Матурите ще се проверяват дистанционно, над 50 хил. зрелостници ще се явят на изпити

1521
Матурите ще се проверяват дистанционно, над 50 хил. зрелостници ще се явят на изпити
Снимка: БГНЕС

Тази година държавните зрелостни изпити ще бъдат проверявани на компютри в 41 оценителски центрове, разположени в цялата страна. За първи път изпитните работи по всички учебни предмети ще се оценяват дистанционно.

Новият начин изцяло ще измести досегашната система на оценяване, при която всички проверители се събираха в столицата и четяха работите на абитуриентите на хартия. По този начин ще се спести време и ще се опрости процесът, тъй като няма да се налага оценките от хартиените носители да бъдат пренасяни на компютър. Така ще бъдат избегнати и евентуални грешки при пренасянето на резултатите, съобщават от МОН.

Модулите за матурите ще са с различна продължителност

През май 2017 година държавните зрелостни изпити (ДЗИ) ще се проведат на модули. За първи път тази система беше приложена през септем...

На изпитната сесия през май-юни миналата година на компютри бяха проверени всички изпитни работи, без тези по български език и литература и по английски език. На сесията през август-септември в електронното оценяване бяха включени и работите по български език и литература и по английски език. Всички оценители работеха в София.

За проверка на матурите тази пролет са ангажирани 682-ма оценители. Всяка работа ще се оценява анонимно от двама проверители, както досега. Системата за оценяване беше тествана успешно на 22 април 2017 г.

Тази година матурите ще бъдат разделени на модули. Тази система е изпробвана през септемврийската изпитна сесия на 2016 година. Учениците ще могат да излизат от стаята, едва след като са приключили работата си по съответния модул и са предали теста си. Отделните части ще имат различна продължителност, като цялата матура ще трае четири астрономически часа. За децата със специални образователни потребности към това време ще бъдат добавени още два часа. Абитуриентите трябва да пишат само с черен химикал.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 19 май, а втората задължителна матура – на 22 май. Изпитите по желание ще се проведат между 26 и 31 май. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 9 юни 2017 година.

Над 50 000 зрелостници ще се явяват на матурите през май

Над 50 000 дванадесетокласници се очаква да се явят на държавните зрелостни изпити през май 2017 г. На 17 март т.г. изтече крайният сро...

На предстоящите държавни зрелостни изпити ще се явят над 50 000 абитуриенти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование