имат и по-големи страхове, а именно, че турският президент ще направи точно това, което наскоро неговият говорител Ибрахим Калън обяви в Анкара. Според програмата на участието му в срещата на групата на двадесетте, Ердоган ще говори пред свои сънародници, живеещи в Германия. Разбираемо е, че подобна среща не може да бъде организирана в Хамбург, но "такава може да има в някой друг град", предположи Калън.

Планираната реч на Ердоган преди дискусиите на лидерите на Г-20 се възприема от някои политици от управляващата коалиция в Берлин като провокация.

"Политика на Ердоган да се възползва от етнически турското население в Германия за своите цели ще навреди на вътрешния мир в Германия", убеден е Нилс Аден, говорител на парламентарната група на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по въпросите за външната политика. Следователно, организирането на подобен митинг "не е подходящо", категоричен е експертът.

Факт е, че до този момент Калън единствено е изразил желанието на турския държавен глава. "Няма официално искане от Анкара", подчертаха от Министерството на външните работи на ФРГ само преди броени дни, "и следователно няма причина за това дали и как да бъде направена проверка" за подобно желание от турска страна. Ограничението "дали" би трябвало индиректно да внушава на Анкара, че такова искане ще бъде възприето като обида в офиса на германския външен министър Зигмар Габриел.

Отношенията между Турция и Германия са обтегнати в продължение на месеци

Ситуацията между Берлин и Анкара остава напрегната вече месеци наред. Неотдавна кабинетът, а след това и фракциите на ГСДП и Съюза (ХДС/ХСС) одобриха предложение за изтегляне на военнослужещите от Бундесвера от разположената в Турция военновъздушна база на НАТО - "Инджирлик". Крайното решение бе взето след продължителен спор за достъпа на германска правителствена делегация в базата, където са дислоцирани военнослужещите на Берлин, участващи в мисиите на водената от САЩ международна коалиция срещу близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава".

Най-мрачната сянка в турско-германските отношения обаче хвърлят случаи като този с кореспондента на националния ежедневник "Ди Велт" Дениз Юджел, който от месец февруари насам се намира в затвор в Истанбул. Тревожното е, че неговият казус не е единствен. Наскоро от външнополитическото ведомство в Берлин потвърдиха, че броят на лицата с германски паспорт в подобно положение се е увеличил от шест на девет души.

Всички тези обстоятелства вече правят появата на Ердоган на срещата на върха на Г-20 достатъчно трудна. А сега и реч пред поддръжници? На теория, федералното правителство може да откаже подобна изява, както през 2016 г. направи Административният съд в град Мюнстер, провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Речта на Ердоган пред поддръжници в Германия - възможна, ако Дениз Юджел бъде освободен

Ердоган: Няма да допуснем автономия в Сирия

Президентът Реджеп Ердоган отправи предупреждение към САЩ, че въоръжените сили на Турция няма да допуснат създаването на нова държава н...

Възможната изява на турския президент събужда в Берлин спомени за пролетта. Преди предложения от Ердоган конституционен референдум, няколко политици от управляващата в Анкара "Партия на справедливостта и развитието" организираха митинги в редица градове в Германия. По това време канцлерът Ангела Меркел (ХДС) и министърът на външните работи Зигмар Габриел се противопоставиха на идеята за налагането на официална забрана от страна на Берлин на подобни изяви. Право да вземат решение получиха регионалните власти.

Най-фрапиращият пример бе планираната реч на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Хамбург: тя бе отменена, след като органите прецениха, че избраната за събитието зала крие рискове за безопасността в случай на пожар.

Ситуацията сега не е по-малко деликатна. Ако в Берлин постъпи официално искане за среща на Ердоган с турски граждани в Германия, то трябва да се има предвид, че това се случва в условията на току-що поставеното начало на предизборната борба в Германия. И ако властите на ФРГ откажат да удовлетворят желанието на Анкара, мотивирайки решението си с оглед на сигурността по време на срещата на Г-20, мнозина с основание ще отбележат, че само по себе си присъствието на Ердоган на германска земя ще предизвика протестни демонстрации.

Външнополитическият експерт на ГСДП може да си представи как този път Берлин прави изключение за турския президент. Това ще бъде възможно, в случай че "г-н Ердоган пожелае да обяви пред своите последователи в Хамбург освобождаването на Дениз Юджел". Тогава "ние със сигурност ще бъдем в състояние да гарантираме провеждането на кратка среща".

Der Spiegel

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари