Високи дози витамин С и озонотерапия срещу COVID-19 предлага български професор

34885
Високи дози витамин С и озонотерапия срещу COVID-19 предлага български професор
Снимка: БГНЕС

Професорът по медицинска физика и по биофизика Лъчезар Аврамов, съучредител на Медицински център по интегративна медицина, в официално писмо до премиера и здравния министър от 23 април 2020 г., упрекна Националния оперативен щаб в некомпетентност и настоя "за незабавни мерки за промяна на погрешния курс на борба с инфекцията от COVID-19", както и да бъде насочен към конкретни медицински възможности, каквито с колеги от Центъра предлагат. Защо и какви всъщност са предложенията им, проф. Аврамов разказа в интервю за читателите на Аctualno.com:

Проф. Аврамов, какво всъщност предлагате?

Радикално решение на проблема с COVID-19. Не става дума за някакви дребни помощни средства. Аз съм съучредител от преди 15 години на Медицински център по интегративна медицина, който е онкологичен. Лекуваните там хора са онкоболни, които периодично се разболяват от вирусни инфекции. За тежко болния това е не само опасно, а критично. По тази причина - заради непрекъснатата вирусна опасност, не във връзка с основното лечение, са разработени няколко метода, които са решили кардинално въпроса и за нас коронавирусът не съществува. Предлагаме два метода, които са с прости технологии - интравенозно въвеждане на високи дози витамин „С“ и т.нар. озонотерапия – физиологичен разтвор, който минава през генератор на озон и също се влива интравенозно. Тези два метода са изключително мощни и никакъв вирус не може да им устои. Хубаво е да се ползват в началната фаза на заболяването. Ние ги ползваме дори в крайни фази. Когато човек е диагностициран с коронавирус и като му се приложи това нещо, лечението е радикално, не става въпрос за подпомагане при странични ефекти, а просто за излекуване.

Защо чак сега лансирате тези методи и къде смятате, че бърка щабът?

Когато възникна тази епидемия, която според мен не е епидемия, ние с лекарите от Центъра информирахме проф. Коста Костов, защото нашият медицински управител д-р Христо Дамянов е работил дълго време във ВМА и те са колеги и се познават. Информирахме ги за тази възможност и не получихме никакъв отговор. Самият този Медицински съвет просъществува от ден до пладне. Защото т.нар. щаб няма нужда от медицински съвети, той не се занимава въобще с медицинския аспект на кризата, това е проблемът. Това е политиката на щрауса – ние сме си заврели главите в килера или в някаква дупка и чакаме. За мен това не е безпомощност, това е вредителска позиция, тъй като, докато сме си заврели главата, се руши всичко около нас.

Направихме научни публикации, самият аз написах няколко публицистични статии, по всички възможни начини сме се опитали да представим идеите си на медицинската общественост и никаква реакция. Вчера написахме писмо до министър-председателя и министъра на здравеопазването, защото те са политически отговорните лица по закон, в което сме казали, че кампанията по управление на кризата почива на две грешни твърдения. Едното е, че срещу този вирус лечение няма и второто грешно твърдение е, че само чрез социална изолация ще се справим, докато чакаме някакви ваксини или лекарства. Двете са грешни и вредни твърдения.

Бихте ли пояснили?

Твърдението, че няма лечение не е лъжа, а е дълбока некомпетентност, дълбоко медицинско невежество. Лечение срещу вируса има, само че то не е специфично, не е ваксина, а е универсално лечение – на базата на опита на Центъра и е ефективно спрямо всички видове вируси. 10-годишен опит има в този център и около 3000 души тежко онкоболни са минали през това лечение, като нямаме нито един случай на усложнения. Става дума за дълбок клиничен опит.

По отношение на второто им грешно твърдение – че с ограничаването, което наричат "социална изолация" ще се справим с вируса, мога да кажа, че те не разбират какво говорят. Нарича се "физическо дистанциране" нещото, което е правилно и задължително да се предприеме, а не "социална изолация". Социалната изолация е тежко обществено явление и в националното законодателство има предвидени мерки против социална изолация, а те употребяват това понятие като невежи и неграмотни хора. Във всеки случай, даже така да го наречем – "социална изолация", тя има една единствена функция – да не се заразят едновременно много хора и да не претоварят здравната система, но по никакъв начин това няма отношение с преодоляване на инфекцията. Защото вирусът си е наоколо и колкото и да го потискаме с тази карантина, рано или късно карантината ще падне.

Има такова понятие "умора от карантината", което води до бунтове и метежи. Хората не може да бъдат държани дълго време така. Това са временни мерки, докато се прави нещо друго, а те нищо не правят. Непрекъснато се казва, че се чака ваксина. Ваксина няма да има. Ваксина ще бъде разработена, когато вирусът вече го няма. Ваксината не е лечение, ваксината е превенция, т.е. ще бъде разработена ваксина за превенция на нещо, което не съществува. Още повече, че този вирус е SARS-CoV-2 и пътят вече е минат с неговия брат близнак SARS-CoV-1. Преди 10 години срещу SARS-CoV-1, който е до 80% същият вирус, разработиха ваксина и по съвет на Световната здравна организация големи държави като Франция и Германия закупиха по 80 – 90 млн. екземпляра ваксина, но вирусът изчезна и за 10 милиарда ваксини изхвърлиха на боклука. Всичко това е абсурд и това искаме да им обясним на тези хора, които нито приемат нито предават, а си знаят само: "изолация", "изолация", "изолация"… и сега казват, че защото хората са нарушили карантината, се разпространявало заболяването. Ми ще се разпространи, даже още ще се разпространява. В България в момента, по предварителни оценки има няколко десетки хиляди носители на вируса, които не знаят и си ходят напред-назад, заразяват други хора, а ние чакаме да падне тавана. Всъщност, анализът на развитието на инфекцията в други държави, в Италия например, показва, че смъртността зависи не от болестта, а от здравната система – където действат адекватно няма много умрели, където действат неадекватно – купища трупове.

Кое е работещото решение?

Предлагаме сегашните мерки, които са чисто административно-полицейски, да се насочат към медицината - да изпратят няколко лекари да ги обучим, да им покажем как се лекува това нещо с нашите методи. В медицинския център имаме няколко апарата, с които лекуваме хората. Да дойдат и да се квалифицират. Самите ние няма да лекуваме, тъй като Центърът е онкологичен и тази технология против инфекции е помощна – просто да не умират раково болни хора от инфекции. Но технология е разработена и можем да покажем как бързо да се вземат мерки и да се обучат медицински сестри.

Впрочем, апаратите за озонотерапия, които използваме, са руски, но не са сложни и ако се вземе решение, може да се организира производство в България и да се обучат специалисти. Вече варненска фирма прояви интерес. Такива апарати трябва да има във всяка поликлиника и при всеки личен лекар и с тях да се занимават медицинските сестри. Всяка медицинска сестра може да бъде обучена да прилага тези две терапии и по този начин не само вирусните инфекции, а и грип и всякакви други инфекции ще бъдат намалени с огромен процент.

Колко пациенти са минали през такава терапия?

3000. Общо са се лекували 7000 онкоболни в Центъра и горе-долу сме преценили, че около половината са минали през такова състояние на тежко онкоболен с вирусна инфекция. Няма нито едно усложнение и никой не е починал от самата инфекция.

Колко време трае терапията и колко струва?

3-4 пъти по 10 – 15 минути. И двете терапии са такива и се прилагат всеки ден или през ден. Това е медицинска технология и лекарите преценяват в зависимост от състоянието на човека.

Озонотерапията, понеже при нея се ползва апаратура, е по-скъпа - 50 – 60 лева струва един сеанс, значи за 200 лева човекът е излекуван. А за витамин "С"-то да не говорим – там са дребни стотинки.

Къде се практикуват тези методи и доколко са признати?

В България озонотерапия се прилага при нас и в други частни медицински центрове, но не се води конвенционална терапия и е на ръба на закона. Защото за разлика от търговията, където което не е забранено е позволено, в медицината е обратно – може да се прави само това, което е доказано.

И двата метода, които предлагаме, са много евтини – това струва стотинки, левчета струва и затова не са сертифицирани по т.нар. медицина, основана на научни доказателства. Никой никъде такова нещо няма да заплати да бъде осигурено. Самата процедура за изпитване на един метод да бъде по научни критерии е много скъпа. Фармацевтичната промишленост никога няма да го направи, защото тези разходи няма да се изплатят. Това е задължение на държавата, на здравните власти, които трябва да сложат публични средства за изпитвания – разделят се хората на групи, едни се третират с това, други не и резултатите се сравняват. Това е направено в света.

