Демографски проблем: Турция е пред най-голямото си вътрешно предизвикателство

7905
Демографски проблем: Турция е пред най-голямото си вътрешно предизвикателство
Снимка: Getty Images/Guliver

Вероятно е в следващите няколко години Турция да трябва да реши какво да прави с едни 3,5-4 млн. души, които искат за постоянно да останат в страната. Това заяви по време на брифинг в София д-р Небил Илсевен, председател на борда на турския "мозъчен тръст" Progressive Thought Institute.

По време на събитието, организирано от Центъра за изследвания на балканския и черноморския регион, Небил Илсевен визира големия демографски проблем, който се създава от кризата в Сирия и последващия приток на бежанци и мигранти в южната ни съседка. Имаме много важен въпрос в Турция - движението на хора вътре в страната, преминаването им през Турция и тяхното обратно връщане, каза експертът.

Пътят към Европа завършва в Турция

Жителите на крайбрежния турски град Дикили са опасяват, че занапред ще трябва живеят в нещо като бежански лагер. Мнозина от тях биха п...

"В страната има 2,5 млн. души само от Сирия, търсещи сигурност и нормален живот", подчерта Илсевен, който е и доцент по финанси и банково дело в Işık University в Истанбул. Турция предоставя временни решения, които не са устойчиви дългосрочно, добави той и постави въпроса за нуждата от дългосрочно решение, ако голяма част от тези хора решат да се заселят за постоянно в страната.

Те ще участват в политическите и социалните процеси и икономическото развитие, каза експертът. По думите му това ще създаде големи и драматични въпроси за решаване пред политиците в Турция, а процесът, според Илсевен, ще бъде "най-голямото вътрешно предизвикателство".

Темата на събитието беше "Динамика в икономическите и политическите процеси в Турция и техните проекции в енергетиката в Югоизточна Европа: Предизвикателства и възможности", като експерти от Турция коментираха развитието на страната, както и геополитическите и енергийни въпроси в региона.

Турция не може да бъде основен играч в региона, а сега страната търпи последствията от своята намеса с над 3-те млн. бежанци. Това мнение изрази проф. Хюрсит Гюнеш, преподавател по парична икономика и макроикономика в Университета в Мармара, Турция и в Университета в Манчестър, Англия.

Гюнеш се фокусира върху геополитическите процеси в Близкия изток и проблемите, пред които се изправя Турция във външнополитически план в последните 10-15 години. Основен глобален политически играч промени средата в региона, каза експертът, който е бил и депутат в турския парламент от Републиканската народна партия до миналата година. По думите на Гюнеш до преди 10-15 години Турция не е имала проблеми със съседите си от Близкия изток, визирайки Сирия, Ирак и Иран. Според експерта проблемите започват от края на XX век и началото на XXI век, когато САЩ започват да се намесва в региона.

Федерацията за човешките права: Бежанска криза в Европа няма, има "криза на приемствеността"

В момента няма бежанска криза в Европа, но има "криза на приемствеността". Това смята вицепрезидентът на Международната федерация за чо...

Мнението на Хюрсит Гюнеш е, че проблем е желанието на Турция от последните години също да се намесва в геополитическите процеси в региона като палестинския конфликт и гражданската война в Сирия. Той заяви, че Анкара, както и други се е намесала в Сирия, като е помогнала на някои въоръжени групи там -"разбира се не ИДИЛ, а от умерената съпротива", поясни той.

Според Гюнеш САЩ са започнали да се намесват в Ирак и Кувейт заради петрола в тези страни, но в Сирия това се случва заради това, че страната е под влиянието на Русия, неприятел на Израел и транспортен коридор за горива от Ирак. "Можем ли реалистично да видим една обединена Сирия или ще я видим разделена", постави въпроса Хюрсит Гюнеш за бъдещето на раздираната от военни действия страна.

"Сирия, както и Ирак са в политическа каша. Повече от 4 млн. души са напуснали домовете си, а по-голямата част от бежанците са в Турция и Йордания. Целият регион е засегнат", посочи Гюнеш. Представете си как беше нападната една икономическа сила, каквато е Германия, че приема 1 млн. бежанци, и си представете една развиваща се страна, каквото е Турция, която приема повече от 3 млн. бежанци от Сирия", каза преподавателят по икономика. "Дали ще си тръгнат, вероятно не", добави той.

Според Гюнеш е необходима обща координирана намеса на ЕС в региона на Близкия изток и Турция. Същевременно според него, за да подобри състоянието на икономиката си южната ни съседка трябва да промени структурата на износа си по страни, като се насочи не към Близкия изток, а към Африка. "Турция трябва да реши проблема си с Русия за Сирия и да намали енергийната си зависимост от Русия", каза още той.

Засягайки въпроса с енергийната зависимост, Канат Емироглу, председател на Борда на енергийната компания Global Enerji и бизнес-консултант на пазара за природен газ, заяви, че Европа се е "пристрастила" към природния газ, който ще стане най-разпространеният ресурс до две-три години. По думите му Европа е изключително енергийно зависима от Русия и газовия доставчик "Газпром" и това представлява проблем. "Не е диверсификация, ако тръбопроводът води към една и съща страна със своите геополитически цели", изрази се образно Емироглу, говорейки за изграждането на Северен поток, който ще води от Русия към Германия и е паралелен на този през Украйна.

Отмениха 2 курса за депортиране до Турция, мигрантите избягали

Европейската агенция за охрана на границите Frontex е отменила два курса за депортиране на нелегални мигранти с кораби от гръцкия остро...

Припомняме, че според скорошен анализ на компанията за кредитно застраховане „Кофас" икономиката на Турция ще отчете растеж от 3,6% през 2016 г. Отчитайки бежанската криза и свързаните с нея геополитически промени, от компанията все пак смятат, че страна като Турция, въпреки че е изложена на миграционен натиск, запазва относително добра икономическа стабилност и не се характеризира със сериозно увеличение на рисковете.

През изминалите години Турция има умерен икономически растеж. След нарастване с 4,2% през 2013 г., растежът се забавя до 2,9% през 2014 г. За миналата година се очаква той да е 4,2%, по данни на Световната банка. Турция е 17-тата най-голяма икономика в света, като относително заема 7,9% от световната икономика и 7,9% от световното население.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com