X
 
 
 
 
X
Aвтор: Теодор Спасов

Бяха ли миналогодишните февруарски протести метеж?

25.02.2014 13:24 6549 10

Човек би си помислил, че година след протестите срещу монополите проблемът с високите сметки вече е решен. Че-тата отдавна намалиха децибелите, а някои от тях се гмурнаха в мътните води на политическото статукво. Хората си стоят кротко по домовете и щат, не щат – плащат всеки месец големите сметки. Хулиганите пък са заети със задачата да ни спасяват от въображаемото турско робство. Няма преобърнати контейнери, счупени витрини и откъртени пейки, както миналата година. Сякаш всички се наслаждават на прекрасния си и евтин живот, който им осигури новото правителство.

Аз вярвам, че обикновените хора, които излязоха на протести през февруари и юни 2013г., се опълчваха срещу едно и също зло. И двете протестни вълни справедливо регистрираха прояви на гражданското си несъгласие. Факт е, че много от тях научаваха за организирането на протестите от социалните мрежи и се присъединяваха спонтанно.

Но е факт, че социалните мрежи могат да се използват и за манипулации. Чрез тях често се организират и демонстрации, които внимателно се дирижират, за да постигнат цел, от която има полза злото, срещу което всъщност гражданското общество се бунтува.

Според много хора февруарският бунт беше яхнат и превърнат в метеж, ако направо не е бил организиран като такъв. Съжалявам, ако някой мисли по друг начин, но това е и моето мнение. Много са нещата, които ме карат да мисля така. В този текст ще изброя 5 от тях.

1. Протестите бяха основно срещу монополите и високите битови сметки. Но приключиха тихомълком и без да постигнат основните си цели, малко след като премиерът Бойко Борисов подаде своята оставка. Много от излезлите да протестират през февруари бяха симпатизанти на ГЕРБ. И те се почувстваха подведени и излъгани.

2. Преди да бъде обърнат в друга посока, гневът на протестите срещу монополите всъщност беше насочен конкретно срещу енергоразпределителните дружества, които у нас са общо три на брой – две чешки и едно австрийско дружество, като всяко от тях е монополист в няколко административни области, което определено не е честно спрямо потребителите. Лично аз смятам, че както можем да избираме мобилния си оператор, би било хубаво да можем да избираме и енергоразпределителното си дружество.

Но на протестите през февруари 2013г. изобщо не беше споменат единственият доставчик на газ за Българияедно руско дружество, което ни продава природния газ на цена, която на практика е най-високата в целия Европейски съюз. Поради тази причина сметките ни за парно често се равняват на минималната работна заплата в страната.

Как така се случи, че нито веднъж не чух някой от представителите на февруарските протести да спомене името на това газово дружество в някоя от многото си медийни изяви?

3. През февруари се вдигнаха всичките по-големи областни центрове, докато летните протести бяха основно в София градът, в който хората винаги са се чувствали най-свободни и най-малко репресирани заради политическата си ориентация. Две са възможните причини за това - или искането на летните протести за нов морал в политиката не е било достатъчно правдиво, или не е имало кой да покани хората да отидат на протест. Лично аз смятам, че каузата на летните демонстрации определено си заслужаваше. И до голяма степен те постигнаха това, за което се бореха.

4. Едни от най-върлите активисти през февруари бяха партийно обвързани, а поне един от тях и открит русофил. Същият представител (или активист) вече е заместник-шеф на едно новоизлюпило се политическо движение с неясно финансиране. Дали е решил да гради политическа кариера впоследствие, или си е мечтаел отдавна за това, няма особено значение. Не го виня, защото абсолютно всеки има право да отстоява своя мироглед по начин, какъвто намери за добре, било то и влизайки в политиката. Но  според мен тези факти говорят много.
 
5. Преди няколко седмици, най-изтъкнатите представители на демонстрациите през февруари заявиха, че протестите срещу монополите ще бъдат възродени. Демонстрация бе планиран за 9-ти февруари пред сградата на Столичната община. Иронично бих казал, че баш Фандъкова е виновна за сметките ни за тока. Защо протестът беше пред Столична община, а не по дългите софийски улици, пред Министерски съвет и пред Народното събрание, както миналата година?!

***

Колкото и да ми се иска да призная февруарските активисти като представители на гражданското общество, а не като представители на партията-майка, не мога. Колкото и да ми се иска да кажа, че февруарските протести не бяха яхнати, също не мога. Съжалявам.

Дано хората, които се чувстват излъгани днес, не са обезверени. Защото аз наистина мисля, че „Февруари 2013г.“ трябва да се възроди. Всеки протест си струва, защото това е единственият законен начин в демократичните общества, по който суверенът да повлияе на корумпираната власт, когато не наближават избори. (През февруари 2013г. наближаваше парламентарен вот, но това са подробности).

Няма нищо лошо и когато се организират чисто партийни протести, но стига това да бъде признато и явно, а не маскирано зад други популистки идеи. Защото тогава е гнусно.

 

Всички Мъж Жена
Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
Be_Google
10

Be_Google

преди 1 година
До Автора и някои от коментаторите: газта е най-евтиното гориво за добив на енергия и ако не се крадеше в ТЕЦовете, ако те не бяха частни, и ако тока не беше на тия безумни цени и цената на мафиотското парно в София щеше да е по-ниска.....ГЕРБ управлява София, не е БСП, нито Първанов...нито Догна, а още по-малко ПОПУЛИСТЪТ Бареков!!! Протестите февруари не бяха платени и режисирани за разлика от виж още ›› тези на дясната олигархия! И още нещо за прираднитя газ- има си международни цени, които заради акцизите и ДДС начислени върху основната международна цена става различни за целият Евросъюз. КОЛКО ПЪТИ ГАЗЪТ ПОЕВТИНЯВАШЕ , ГЕРБ ДА НИ НАМАЛИХА ЦЕНИТЕ НА НЕЩО??????!!!!!!!
Спасовото просто поства от свое име герберастки пасквили и взема стотинки, какво толкова му обръщате внимание.
ВС
8

ВС

преди 1 година
....... Няма умора. Като има и спонсори. Нали?? DrMiteffff!!!!!
Уважаеми, Г-н Спасов! Чета и препрочитам Вашите статии! А на противниците Ви, бих казала:- Прости им Господи, те са невежи!
КОЛКО ВЕЖ ТРЯБВА ДА СИ , ЗА ДА СИ ПОМИСЛИШ , ЧЕ НЯКОЙ ТИ ЗАСТРАШАВА ЕС БЪДЕЩЕТО ? АМИ ТО Е РЕАЛНОСТ. ТЯ Е ТАКА , КАКВОТО Е ТАКАВА. РАЗКРИТИ СТЕ СОРОСОИДИ. ВИЕ ЩЕ ЗАГУБИТЕ , ЗАЩОТО ВАШИТЕ ГОСПОДАРИ ДНЕС СА В ПОСЛЕДНИТЕ СИ ГОДИНИ.
В КИПЪР НАШИТЕ ДРУГАРИ ДНЕС СА ПО УЛИЦИТЕ СРЕЩУ КОЛОНИАЛНОТО ИМ УПРАВЛЕНИЕ , А В УКРАЙНА ХОРАТА СЕ ВЪОРЪЖАВАТ СРЕЩУ НОВАТА НЕОФАШИСТКА /ЕС/ КЛИКА. ОТ НИКОЗИЯ ДО ДЪБЛИН МИЛИОННИ ДВОЙНО ПОЦИНКОВАНИ СТОМАНИ ЩЕ ПОТЪРСЯТ СМЕТКА. ПЪТЯТ Е САМО КЪМ БРЮКСЕЛ
Този олигофрен набозал се със сперма, отново като гарван грачи !
ФЕВРУАРЦИ. КАКТО ВИ ПОСЪВЕТВАХ , БЪДЕТЕ ДВОЙНО ПОЦИНКОВАНА СТОМАНА. НЯМАЙТЕ ВЯРА НА БСП И ДАЖЕ НА БАРЕКОВ. СТОЙТЕ НАД ДОЛНИТЕ ИГРИ НА ЛУКАНОВЦИТЕ /РАН;ЪТОВЦИ/. НЕ СМЕ САМИ. ИДВА РАЗПЕТИ ПЕТЪК ЗА УРОДЛИВОТО КВАЗИ НЕЩО /ЕС/
НЕ Е ПРОБЛЕМЪТ В ЕДНО ИЛИ ДРУГО ПРАВИТЕЛСТВО. ПРОБЛЕМЪТ Е В НЕГОВАТА ПОЛИТИКА. ДОСЕГА ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА ОТ 1989 ВОДЯТ ПОЛИТИКА В УСЛУГА НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ , МОНОПОЛИ И ПРОЧИЕ.
ГОВНЬО , През февруари протестирахме срещу чуждите монополи, протестирахме срещу ЕРПетата, срещу високите цени ! Искахме българина да живне . Сега са платени, надрусаните вандали и това което искат е дестабилизация на България и кръв !
Анонимен
5.1