Има Федерация на лекарите, които се занимават с озонотерапия, която обединява 50 държави и близо 29 000 лекари по света. Но методите не са минали през тези научни процедури на изпитване. Впрочем, не са минали по съвет на СЗО, която има едни заключения от преди десетина години, че не са научно доказани, не са перспективни. Само че хората ги ползват. Сега, понеже видяха зор, в момента в Китай има вече 3 – 4 научни организирани в тази сфера. В Италия - тамошното дружество по озонотерапия даде съвет на италианското правителство и здравните власти да започнат да прилагат метода още преди да бъде научно доказан, защото е практически доказан. Прилагат се тези методи и в Турция, в Румъния, в Бразилия. Навсякъде в момента активно се провеждат т.нар. "процедури за научно доказателство", но те не са нужни в случая, защото практически е доказано, че тези методи са ефективни, а при нас от повече от 10 години се прилагат и са абсолютно доказани. Трябва само малко грамотност и да ни изпратят от министерството двама - трима лекари да им се покаже, да им се обясни, да поръчат апаратура… Витамин С се провежда в България и тези хора, които не са започнали да умират да се лекуват. В България епидемия няма, но ще има, няма как да избягаме от това нещо. Тези хора, които има опасност да изпаднат в тежко състояние, те могат да бъдат спасени без никакъв проблем.

Доц. Андрей Чорбанов: Българската ваксина получи френско финансиране

България традиционно произвежда ваксини от много години, още от зората на ваксинопрофилактиката. Нещо повече – ваксините, които ...

Защо, според Вас, озонотерапията и витамин С са по-подходящи от хининовите препарати?

Това е не само евтино, това е ефикасно средство. Хининовите препарати може да помагат, но те увреждат черния дроб и не случайно са забранени. Имахме "Аналгин-хинин", но преди 20 години беше забранен, защото е хепатотоксичен – уврежда черния дроб. Сега се опитват стари препарати, които са с доказано вредни влияния, да ги използват за лечение на вируса, защото в медицината наистина има такова понятие "съотношение между полза и вреда" и когато ползата е много по-голяма, се допуска страничното явление. Но витамин "С" и озонотерапията са абсолютно безвредни. Абсолютно. Никакви странични ефекти. Чисто лечебни методи.

Руски учени предлагат използване на хелий, Вашето мнение?

Има рационално зърно във всички предложения, които произлизат от хора, които не са специалисти по вирусите, но са специалисти в други области. Предложението за хелия произлиза от хора, които се занимават с пневмонии и те са установили, че самата пневмония, от която умират заразени с COVID-19, не в България, а в другите държави, не е пневмония. Защото пневмонията си има собствени закони – обикновено бактериална, понякога и вирусна, тя се развива отвън навътре, т.е. влиза някаква бактерия или вирус и уврежда алвеолите, а те са забелязали, че пневмониите от коронавируса се развиват отвътре навън, значи белодробната тъкан се уврежда отвътре, откъм кръвоснабдяването. Алвеолите са силно кръвоснабдени малки мехурчета и там се получават много микротромбози – съсирва се кръвта и тези микротромбози ограничават дихателната площ и човек умира от това от задушаване. От вирус никой не умира, умират от задушаване, от тези ефекти, които вирусът предизвиква. Понеже хелият е много лек газ, той прониква навсякъде и идеята за използването му е именно, за да се предпазват тези най-най-малки кръвоносни съдове от микротромбози. В това има рационална мисъл, но идеята е също палиативна – да пазим капилярчетата чрез хелий, да не позволяваме там тромбоцити и белтъци да съсирват кръвта. Това също не е радикално средство. Това е помощно средство, част от общото лечение. Въобще трябва да се обръща внимание на такива неща, защото особено, когато проблемите са сложни, те са комплексни и не могат да се решат само с прости способи.

Имахте и идея за терапия с магнити, бихте ли пояснили?

Терапията с магнити е много ефективна, също е антивирусна и много по-евтина. Тя всъщност е без пари - това са магнити, които са по левче – два. Само че, за да се прилага тази терапия, се изисква висока квалификация на този, който я прилага, т.е. не е подходяща за случая с коронавируса. Лекарите, които са ми колеги, са ходили на квалификационни курсове в Калифорния, в Испания … Това е сложна медицина, която граничи с изкуството. Магнитотерапията е много мощна антивирусна терапия, но ние нея не я предлагаме в писмото си, защото не е реалистично и не е възможно да се използва по време на епидемия. Обаче двата метода – озонотерапията и витамин "С", които предлагаме, са прости, ясни, резултатни и да не ги използваш е престъпно. Препоръчваме всеки заразен от COVID-19 български гражданин да изисква лечение с предлаганите от нас методи и ако не го получи, да защити правата си по съдебен ред.

Разработчикът на българската молекула срещу коронавируса към Борисов: Правите погрешни внушения

Направихте няколко погрешни внушения на вчерашната пресконференция - това казва в специално обръщение до медиите изпълнителният директо...

Очертава ли се скоро разгадаване на COVID-19?

Самото заболяване е много сложно. Проблемът няма да бъде скоро изяснен. Оказва се, че този вирус въздейства на различни структури на тялото. Първо, той създава вирусна пневмония, второ, разрушава хемоглобина - тази молекула, която пренася кислород от белия дроб в клетките, а като се разруши хемоглобина, се получават два много лоши ефекта – единият е, че не достига кислород до клетките, а другият е, че при разрушаването на хемоглобина се откъсва съдържащия се в него железен атом, пренасящ кислорода. Иначе, той изпълнява много добре тази транспортна функция, но при разрушаването на хемоглобина, като се откъсне, става отрова. Освен това има данни, че вирусът атакува и имунните клетки. Поради тази причина има идея, че този вирус е синтетичен и че е някаква грешка в опита да се направи ваксина против СПИН. Това са неща, които не са докрай изяснени, но този вирус е с много сложно негативно въздействие, за разлика от грипа, от една страна, но пък от друга страна, е много по-лек – на 80% от хората имунната система си го унищожава, без да знаят дори – тези, които са млади и здрави.

Защо препоръчвате да се заложи на универсални противовирусни средства веднага?

SARS-CoV-2 ще изчезне, докато се направи ваксината и докато се открият някакви по-експедитивни методи и всички разходи ще отидат в боклука. Случвало се е вече. Вирусите са странно нещо. Ето вирусът на СПИН не изчезва, той си съществува и хората се заразяват, обаче SARS-CoV-1, който беше 2009 – 2010 г. изчезна и всичките пари – стотици милиони и милиарди, хвърлени за ваксината, отидоха на боклука.

Всичко е много условно и трябва да се управлява интелигентно, а нашите хора не се интересуват от медицинската страна, затова си изхвърлиха Медицинския съвет. Те изпълняват някаква административно-полицейска функция, която засега пази от голямо количество заразени и болни, но тя по никакъв начин няма да ни помогне. Ние ще се изпоразболеем масово след месец – два – три. Дори има опасност околните страни да минат през този пик, за който се говори, защото епидемиологията има закони – първо има покачване на заболяванията, след това пик и после спадане, а ние ако много, много задържим пика, другите държави ще минат през тази фаза, а ние по-късно ще влезем и ще започнем да ги заразяваме повторно…. Това всичко крие много опасности. Самото управление е изключително погрешно и опасно.

Когато им предлага някой идея, най-малкото е редно да проявят интерес, да изпратят специалисти да видят за какво става въпрос и какво трябва да се направи. Това, което наблюдаваме, е странно поведение - излиза един генерал и вместо някакъв ПР или чиновник, чете колко умрели, колко заразени, колко болни. Да не говорим, че това всичко е крайно съмнително. Това всичкото, което казват, не е вярно. Нито са толкова болните, нито са толкова заразените, нито са толкова умрелите. Всичко това няма нищо общо с истината.

Най-големите експерименти с изолация на хора

От няколко месеца редица страни в света въведоха карантина и хиляди хора живеят в социална изолация. Домашното заточение за много хора ...

А каква е истинската картина, според Вас?

Първо, няма никаква информация колко са заразените. Второ, починалите не са умрели от вируса, те са умрели от някакви други заболявания. Вирусът изпълнява функция на усложнение – последната капка, която прелива чашата. Миналата година в България са умрели от естествена смърт 108 000 души. Ако сега се заразим всички, ще има някакъв процент, които ще умрат. Това ще бъдат точно тези, които са щели да умрат и без това. Ще видите, че догодина по това време смъртността през март – април - май няма да бъде по-различна защото ще умрат едни хора, които биха умрели и без инфекция.

Как ви се стори идеята на Доналд Тръмп да се инжектират дезинфектанти или UV?

