Може ли да се предсказват земетресенията?

Още от автора

След земетресението в Перник, темата за това дали е възможно да бъдат предсказвани бъдещи трусовe стана силно актуална в медийното пространство и продължава да е. Едни и същи учени се явяваха във всички медии и успокояваха хората, че вторичните трусове затихват и, че земетресенията не може да се предсказват. Аз им вярвам. Но има земетресения в историята на човечеството, които са били предсказвани.

В миналото, а и на много места до ден днешен, хората са предсказвали земетресенията, съдейки по поведението на животните. Те имат сетива, каквито ние нямаме или сме загубили. Кучетата имат много по-силни обоняние и слух. Чуват звуци на честоти, които е невъзможно ние да чуем. Някои хора са по-чувствителни и може да не се чувстват добре преди земетресения.

Може би най-разпространеният начин за предсказване на земетресенията е чрез наблюдения на сеизмичната активност в миналото, както и чрез следенето на форшоковете (слаби трусове, които предупреждават за по-силни земетресения в бъдещето). На 4 февруари 1975 г. се случва земетресение с магнитуд 7.3 по Рихтер в източен Китай, като един ден преди това целият град Хайченг бива евакуиран. Учените тогава предсказват това земетресения чрез усилващите се форшокове, в комбинация със странното поведение на животните, нивата на приземните води и други подобни индикации. Това за съжаление е единствената успешна евакуация преди земетресения в история на човечеството, при която биват спасени вероятно десетки или стотици хиляди животи.Друго успешно предсказано земетресение, с  наблюдение на форшоковете, е отново в Китай, с магнитут 5.3 по Рихтер на 29 ноември 1999г. Смята се също, че големи земетресения се случват на едно и също място през определен период от време.

През 70-те и 80-те години на 20-ти век се изучава завишаването на емисии на радон като метод за предсказване на земетресенията, но много учени пренебрегват това. Преди да се случи земетресението в Лакуила, Италия през 2009г., се наблюдава повишаено количество на емисиите на радон в района на града.  

Понякога могат да бъдат засечени електромагнитни вълни преди земетресението. Земетръсна свектавица може да се появи в небето над зоната незабавно преди или по време на земетресението. Има много такива случаи, но все още не е доказано със сигурност защо се случва това, въпреки че има много предположения. Помня, че в репортаж в новините по БНТ след земетресението в Перник, жители близо до епицентъра твърдяха, че преди земетресението ги е събудила такава светлина.

Понякога има конкретни причини, които също може да бъдат сигнал, че ще се случи земетръс. Някои от тях са наличието на мини, тестването на атомни оръжия, издълбаването на тунели и др.

Според мен учените не се ангажират да предсказват къде и кога може да се случи земетресение, защото всяка прогноза може и да не се сбъдне. Ако някой направи прогноза, която не се сбъдне, тогава обществото би му се подиграло, би рискувал званието си на учен, би могъл дори да бъде съден. Колко учени имат смелостта да поемат такъв риск? Много е вероятно и хората да изпаднат в паника, ако учени съобщят, че има признаци за приближаващо силно земетресение, да започнат да си изтеглят парите от банките, да извършват действия, които биха нарушили нормалния ритъм във всичките сфери на живота.   

Има страни, които имат системи за ранно известяване при земетресения, като Япония, Тайван и Мексико. Минути или секунди преди земетресението да се случи системата се задейства и чрез аларми, акселерометри, компютри и други средства за комуникация се съобщава на хората, че скоро ще ги приближи силен трус. За щастие в България такава система едва ли е необходима, защото тук големи земетресения като в Япония, Мексико и Тайван са невъзможни. Но няма нищо лошо да се създаде и тук такава система, за всеки случай.

Аз не виждам защо трябва да се страхуваме от предсказания и прогнози за земетресения, било то от учени или хора, които твърдят, че са ясновидци, че имат екстрасенски способности или са астролози и правят хороскопи. Природни бедствия са се случвали, случват се и винаги ще се случват. Чист късмет е това, че от толкова много време насам не се е случвало нищо обезпокоително на територията на България. Свикнали сме така, затова и се стреснахме толкова много от труса с магнитуд 5,8 по Рихтер. Много повече хора загиват при автомобилни катастрофи, отколкото при природни бедствия по нашите земи.

Носим си аптечка в колата, а не катастрофираме всеки път, когато излизаме на път, нали? Но предвиждаме, че някога е възможно да ни се случи, затова шофираме винаги с нея. Пред природата сме безсилни, но нищо не ни пречи да проверим какви бедствия са възможни в района, в който живеем, и да се подготвим за евентуално такова. Една чанта с неща от първа необходимост - вода, храна, дрехи, одеала, пари и каквото друго преценим, че е необходимо, би било най-малкото, което можем да направим, за да се подготвим, ако живеем в земетръсен район, какъвто е 97 % от територията на България. Такива чанти имат всички домакинства в Калифорния, например.

Нормално и напълно човешко е да се страхуваме. Всички бяха много разтревожени в часовете след пернишкото земетресение, макар и много хора мъчно да се преструваха на безстрашни. Но от нас зависи това, да не се паникьосваме и да действаме разумно в случаите на бедствия. Мисля, че би трябвало вече да поставяме разума пред чувството си за страх. Бих предпочел, ако учените имат някакво съмнение, макар и минимално, че е възможно да се случи силно земетресение или друго бедствие, да ни кажат, за да се подготвим поне психически. Дори мисля, че паниката сред хората би била по-малка тогава.

Нека всеки прави каквито си пожелае прогнози и предсказания, да казва каквото си поиска. Само така истината би излязла наяве. За да ни уведомяват учените за предстоящи неблагоприятни за човека природни явления и бедствия, трябва да им покажем, че им имаме доверие и, че уважаваме техните изследвания и прогнози, дори и тези, които не се сбъдват. За да каже един сеизмолог, че има вероятност за земетресение, значи има нещо предвид, което ние не бихме разбрали, защото нямаме нужните познания. В противен случай винаги земетресенията ще ни изненадват неприятно и все ще се страхуваме от тях, докато в Япония при 7 по Рихтер продължават да работят на бюрата си напълно спокойно. Това всички сме го виждали в кадрите от записаните на камера земетресения от там.

Японците отдавна са пренебрегнали страха си и на негово място са поставили разума. Не, че не се страхуват и там от природни бедствия, но именно японците са доказателство за това, че никой няма полза от паниката, която хората сами си я правим, защото не се информираме достатъчно. Не е страшна прогнозата за земетресение, а самото земетресение. И то само тогава, когато не сме подготвени.