Депутатите отхвърлиха предложения за драстични наказания при гонки

4040
Депутатите отхвърлиха предложения за драстични наказания при гонки
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Доста сериозно увеличение на глобите за различни нарушения по пътищата прие Народното събрание на първо четене. По темата има три законопроекта, като тепърва ще бъдат внасяни поправки по различните предложения.

Основен момент в гласуването беше отхвърлянето на предложенията на Петър Славов, касаещи конкретно т.нар. гонки. Ето какви бяха те:

- За до една година да се взема шофьорската книжка на участници в гонки, докато се изясни отговорността. Отделно да се отнема шофьорската книжка за минимум половин и максимум една година и да се налага глоба между 500 и 1000 лева при участие или организация на гонки (нерегламентирана надпревара между моторни превозни средства).

Славов имаше и още предложения, които не бяха приети: да се взема шофьорската книжка за най-много 18 лева при катастрофа, в която има причинена смърт и/или средна и тежка телесна повреда, докато се изясни отговорността. Да се взема за половин година шофьорската книжка за шофьори, карали с повече от 50 км/ч над разрешената скорост в населено място. Всички тези предложения не бяха приети още на първо четене - с 39 гласа "за", 60 се въздържаха и 1 беше "против".

Предвижданите други санкции

- Наказва се с 3000 лева глоба и отнемане за половин година на шофьорската книжка на водач, който кара в насрещното движение по автомагистрала и скоростен път. Това предложение е на депутатите от Реформаторския блок Настимир Ананиев и Антони Тренчев. То беше прието с 97 гласа "за" и 3 гласа "въздържал се".

Конфискация на колата, ако превишиш ограничение със 70 км/ч!

Започваме с уточнението, че това е само предложение на този етап. То е било направено на 27 юли, когато в заседателната зала на МВР се ...

- Завишаване на глобите за шофьор, който е установен, че управлява МПС след употреба на алкохол и в същото време превозва пътници. В тези случай глобата е от 1000 до 2000 лв., при повторно установяване на употреба на алкохол 2000 до 4000 лв., а при отказ да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества глобата е 4000 лева. Променят се и праговете алкохол в кръвта на шофьорите, както и съответно наказанията - при над 0,2 до 0,7 промила включително се взема шофьорската книжка за срок от 6 месеца и се налага глоба от 500 лв.; при над 0,7 до 1,2 промила включително се отнема шофьорската книжка за срок от 12 месеца и се налага глоба от 1000 лв, гласят предложенията на ГЕРБ.

- ГЕРБ предлага и глобите за превишение на максимално допустима скорост с от 30 до 40 км/ч; от 40 до 50 км/ч и над 50 км/ч. да бъдат увеличени двойно. Същевременно е предвидено, че при заплащане на глобата в 14-дневен срок, същата да се заплати в размер на 50 на сто. Всички предложения на ГЕРБ минаха на първо четене - с 89 гласа "за" и 11 "въздържал се".

Други предложения

От ГЕРБ предлагат при влизане в тунел задължително да се включват само къси светлини. Задължително ще трябва шофьорите да носят знак за първоначален технически преглед или удостоверение за периодичен преглед за техническа изправност, както и да поддържа табелите на моторното превозно средство чисти. Отделно партията на Бойко Борисов предлага да се спира в аварийната лента само когато има повреда в моторното превозно средство. По този повод Велизар Енчев предложи да има прецезиране между първо и второ четене, защото да се спре в аварийна лента може да има куп други основателни причини - например да се помогне на закъсал автомобил или заради внезапно влошаване на здравословното състояние на шофьор или пътник.

Освен това ГЕРБ предлага изрична забрана да има пречещи на видимостта предмети и на задното стъкло на МПС-то.

Наказват и пътниците, качили се при пиян шофьор

Строги мерки и за пътниците, качили се в колата на пиян шофьор. Според тълкувателно решение на Върховния касационен съд ще носим солид...

Дебатът

Димитър Байрактаров от "Патриотичния фронт" не се съгласи с големината на глобата за каране в насрещното движение. Твърде е голяма, каза той. Не е вярно, при 120 км/ч например да караш е застрашаващо директно за живота на други хора. Мислехме да предложим дори 10 000 лева, каза един от вносителите на предложението Настимир Ананиев, визирайки "модата" да се кара в насрещното движение по магистрала. Търсим превенцията, добави и Антони Тренчев.

Байрактаров разкритикува в по-голяма степен законопроекта на ГЕРБ. Той попита какво означава "достатъчно странично разстояние" в предложената промяна в чл. 26: "При извършване на маневра заобикаляне, водачът е длъжен да осигури достатъчно странично разстояние между своето и заобикаляното пътно превозно средство". Колко е това разстояние, попита народният представител от "Патриотичния фронт". Той се заяде и за чл. 139, в който се предвижда да се кара задължително със зимни гуми в периода 1 ноември - 1 март. Защо е толкова дълъг периодът, вижте как сега е над 20 градуса температурата - не е ли опасно, попита Байрактаров.

Петър Славов от Реформаторския блок пък обърна внимание, че в предложението да се свалят регистрационните табели при определени нарушения не е отчетено как след това ще извади от движение колата - дали ще се откара без табели до мястото, където ще стои и не е ли опасно това.

Георги Свиленски от БСП пък призова да не се приемат предложенията на ГЕРБ и на Петър Славов. Той счита, че има много недомислици, които не могат да се изчистят между първо и второ четене. Свиленски не беше убеден, че може да се съберат глоби от 3000 лева. За предложението на Славов депутатът от БСП посочи, че няма дефиниция що е то "гонка". Не е вярно, дадена е дефиниция, опонира Славов. В хипотеза на гонка ли сме по вашата дефиниция (нерегламентирана надпревара между моторни превозни средства) дали сме в хипотеза на гонка, ако се разберем кой ще стигне пръв до Бургас от София, но не превишаваме разрешената скорост по магистралата, попита на свой ред червеният депутат. Освен това има гонки и на нерегламентирани пътища, които не влизат в обсега на Закона за движение по пътищата, посочи Свиленски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com