Според прокуратурата няма контрабанда, ако контрабандата е евтина

1620
Според прокуратурата няма контрабанда, ако контрабандата е евтина
Снимка: iStock/Guliver

Прокуратурата отказва да образува дела за контрабанда, ако заловените стоки са на ниска стойност. Това е установила проверка на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС).

В Наказателния кодекс (НК) е посочено, че досъдебно производство за подобни престъпления се образува, когато стоките са за търговски цели и стойността им е в особено големи размери. Пак в закона е посочено, че "особено големи размери" означава над 70 минимални работни заплати, т.е. всеки случай под тази граница може да мине и без разследване, пише в. Сега.

Трима митнически служители в Бургас обвинени за подкупи

Специализирана прокуратура повдигна обвинения на трима служители от Митническо бюро „Нефтохимически комбинат“ към Митница Б...

Точно по този текст на закона, прокуратурата не е образувала досъдебни производства за контрабанда на открити в автомобили или камиони 18 комплекта анцузи, носещи марките Adidas и Nike, на обща стойност 2328 лв., изделия от бял метал, наподобяващ сребро, и тютюневи изделия на обща стойност 6345 лв., бельо и тютюневи изделия на стойност 19 395 лв., 2000 тениски и 100 спортни комплекта, обозначени с марката "Адидас", на обща стойност 22 610 лв.

Досъдебно производство за контрабанда на 215 изделия от изглеждащ като злато метал във формата на накити пък е прекратено, защото експертизи установяват, че са имитация на златни накити и че са на стойност 2592 лв., т.е. не са в "големи размери". Поради тази причина е прекратено и досъдебно производство за контрабанда на 91 кг нарязан тютюн на стойност 22 835 лв.", пише в съобщението на инспектората. Оттам препоръчват прокуратурата да започне да уведомява митническите служби за всеки свой подобен отказ. Така митничарите биха могли да го обжалват.

При проверката е открит случай, в който разследването е прекратено с аргумента, че е малозначително. Става дума за чужденец, който се е опитал да изнесе три газови револвера с отстранена предпазна муфа. Разследването обаче приема, че оръжията са на обща стойност 150 лв., купени са от лицензиран магазин, предадени са доброволно и няма други вредни последици.

Прокурорите прекратяват разследванията си и когато обвиняеми са шофьори, които твърдят, че не знаят какво возят, тоест няма умисъл. Четвърта причина е изтеклата давност и неразкрит извършител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com