Анонимен

преди 1 година
И какво точно се промени от тогава насам? Да не би случайно да намаляха сметките (изключваме топлата зима по разбираеми причини)? Или пък ЕРП да не би да са национализирани? Случайно да вдигнаха осезаемо доходите (не ми говори за подигравката с пенсиите)? Ако ще ми се оправдават с предишните, този филм го гледахме и при тях. Поне при предишните имаше някакви наченки за работа. Сега има само голи д виж още ›› уми и плюене.
Анонимен
5.2

Анонимен

преди 1 година
Лъжлив дрипльо
Анонимен
5.3

Анонимен

преди 1 година
До 5.1 Нищо не можеше да се промени, тъй като правителството на ГРОБарите и Висшата тиква си напълниха банковите сметки и смачкаха исканията на обикновените българи . ПАРАТА унищожава обикновения българин.
Анонимен
5.4

Анонимен

преди 1 година
До 5.3: Хм, този филм вече сме го гледали. Моля да смените опорната точка. Говорете с факти, или просто замълчете. Покажете ми едно управление с участието на БСП, което да не е довело България до катастрофа. Между другото, не съм привърженик на ГЕРБ, но ако трябва да ги сравнявам с БСП, те са по-малкото зло.
Спокойно друзья, 2015 пак ще има протести. Те затова сега БСП си правят устата да сдадат властта за да може 2015, когато трябва да започне изплащането на допълнителните пенсии и лъсне голата истина за колосалните кражби там, да се опитат да се върнат на бял кон. Не са изобщо глупави другарите.
dmiteff
3

dmiteff

преди 1 година
Анонимен номер 1, хайде вече по-сериозно и аргументирано. Верно, че ти плащат от БСП, ама поне спри с гнусния език.
ФЕВРУАРЦИ , БЪДЕТЕ ДВОЙНО ПОЦИНКОВАНА СТОМАНА. НИКАКВА ВЯРА НА БСП И ДАЖЕ НА БАРЕКОВ. ВИЖДАТЕ , ЧЕ ДЪРЖАВИТЕ ИЗПЪЛНИЛИ НАШИТЕ ИСКАНИЯ СА ПОД БРУТАЛНАТА АТАКА НА К/КРАВАРСКИЯТ ИМПЕРИАЛИЗЪМ. МИСЛЕТЕ ПО БЪЛГАРСКИ . ГОЛЯМАТА БИТКА СЪС ЗЛОТО ПРЕДСТОЙ
Анонимен
3.2

Анонимен

преди 1 година
Митефф, когато лайняри като тебе и автора изчезнете от полезрението ми, ще стана най мирният и интелигентен човек в България! Докато има такива изроди като тебе, ще бъда непримерим! Точно вИЕ изопъчавате фактите!
Абе какво стана с Хафъзов ,жив ли е още ?!? Защо Асен Генов и Лайо Цицин този соросоид драскач не излязоха да протестират ?!?
ВСИЧКИ ФЕВРУАРЦИ , БЪДЕТЕ ДВОЙНО ПОЦИНКОВАНА СТОМАНА. НИКАКВА ВЯРА НА БСП И ДАЖЕ НА БАРЕКОВ. ВИЖДАТЕ , ЧЕ ДЪРЖАВИТЕ ИЗПЪЛНИЛИ НАШИТЕ ИСКАНИЯ СА ПОД БРУТАЛНА АТАКА НА К/КРАВАРСКИЯТ ИМПЕРИАЛИЗЪМ. ПРЕДСТОЙ БИТКА , СЪБИТИЯТА В УКРАЙНА СА СЕМАФОРА. МИСЛЕТЕ ПО БЪЛГАРСКИ
Педераст, значи нашите миналогодишни протести са метеж и ги плю тогава, а тези в Украйна са справедливи и градивни, според днешните ти драсканици. Гаден лицемер си, подлога на комунистите, фурнаджийска лопата си!
МНОГО Е ГНУСЕН НАЛИ ? ПОТЪНАЛ В ПОТ И ДУХОВНА НИЩЕТА. НЯМА КАКВО ДА СЕ ДОБАВИ. СЪБИТИЯТА ЩЕ СЛЕДВАТ СВОЯТ ХОД БЕЗ ДА ПИТАТ СОРОСОИДА.
Анонимен
1.2

Анонимен

преди 1 година
Подлога на комунистите си ти