Това е пълна глупост. Тези дезинфекциращи вещества и други дезинфектанти вредят на организма и разбира се, че ще го разрушат. Изказването е политическа екстравагантност.

Вашият коментар за забранения достъп до естественото антивирусно средство – слънчевата светлина и чистия въздух?

Това е изключително контрапродуктивно. Изключително. Забраната за разходка на слънце и чист въздух е изключително вредна и тя създава болести и поддържа вируса. Т.нар. сезонни вируси, към които принадлежи и коронавируса, както и грипа, се наричат сезонни, защото хората боледуват точно през тези сезони – есен и пролет, когато живеят на хладно и влажно и им пада имунитета. А като стане топло, като дойде април – май и като излязат хората навън, не че Слънцето убива вируса, а имунитетът им се подобрява и го преодоляват. Има изследвания за този вирус, че на по-ниска температура от 80 – 90 градуса въобще не умира и че ултравиолетовото слънчево излъчване също въобще не му действа. Ултравиолетовите лъчи убиват вируса, но не тези, който стигат до земната повърхност. Унищожава го примерно ултравиолетова лампа, която е за дезинфекция, но тя е в друг спектрален диапазон. А слънцето, за да убие вируса, ако го убива, трябва да го огрее. Но представете си един парапет, пипан от болен човек. Слънцето дори да убие вирусите от горната страна на парапета, тези, които са от долната, остават.

СЗО: Няма доказателства, че възстановилите се от COVID-19 няма да се разболеят пак

"В момента няма доказателства, че хората, които са се възстановили от COVID-19, имат антитела и са защитени от втора инфекция", съобщи ...

На вируса от слънцето и от повишението на температурата нищо му няма. Обаче на човек му има – човек, като го огрее слънцето, генерира витамин "D", като се повиши температурата му се покачва имунитета. Това е свързано с излизане на чист въздух, със социални контакти, настроение и т.н. Нашата имунна система е много тънка работа. Освен това тя е непостоянна. Тя през зимата ни пази по-слабо и затова сме застрашени от тези инфекции. В твърдението, че като пукне пролет и се стопли времето, вирусът ще бъде преодолян няма нищо вярно. Напротив, заблуждаващо е. Заради това пък ограничаването на хората да излизат на чист въздух е вредно и опасно. Трябва да излязат сега малките деца и старците на чист въздух. Така ще се преодолее вирусът.

Колко дълго смятате, че ще вилнее вирусът, казвате, че докато се създаде ваксина ще е отминал?..

Това със сигурност. За да се създаде една ваксина отнема две - три до десет години. Минава се през много дълги и тежки изпитания дали няма да е вредна сама по себе си… Тази епидемия не може да продължава повече от няколко месеца. Може да има втори пик. Зависи от нейното управление. Както правят в Швеция, при тях ще мине бързо. Ще има повече болни и повече умрели. Като се стисне много режима, ще преодолеем първия пик и след като се отпуснем ще се появи втори, може и трети пик и да продължи много дълго, ако не се лекуват бързо хората и ако не се диагностицират бързо. Тези методи витамин "С" и озонотерапията се прилагат при първи симптоми и ако има добра система на тестване и се установява кой има симптоми – веднага се поставя на терапия, излекува се и човекът излиза и вече нито заразява, нито е опасен за себе си.

По-скоро съпротива или подкрепа очаквате?

В България това, което правим, се води неконвенционална медицина, а конвенционалните методи са включени в т.нар. медицински стандарти и който не работи по тях, здравната система го санкционира. Нашата здравната система на всякакво ниво и законово, и нормативно е изключително реакционна и силно комерсиализирана. Здравната система в България и не само в България, няма за цел да излекува хората. Тя има за цел да лекува дълго, продължително и да събира пари. Това е проблемът. Затова сме дали здравния министър на прокуратурата, че искаха да спрат лечението на пациенти, с което застрашиха живота им. Сега съм подготвил нов сигнал до прокуратурата по повод бюджета на здравеопазването, който е така структуриран, че 90% е за свръххоспитализация и лекарства, а само 10% е за профилактика, превенция, доболнична, извънболнична помощ. Това се прави нарочно от 10 – 15 години от здравните министри, от финансовите министри, за да може да се крадат 2 – 3 милиарда годишно. Тази структура на бюджета е престъпна и трябва прокуратурата да се занимае и да се види защо здравният бюджет се изготвя така, че да се краде, а не да се лекува.

Интервю на Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю