Съветът на ЕС ни скастри за съдебната реформа и борбата с корупцията

1868
Съветът на ЕС ни скастри за съдебната реформа и борбата с корупцията

България трябва сериозно да засили борбата с корупция по високите етажи на властта и да покаже солидни резултати, а пътят минава през публичност по знаковите дела и преодоляване на системните слабости. Това става ясно от заключенията на Съвета на Европейския съюз по последните мониторингови доклади за България и Румъния от януари.

Следващите доклади се очакват до края на годината, а от констатациите за България впечатление прави, че нуждата от напредък вече се определя като спешна.

На първа инстанция: Ако си висш прокурор, може да обиждаш подчинени "по служба"

Обидата на работно място от по-висшестоящ що се отнася до прокуратурата е оправдана, ако става въпрос за служебни отношения. Това на пр...

"Съветът отчита, че са предприети някои окуражителни стъпки за изпълнението на шестте показателя, определени за България, въпреки че все пак е необходимо спешно да се ускори цялостният напредък в България", се казва в заключението на Съвета.

В януарския доклад Европейската комисия начерта основните стъпки, които България следва да направи: прозрачни избори за нов Висш съдебен съвет и за председател на Върховния административен съд, въз основа на качествата на кандидатите, промяна на съдебната карта, нова нормативна уредба за борба с корупцията и механизъм за проследяване и отчитане на развитието на делата за корупция по високите етажи на властта – от започване на разследването до изпълнението на наказанията.

"На основата на вече постигнатия напредък Съветът настойчиво приканва за решително ускоряване на усилията, необходими за цялостно изпълнение на всички препоръки на Комисията, посочени в доклада. Макар Съветът да приветства изразения от правителството политически ангажимент за реформи, за пълното изпълнение на всички тези препоръки е нужно да се укрепи и засили цялостната политическа воля и Съветът очаква конкретни мерки и осезаем и необратим напредък преди следващия доклад на Комисията", се казва в заключенията на Съвета.

В тях е обърнато внимание и на перспективите за отпадане на механизма за сътрудничество и проверка. От тях става ясно, че наблюдението няма да отпадне докато всички показатели не бъдат изпълнени необратимо, а скоростта зависи само от България и Румъния. В тази връзка в позицията на Съвета е видима различната перспектива за северните ни съседи, въпреки последните скандали с опита на властите да прокарат законодателство, което облагодетелства по-леки форми на корупция. Макар да препоръчва на Румъния да избягва подобни законодателни инициативи, в заключенията си за Румъния Съветът говори за "впечатляващите резултати" на Националната дирекция за борба с корупцията и Висшия касационен съд, за забележителен темп на напредък и оставащ ограничен брой стъпки до отпадане на наблюдението.

МС с мерки за изпълнението на препоръките на ЕК по съдебната реформа

Правителството прие отчета за 2016 г. и одобри План за действие през 2017 г. за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската ко...

"В тази перспектива Съветът приканва Комисията да продължи да докладва и очаква следващите ѝ доклади за България и Румъния, чието публикуване е предвидено по- късно тази година. Съветът приветства намерението на Комисията да продължи да следи отблизо положението в България и Румъния и редовно да информира Съвета", завършват заключенията на Съвета на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа