Недалечно бъдеще - чистота на въздуха или хиляди миньори без работа?

5471
Недалечно бъдеще - чистота на въздуха или хиляди миньори без работа?
Снимка: БГНЕС

Нов регламент към директивата на ЕС по-високи прагове на вредните емисии ще се окаже смъртна присъда за българската енергетика и индустрия. Това обявиха представители на Българската минногеоложка камара и на държавата стана по време на кръгла маса на тема "Бъдеще за българския въгледобив".

На дискусията стана ясно, че новият еврорегламент към директивата на ЕС за комплексно предотвратяване на замърсяването ще бъде обсъден от комисия, която ще предложи нови нива, много по-занижени, на емисиите при големите горивни инсталации и по-конкретно занижаване на равнищата на серен диоксид и живак.

ЕС ще трябва да затвори всички ТЕЦ-ове на въглища до 2030 г.

Стрес тестове на индустрията показват, че ЕС ще превиши значително поетите си ангажименти по климатичното споразумение от Париж, освен ...

Според експертите тези нива на чистота и тези нива на емисии, няма как да бъдат покрити дори от най-модерните ТЕЦ-ове, които работят в момента в България. Това ще би наложило затварянето на поне три ТЕЦ-а в комплекса "Марица-изток". "Това е неизпълнимо не само за нашите централи, не е изпълнимо и за модерните централи в Западна Европа", категорични са те. Според бившия министър на енергетиката от ГЕРБ Валентин Николов, резултатът от това ще е, че 10 хил. миньори ще останат без работа.

Инж. Иван Андреев, който е изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара, заяви, че страната ни има нужда от спешна национална консолидация по този въпрос, заедно с други държави, заинтересовани по него. Такива по думите му са Германия и Полша. "Да спрем ликвидацията на един цял отрасъл", призова Андреев.

"Ние сме предприятието с най-голямото производство на въглища в България, което работи от 65 години", заяви и зам. изпълнителният директор на „Мини Марица Изток” инж. Димитър Чолаков. По думите му геоложките запаси и ресурси на находището са за близо 2 млрд. тона, но индустриалният потенциал е по-малък и въглищата от Маришкия басейн могат да осигуряват светлина и топлина за още 30 години.

Какво става с американските централи при влизане в сила на новия еврорегламент - прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика