Макрон: Ще търся единство и хармония във Франция

1137
Макрон: Ще търся единство и хармония във Франция
Снимка: Getty Images/Guliver

Новият френски президент Еманюел Макрон заяви, че ще търси съгласието на обществото, за да отговори на всяко едно от предизвикателствата във Франция. Днес той бе официално обявен за държавен глава на церемония в Елисейския дворец.

"Аз няма да отстъпя от предизборните си обещания", каза Макрон.

"Трябва да се обединим, за да напишем една от най-добрите страници в историята на нашия свят“, добави той и подчерта, че възнамерява в мисията си да изгради широка гама от политически сили, казвайки: „Аз ще се нуждая от подкрепата на всеки един от вас“.

Държавният глава отбеляза големия принос на предшествениците си за гарантирането на най-високите интереси на Франция. „Генерал Шарл дьо Гол реставрирана величието на страната. Жорж Помпиду я превърна в икономическа власт, Валери Жискар д'Естен ни доведе към модерната епоха, Франсоа Митеран присъедини френската мечта към европейската“, посочи той.

Макрон и Жюпе постигнаха споразумение за сформиране на правителство

Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон и един от лидерите на консервативната партия „Републиканци“ постигнаха спора...

"Светът внимателно ще се вслуша в думите на французите", убеден е Макрон, заявявайки, че Париж винаги ще бъде страната на свободата и солидарността.

Той подчерта особеното значение на действията на Франция за засилване на европейското сътрудничество.

"Имаме нужда от по-ефективен Европейски съюз, по-демократичен, по-политически, тъй като той е инструмент на нашата сила и нашия суверенитет“.

Церемонията по встъпването в длъжност на лидера на движение „Напред“ приключи преди минути. Той официално стана осмият президент на Петата република и в същото време най-младият френски политик, избран на този пост - едва на 39 години. Мандатът му изтича през 2022 г.

Тази сутрин Еманюел Макрон пристигна в Елисейския дворец като бъдещия най-млад държавен глава на страната. Той поема властта от социалиста Франсоа Оланд и се изправя пред тежки предизвикателства като висока безработица, терористична заплаха и евроскептицизъм.

Правителството на Бернар Казньов подаде оставка

Френският премиер Бернар Казньов официално връчи оставката си и тази на правителството във Франция, след като Конституционният съвет об...

При лек дъжд той влезе в президентската резиденция, придружен от съпругата си Бриджит, изкачила червения килим в бледо син тоалет.

Новият президент и предшественикът му проведоха частна среща, при която Макрон получи кодовете за стартиране на ядрените оръжия на Франция.

Мерките за сигурност са изключително засилени, като над 1500 полицейски служители са разположени в близост до президентската резиденция и близкия булевард „Шанз-Елизе“. Околните пътища са блокирани.

След официалния обяд Макрон ще посети кметството на Париж, което е и традиционна спирка за всеки нов френски президент в неговия "приемащ" град.

Очаква се утре новият лидер на Франция да разкрие строго пазеното име на своя министър-председател. След това той отпътува към Берлин, където ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел. Това буквално се смята за „обред“ при френските президенти, които правят първото си европейско пътуване, срещайки се другата половина от така наречения "двигател" на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа