Чудо! Македонец победи в българския Биг Брадър

Още от автора

Един човек може да бъде по-силен от гражданите на цeли две държави! Това беше доказано с победата на македонеца Никола Нестески-Лестер в българския Биг Брадър. Най-младият участник надделя не само над своите конкуренти за първото място. Заедно с българските зрители, които го подкрепиха като гласуваха за него, той прескочи и победи стереотипите на балканския синдром. Трябва да бъдем много горди от този факт! За първи път чужденец спечели реалити формат и у нас. А това за пореден път доказа, че България върви напред!

Отричаме или не, факт е, че тазгодишният Биг Брадър беше гледан от почти всички ТВ зрители. Това прави предаването много обществено и социално значимо. Победата на Лестер, а преди месец и тази на Орлин, доказа, че българският зрител (а и изобщо българският човек) вече е тотално отвратен от негативизма, агресията, наглостта и простотията, уютно настанили се във всички сфери на обществения живот. Явно трябваше да минем през всичкия този негативизъм, за да оценим доброто и градивната сила у човешкото същество... И положителната промяна в нашия манталитет вече е започнала да се случва!

Същият участник е стигнал до второто място в т.нар. „Велики брат“ през 2011г. (балкански Биг Брадър, в който съквартирантите в шоуто са от страните от бивша Югославия). Тогава зрителите от Македония са изпращали СМС-и, за да го подкрепят. А сега, в нашия Биг Брадър, победителят беше избран само от българската публика. Съмнявам се, че някъде другаде на полуострова, освен у нас, подобно нещо е възможно да се случи.

Сигурен съм, че за хората, които са гласували, изобщо не е било от значение дали Никола е македонец или българин. Те са дали висока оцениха просто за човека Никола, на базата на неговото поведение и на характера му, гледайки го в реалитито. Той беше най-усмихнатият в шоуто - единственият участник, който не обиди никого, дори не се изказа лошо за някого, не се скара, не отвърна на агресията с агресия (пряка към него имаше само веднъж-два пъти от ръгбиста Борислав), беше много овладян и адекватен, а в същото време не беше и скучен. Други победители в Биг Брадър, които спечелиха този формат благодарение на подобно поведение, бяха актьорът и певец Орлин Павлов и ТВ водещият Деян Главчев - Део.

Лестер изпъкна още с добронамереността си към всички и умението да владее емоциите си. Той се будеше и заспиваше с песен на уста. Беше най-слънчевият участник, грееше като слънцето от македонския национален флаг, но прояви много силен и стабилен за възрастта си характер пред предизвикателствата, които му отправяше Големия брат (например, когато го оставиха без багаж или когато трябваше да справи с афектирания ръгбист Боби). Доказа се като принципен и верен в приятелството си с Найден и Цеце.

Много силен беше моментът, когато в една от мисиите Лестер застана в строя с другите участници и с високо вдигната глава, и с ръка на сърце, изслуша българския химн (ех, колко хубаво щеше да е и ако българските спортисти, с малки изключения, слушаха химна като него). Той потвърди, че се гордее с това, че носи българска военна униформа, защото и дядо му е бил войник в Българската армия. Вероятно заради това не са и положителни повечето от коментарите за него в македонското интернет пространство.  Но Лестер защити и македонската си гордост - въпреки че знаеше, че ще отговори неправилно в една от мисиите, той каза, че Александър Велики е македонец, а не грък.

Разбира се, българските хейтъри също се задействаха, като не оставиха щафетата само в ръцете на македонските им „съхейтърци“. Нека не си правим прибързани изводи за нас, защото още имаме много трески, които трябва да издяламе в манталитета си и аз вярвам, че ще ги издяламе. Изводът, който със сигурност мога да направя е, че добрият победи и че мнозинството от хората вече са по-силни от закостенелите стереотипи и техните подражатели. Съмнявам се, че са много страните в Европа, в които чужденец може да спечели вота на зрителите в реалити шоу. Спокойно можем да чувстваме това като някакъв вид превъзходство над останалите членове на голямото европейско семейство.