Произведено в България

Още от автора

Преди три седмици медиите във Великобритания публикуваха унищожителен текст, който отразява възможно най-отрицателните черти от българския характер. Материалът е дълъг почти 4 страници и представя българина в най-ужасната светлина, която може да съществува.Текстът се превърна в истински хит на Острова и беше публикуван във водещи издания на пресата. Автор на статията е Едуард Стърнс, един средностатистически англичанин, който се ядосва на лошото време и всеки ден пие чай в 5 часа следобед. Стърнс не е нито журналист, нито политик, нито пък водещ общественик на Острова.

Той е просто един човек от народа. Изглежда обаче, че неговият сблъсък с българските традиции и манталитет са оставили доста дълбок отпечатък у него. Материалът на Стърнс е пропит с гняв и жлъч, но и същевременно разкрива доста болезнени истини за българския характер. Разкритията са повече от обидни, а текстът е в състояние да нарани чувствата дори и на хората, които не се смятат за патриоти. Това, което обаче провокира най-голям гняв е, че оценката е направена от чужденец, който идва от една наистина уредена, но не и перфектна държава.

През последните години Англия има сериозни финансови проблеми, а наскоро Лондон оглави класацията на европейските градове с най-висока престъпност. Но да се върнем на унищожителната статия, която засяга България.  Самият текст е доста труден за преразказване. Главното в случая е, че той съдържа  остра ирония, горчива истина и повече от обидни определения. Накратко казано Стърнс определя българския народ като ужасяващ, отчайващ, неумолимо и потресаващо прост, като тази дума е повторена повече от 100 пъти в текста. Според материала на англичанина, българският народ вече отдавна не съществува.

Той смята, че  в днешно време българите представляват просто една сбирщина от простаци, които безцелно населяват една и съща географска територия, но без да са обединени от общи идеи или планове. Според него е типично българска черта да се радваш на чуждото нещастие и да определяш като  глупаци всички, които се опитват да постигнат нещо за общото благо. Тази критична статия, която за съжаление съдържа голяма доза истина, ме накара да се замисля защо тази оценка трябва да идва точно от чужденец? Какво ли толкова е оскърбило горкия англичанин, че в момента е готов да хвърля с пълни шепи кал и мръсотия по и без това нездравия ни европейски образ? Кое му дава правото да поставя толкова „компетентна оценка” за страната ни и хората, които живеят тук?

Запознанството на Едуард Стърнс с българската култура и нрави произлиза от факта, че той е бил един от първите англичани, закупили имот в България. Стърнс произлиза от вълната на „ориентираните англичани” или инача казано „сметкаджиите”, които преди да настъпи финансовата криза в страната, бяха решили, че ще инвестират парите си в български имоти и ще могат да си живеят като крале. Той е една от тези заблудени душици, които платиха по 600 – 700 евро на квадрат за някоя недовършена кооперация в Банско или Слънчев бряг и се радваха как ще могат да пият бира само за 17 пенса и да се хранят царски за скромните 9 лири. Неговите сметки обаче, както и на неговите сънародници, се оказаха доста криви. Защото те си мислеха, че като изтеглят кредит и инвестират в недвижим имот, ще бъдат недосегаеми.

Ще могат да си идват за 1-2 седмици в България, да се радват на живота и хубавото време, а през останалото част от годината да си дават жилищата под наем. Мислеха си, че така много бързо ще успеят да си погасят кредита и даже ще бъдат на печалба, защото когато идват в България ще си живеят като крале, а когато са в Англия ще имат осигурен един приличен доход. Е, да ама не. В момента жилищата, в които са инвестирали англичаните стоят празни, като допринасят за призрачния облик на иначе тузарски курорти като Банско и Слънчев бряг. Чужденците, които инвестираха в недвижими имоти в България, не само че не успяха да си възвърнат инвестициите, но дори и затънаха в кредити. Оказа се, че наемите, които те искат идват доста високи на средностатистическия българин и техните жилища на практика стоят целогодишно празни.  Това е и една от причините през последните две години да се наблюдава отлив на англичаните, които искат да купят недвижим имот в България. Просто, защото англичаните, които са вложили парите си в жилища в някои от най-известните ни курорти, нямат възвръщаемост на своите инвестиции. Никой средностатистически българин в днешно време не е в състояние да плаща наем от порядъка на 700 – 800 евро на месец. Или пък даже и да има такива хора, те са  малко на брой. 

Другата причина е, че голяма част от чужденците, които инвестират в български имоти, го правят „по чертеж”, без дори да са посетили страната и да са се запознали с терена. Така, когато пристигнат в България, те остават силно разочаровани от ниското качество на строителството, липсата на контрол в страната и немарливостта по отношение на околната среда. Чужденците пък, които са предпочели да се скрият в някои от почти безлюдните български села, също се изправят пред сериозни изпитания. Те трябва ежедневно да водят борба със селските нрави и манталитет на българина, а това макар че в началото им се струва забавно, в даден момент се превръща в истинско бреме. И така „вълната от англичани”, която се предполагаше, че ще залее България, лека-полека започна да се отдръпва. Къде поради зле направени сметки, къде поради липса на финансови средства, къде поради безпомощност да се справят с българския манталитет – важното в случая е, че чужденците започнаха да бягат от страната ни. И Едуард Стърнс е част от тази вълна. Той е един от тези англичани, които са се опарили от инвестицията си в български имот и сега опетнява с всички възможни средства България и българите.

Това, че сметките на Стърнс да води безоблачен и щастлив живот в нашите земи са се провалили, не му дава никакво право да обижда българската националност. Ние много добре знаем що за народ сме, не е необходимо и той да ни го казва, а още повече да се подиграва с нас.След като унищожителният материал за България беше публикуван във водещи английски всекидневници и предизвика огромен обществен шум у нас, се запитах как ли щяха да реагират англичаните, ако нещата стояха по обратния начин? Ако някой българин, който мизерства в Англия, напиши критична статия за англичаните и техните национални характеристики. Не знам как биха се подредили нещата в подобен случай, но смятам, че може би англичаните ще се обединят и няма да започнат да се обиждат един друг. Нещо, което ние българите не направихме.

Тъй като веднага след като статията на Стърнс беше публикувана в България, голяма част от хората започнаха да му пригласят и да подкрепят неговото мнение. Без да се замислят, че по този начин хвърлят кал върху собствената си държава и народ. Без да се замислят, че по този начин всъщност се отричат от собствената си националност и народ. И затова такива материали като този на Стърнс ще печелят голям обществен отзвук. Просто, защото те доказват, че дори и в критичен момент, когато някой опетнява имиджа на страната ни, българите не се сплотяват, а се съгласяват с критиката. И не се опитват нищо да променят, а остават да си чакат следващия критичен коментар. А той, за съжаление, ще дойде. Защото, докато ние самите не се опитаме да променим нещо и да защитим своята националност, такива унищожителни материали ще продължат да се появяват. От нас самите зависи кога ще ги спрем.