С какво пък ви е виновен Криско!?

Още от автора

От малко повече от седмица се върти едно клипче по телевизията, което е част от кампанията „Fair Play“, която призовава хората да не теглят филми и музика от торент сайтове, а да си плащат за това. Българският народ е беден. Затова народното недоволство изригна, когато видя актьора Асен Блатечки да краде храна от хладилника на човек, който си е теглил филми с негово участие, а след това и Криско (хип-хоп изпълнител и музикален продуцент), който краде колата на фенка, позволила си да изтегли негови парчета от пиратски сайт.

В началото и двата клипа бяха възприемани така, както най-вероятно техните създатели, както и участниците в тях - Блатечки и Криско, са искали да бъдат възприети – просто като клипчета с забавен сюжет, които няпомнят на зрителите, че трябва да заплащат за удоволствието да гледат филми и да слушат музика. В първите дни след появата на клипа с Криско, всички обсипаха интернет пространството със закачки с него. Например, поканите да дойде да открадне тяхната кола или тази на Цецо Катъра. Това беше забавно. Но после нещата малко по малко загрубяха и започнаха обидите по негов адрес.

Лично аз съм ЗА пиратството, защото повечето българи са бедни и не могат да си позволяват да си купуват филми и дискове с музика. Торентите са единственият източник на култура за масата от българските младежи. (Мнението ми по този въпрос си го изказах в статията „България без торент сайтове“. Ако желаете, можете да я прочетете). Но съм категоричен, че авторските права върху произведенията на българските творци трябва да бъдат спазвани. Така те ще имат повече средства, за да творят, ще може да се отсеят по-добрите артисти, без значение дали са актьори, музиканти или писатели.

Повечето от българските млади таланти имат своите 2-3 месеца слава, когато има музикален формат по телевизията. После пеят по пиано барове или започват да се занимават с нещо друго, защото няма кой да ги продуцира, а сами не могат. А хора, които са бездарни, но намират пари, за да си играят на звезди, си пеят за собствено удоволствие, за съжаление, не само под душа. Те си плащат, за да им се въртят песните по музикалните телевизии. Така, докато осъзнаят, че просто не ги бива, тормозят не само себе си, а и всички нас. Понеже няма никакво сито и всеки може да стане музикална звезда, някои от бездарните успяват да изкарват добре от участия, докато оскверняват българската музика. Без пиратството едва ли щяхме и да чуем за по-голямата част от тях. Затова не е хубаво да теглим MP3-ките на българските музиканти. Без тях продуцентите ще се насочат към талантливите изпълнители, защото ще знаят, че биха имали по-голяма печалба от работата си с тях. В България, земята на Орфей, има много повече талантливи хора, отколкото в другите страни по света. Грехота би било, ако не се създадат условия, за да може тези таланти да изгреят.

Пиратството е копиране, което също е закононарушение, но не е равностойно на кражба. Именно този факт накара много хора да се съгласят с твърдението, че с това 15-секундно клипче хората биват лъгани, че „така е честно“. Докато яденето от чужд хладилник и „поджиткването“ с чужда кола е кражба, а не копиране, затова не е честно. Намериха се и такива, които твърдят, че тази кампания подстрекава малолетните и непълнолетните да извършват престъпления. Някъде прочетох, че дори мястото на Криско било в затвора, а не в праймтайма на национална телевизия. Аз си мисля, че и на малко дете би станало ясно, че рекламата не призовава никой да краде, нито пък е призив към творците да се саморазправят с феновете си.  

Друг въпрос е, ако телевизията, по която се излъчва клипа, се опитва да заблуди обществото, че по смисъла на закона пиратството е кражба, а то не е. Също така има съмнения, че чрез този призив задочно се прави реклама на един портал за платено гледане на филми и сериали, който е под егидата на същата телевизия. И така да е, това няма нищо общо с Криско. Той просто подкрепя една кампания, в качеството си на творец, която далеч не е първата подобна в България. Преди години голи български творци гледаха тъжно от билбордовете по булевардите и казваха, че „пиратството ограбва“.

Някои заговориха, че кариерата му, която набра голяма скорост нагоре преди има-няма 3-4 години, ще залезе, защото негативизмът от тази кампания се стовари най-мнoго върху него. Но това едва ли ще бъде така. В интернет пространството е обвиняван, че в клипа назидателно размахва някакъв диск, на който се предполага, че Катенцето е записала неговите песни, при условие, че самият Криско няма издаден нито един албум. Ами ако нямаше пиратство, дали пък нямаше да издаде поне един? Все пак си е гордост за един изпълнител, да издаде албум. Той си е намерил неговата ниша, изкарва си парите от участия и от композиране и писане на текстове на песни и за други изпълнители. На него очевидно му върви и без да печели от продажба албуми. Явно се е примирил, че няма да изкарва пари от продажба на CD-та и не хаби сили в такава посока. Но независимо от това дали е издавал албум, или не е издавал, той има авторските права върху песните си.

Не мисля, че тази кампания би променила обстановка с пиратството в страната ни. По-скоро я намирам за забавно напомняне, че то е вредно за българската музика. Но всеки творец има право да изрази позицията си по този проблем. Затова не смятам, че Криско заслужава тези обиди. Освен това, той е автор на поне 3 от най-големите хитове сред тийнейджърите, извън жанра поп-фолк, и то само за последната една година. Негови произведения са забавните летни хитове „Почивните дни“, „Кой ден станахме?“, в изпълнения на Ангел и Моисей от „X Factor“, както и на парчето на Дивна от „Пей с мен“ - „Ти не можеш да ме спреш“, което се превърна в абсолютен хит сред тийнейджърите. Това доказва таланта му. Певицата Елица Тодорова също записа много харесван дует с него преди около 2 години. Освен това, за разликата от повечето си колеги, той има музикално образование, което е показател, че неслучайно се е захванал именно с музика.

Факт е, че Криско вече е постигнал някои от мечтите си, явно печели добре, а още няма навършени дори и 25 години. Дано възмущението към него, след участието му в клипa на кампанията „Fair Play”, не е породено от прословутата балканска завист, която намира, залива и се опитва да удави всичко, което диша, мърда и се движи. Но си го мисля. Би било много жалко, ако е така. Защото той не е виновен за нищо.