Кралят е мъртъв, да живее кралят

Още от автора

На 22 януари вечерта беше обявено от официални лица, че дългогодишният крал на Саудитска Арабия, Абдулла, е починал. За негов наследник е посочен принц Салман, който е изпълнявал длъжностите вицепремиер и министър на отбраната.

Новият крал Салман поема държавата в тежък период – не само от историческа гледна точка, но и от политическа.

По южната граница на кралството, кризата в Йемен се засилва все повече, като също вчера йеменският президент напусна поста си, заедно с премиера. В същото време шиитските бунтовници – хуси -  подкрепени от Иран, консолидират влиянието си в столицата Сана.

Това е период на влошени отношения със САЩ заради разлика в позициите относно Сирия и Ислямска държава. Саудитска Арабия счита, че Щатите не правят достатъчно за свалянето на Башар Асад, както и че не действат за възпиране на опасността от „Ислямска държава“.

Самата групировка няма да седи встрани от събитията. Привърженици на „Ислямска държава“ вече се поздравиха за смъртта на крал Абдулла като заплашиха, че Саудитска Арабия ще бъде новата провинция на Халифата на Абу Бакр ал Багдади.

За кралството остава отворен и въпросът за влиянието в Бахрейн и Ирак. В Бахрейн саудитците подпомогнаха управляващата династия финансово и военно, за да се справи с гражданските протести, които Иран опита да инфилтрира. В Ирак, обаче, кралството губи все повече позиции заради силата на Иран и неговото влияние, наложено чрез финансови средства и спонсориране на милиции, поставящи правителството в Багдад в подчинение.

Саудитска Арабия е разтърсвана и от скандала с активиста и писател Раиф Бадауи, основател на Саудитските свободни либерали – движение, което засилва влиянието си сред саудитските младежи и пропагандира реформи в страната. Бадауи беше арестуван и съден, а това предизвика голяма международна реакция сред правозащитни организации.

Крал Абдулла почина на 90 годишна възраст, а неговият наследник – Салман – е на 79 години. Учудващ е фактът, че бащата на Абдулла, крал Абдулазиз или Ибн Сауд, основателят на Саудитска Арабия, е роден преди 139 години… Но онзи, който промени облика на кралството към този, който познаваме ние – на репресивна теокрация, е неговият син Абдулла. Смъртта на краля добави още един елемент на несигурност в Близкия изток, който вече е залят от няколко политически кризи, две граждански войни и противопоставяне между Саудитска Арабия и Иран за регионално господство.

Кралското семейство реагира бързо, за да осигури плавен преход на властта в нация, която се счита за близък съюзник на САЩ, също така е най-големият износител на нефт в света и религиозен център. Обявяването на Салман за крал изглежда сигнализира, че кралството ще запази настоящите си политики, но е и изправено пред нови предизвикателства. Въпреки че Саудитска Арабия предпочита да прокарва дипломацията си с чекове и религиозни норми, тя зае позиции по време на бунтовете в арабския свят, предлагайки щедра подкрепа за военните в Египет, за да се противопоставят на старите врагове на Сауд, Мюсюлмански братя и гръб за някои фракции сред сирийската опозиция. Дори при спада на цените на петрола, който изчерпа собствената каса на кралството, Саудитска Арабия отказа да намали предлагането, като се надява да увеличи пазарния си дял за сметка на противниците си, които изпитват трудности да изпомпват петрол на ниски цени.

Някои съвременници на крал Абдулла го описват като човек, който е балансирал между пустинните нрави и модерния свят. По време на неговото управление държавата е модернизирана, но за сметка на лични и религиозни свободи. Осъжда редица бойци и привърженици на Ал Кайда, но прилага строги закони за собственото си население. Позволи на жените да работят в определени отрасли, но не и да шофират. Не позволи на САЩ да използват военни бази в Саудитска Арабия срещу Ирак по време на инвазията от 2003 година, но допуска само американски компании около залежите на петрол.

Най-вероятно Саудитска Арабия навлиза в период на несигурност. Следващите шест месеца ще са важни за кралството предвид засилващия се натиск от Иран – старият религиозен и геополитически противник. На първо време крал Салман трябва да се ангажира с повече реформи, за да не продължат сътресенията в кралството. От север трябва да се справи с опасността от „Ислямска държава“, чиито редици вече се подготвят за удар по кралството, а смъртта на крал Абдулла благоприятства действията на групировката. От юг крал Салман се сблъсква с несигурния Йемен, който е изправен пред разпад и липса на държавност. Съюзниците на Саудитска Арабия в Йемен губят позиции за сметка на иранските играчи. В същото време, крал Салман трябва да внимава за бунтове на шиитското население в източната част на кралството, които са подкрепени открито от Техеран.

Крал Абдулла беше силен играч на геополитическата игрална маса, смятан както за реформатор, така и за репресивен монарх. Неговата смърт беше посрещната в Интернет с щастливи възгласи от арабските потребители – от либералите до джихадистите. Смъртта му вече предизвиква трусове в района не само за държавите съседи на Саудитска Арабия, но и за външни играчи като САЩ, за които сегашното развитие на събитията в Близкия изток е неблагоприятно.