В Македония протестиращи щурмуваха парламента и пребиха Зоран Заев (Видео)

7102
В Македония протестиращи щурмуваха парламента и пребиха Зоран Заев (Видео)

Гражданите, които протестират в Скопие срещу "Албанската платформа", щурмуваха и влязоха тази вечер в македонския парламент. Те пребиха редица депутати, сред които и лидерът на СДСМ Зоран Заев.

Стотици граждани са в парламента, пеят патриотични песни и скандират "Македония", "Избори", "Няма да се предаваме", "Няма да има държавен преврат".

Заради извънредната ситуация в македонското народно събрание влезе полиция с цел да разпръсне събралите се граждани. Протестиращите обаче изгониха полицаите. Входът на пресцентъра е барикадиран с фотьойли и маси и никой не може да влезе, а недоволните граждани държат ранените депутати за заложници.

Според непотвърдени информации се очаква да пристигнат специални части, които да изведат блокираните.

Протестите се организират от Гражданското сдружение "За единна Македония" от края на месец февруари. Те протестират всеки ден и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори. 

Депутатите от новото парламентарно мнозинство и известно време бяха заключени в стаята за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат и да нападнат Зоран Заев и депутати от неговата парламентарна група. Недоволните граждани са удряли със столове Заев и депутатите му, като в последствие лидерът на СДСМ се показа пред медиите окървавен.

Пострадали са още Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски, Петре Шилегов, както и лидерът на "Алианс за албанците" д-р Зиедин Села.

Влизането в Народното събрание стана минути след като депутатите от Социалдемократическия съюз на Зоран Заев и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери от ДСИ (Демократичен съюз за интеграция) за председател на македонския парламент.

Изборът стана след като председателстващият днешното заседание Трайко Веляновски прекрати заседанието, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации. За Джафери обаче не гласуваха депутатите от двете албански партии - Движението "Беса" и тези от ДПА. Той бе избран с 61 гласа в 120 местния парламент. СДСМ има 49 депутати, а партията на Али Ахмети ДСИ - 10 и Албанският алианс, който има само 3-ма народни представители, предаде БГНЕС.

В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха - "Това е държавен преврат".

След като положи клетва, Джафери се обърна на албански език към народните представители. След като депутатите от ВМРО-ДПМНЕ изпяха македонския химн, депутатът от "Беса" Зекирия Ибраими поиска да бъде изпълнен и албанския химн. След това всички албански депутати започнаха да изпълняват албанския химн.

Еди Рама: В началото Груевски прие "Албанската платформа"

Албанският премиер Еди Рама отхвърли твърденията, че властите в Тирана диктуват на албанските партии какво да правят в Република Маке...

През днешния ден СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ си отправиха поредните тежки обвинения. Зоран Заев предупреди партията на Груевски, че "парламентарното мнозинство ще избере председател на Народното събрание". От ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че "амнистираният престъпник Заев се опитва да извърши държавен преврат и да създаде паралелни структури, защото е изнудван от чужденци и от наркобосове".

Гражданското сдружение "За единна Македония" публикува декларация с призив "всички граждани от всички краища на Република Македония да се съберат пред сградата на парламента в Скопие".

Истинският стопанин на Република Македония е народът, се казва в призива.

Декларацията бе публикувана минути след като протестиращите влязоха в сградата на Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com