Орлин Алексиев за инфраструктурата на образованието

29320
Орлин Алексиев за инфраструктурата на образованието
Снимка: Личен архив

Качественото образование е едно от основните неща, върху които се градят съвременните общества. Колкото по-добро е образованието на дадена общност, толкова по-качествен е трудът ѝ и това дава предпоставки за привличане на чуждестранни инвеститори, които ще могат да намерят достатъчно квалифицирани и способни кадри за работа.

За да се осигури наистина качествено образование е необходимо то да отговаря на съвременния начин на живот, да дава основни знания за света и специфични умения (когато говорим за професионално образование). Но също така усвояването на нови знания трябва да се случва в приветлива и сигурна среда, където децата да се чувстват добре и да се развиват. И точно това е една от основните амбиции на Столична община - да създаде подходяща среда като се осигури необходимия капацитет за всички деца в детските градини и училища в града чрез строителството на нови и разширяването на съществуващите сгради в София.

За да осигури необходимото финансиране за модернизирането на сградния фонд на образователните обекти и подобряването на условията за провеждане на спорт и дейности на открито, Столична община си помага със средства от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ). Това е агенция, която събира и разпределя средствата, постъпили в следствие на продажба на общинско имущество. Целта ѝ е да инвестира тези средства за реализирането на проекти, които допринасят за подобряването на облика на града и осигуряването на спокойни условия на живот и развитие в него.

СОПФ се управлява от Съвет за управление, съставен от 14 души, председател на който е общинският съветник Орлин Алексиев. Работата на Съвета за управление на СОПФ се осъществява на базата на Годишна програма, приета от Столичния общински съвет. Тя включва прогнози и анализи за приходите и разходите и Годишна програма на Фонда.

Със средства от СОПФ, вече повече от 15 години се финансира ремонтите, реконструкциите и разширяването на съществуващите детски градини и училища в София. Над 230 млн. лева от средствата на Фонда, от създаването му през 1994-а година до сега, са инвестирани в изграждане и поддържане на инфраструктурата на образованието, поясни Орлин Алексиев.

За периода 2015-2018 година Фондът е отпуснал почти 45,3 млн. лева за инфраструктурата на образователната система. От тях за ново строителство и разширения на сграден фонд на училища и детски заведения са дадени 23,5 млн. лева. С тези средства са построени 7 нови детски градини и пристройки съм други градини и училища, като при училищата акцентът е за изграждане на отопляеми физкултурни салони, столови и допълнителни класни стаи.

Строителството на нови детски градини е необходимо, поради силното развитие на града и изграждането на жилищни комплекси, в които се настаняват много млади семейства.

След земетресението през февруари 2012-а година, се извърши пълно конструктивно обследване на ползвания от училищата и детските заведения сграден фонд. В следствие от дадени предписания за 4 години се вложиха 6,5 млн. лева строителни дейности в 81 сгради във всички райони на столицата, поясни Орлин Алексиев.

Със средства в размер на 5,1 млн. лева, предоставени от Фонда, са извършени редица дейности за повишаване енергийната ефективност, като топлоизолация на стени и покриви, подмяна на дограма и преустройство на отоплителни системи от работа с котли на течно и понякога твърдо горива на работа с газ, в сгради, помещаващи образователни институции.

С увеличени средства, получени от продажбата на Общинска банка (инициатор и активно действащо лице за което е Орлин Алексиев), се проведе ремонтната кампания за 2018-а година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com