Loading...
Skip to Content

Физикът Цанимир Ангелов и пътят на разума

  • Физикът Цанимир Ангелов и пътят на разума
    Снимка: личен архив

Цанимир Ангелов е завършил теоретична физика в СУ и е медалист по олимпиади по физика и астрономия. Създател и на канала QuantumAstronavt, където на популярен език се опитва да разясни най-интересните въпроси от света на науката. А и защото смята, че е "забавно" да има Топ 10 на всякакви измислици, но още по-забавно и смислено - да се говори за истинска наука. Ето за какво си говорихме с Цанимир в рубриката "Човекът от бъдещето". 

 

Би ли разказал повече за себе си? Какъв е бекграундът, който стои зад канала QuantumAstronavt?

Аз съм учител по физика, астрономия и математика. Като ученик учех в Националната природоматематическа гимназия с профил физика, а като студент – теоретична физика в СУ. Като ученик бях медалист, представящ България на международни състезания и олимпиади по физика и астрономия и усещах това, че децата от другите държави имаха популярни канали, за които говореха, а ние, след края на Приказки за физиката и Приказки за астрономията, си нямахме нищо. От друга страта всички студенти знаят, че преди изпит се гледат клипове в YouTube, но преди 5 години нямахме канал за физика на български. Затова 2016-та година, когато бях във втори курс, се наех и сам направих такъв канал.

Популяризирането на физиката и природните науки винаги е било нелеко занимание - малцина са онези, които умеят да го правят. Как човек се учи да говори популярно за сложна материя? И как се намира баланса в това да бъдеш едновременно интригуващ и интересен за незапозната публика, но и да не ощетиш самата наука и да запазиш прецизност?

Изключително важни са шегите и аналогиите. Особено когато искам да обясня някоя сложна формула се стремя да е забавно и да представям подобни ситуации от ежедневието ни, тъй че да задържа интереса и тя да стане по-достъпна до хората на интуитивно ниво. Често се оказва, че логическата конструкция би била ощетена, ако претупам изложението и тогава се старая да го разделя в две или три части. Това ми дава възможност да използвам и заглавията и тъмбнейлите, за да привлека внимание. Най-красноречивият пример за това е клипът с лика на Архимед, с надпис "Дайте ми достатъчно голям ЛОС!" (популярна фраза, приписвана на този учен е "Дайте ми достатъчно голям лост и ще повдигна Земята"), в който смятам дали всички лосове, слонове или мравки на Земята биха могли да повдигнат планината Голо бърдо, намираща се до родния ми град Перник.

Какво в самият теб провокира интерес към природните науки? И как, понеже това обикновено става в най-ранна възраст, би могло да се провокира в подрастващите? 

Влиянието на семейството може да е това, което насочва едно дете. В ранните ми години вкъщи редовно се спореше за физика, защото стринка ми и леля ми са учителки по физика, а баща ми често имаше интересни казуси, които да представи. Но това не е всичко, защото безспорно интересът ми към астрономията беше запален със слънчевото затъмнение 1999-та година, голямото сближаване между Марс и Земята 2003-та година и пасажът на Венера пред Слънцето 2004-та година. Днес тези събития биха заслужили своето място в клипове в каналът QuantumAstronavt и, макар че не винаги успявам да представя всичко интересно навреме, знам, че това би било много ценно за родителите. Освен това в каналът ми има и клипове за математика за най-малките, направени съвместно със "Забавна математика", където работя като преподавател по математика на 4-8 годишни деца.

Ти си един от малкото хора в YouTube, които се опитаха да обяснят, че някои от свръхвлиятелните български инфлуънсъри често подвеждат аудиторията си с всякакви конспирации и ненаучно доказани тези. Защо се случва така и до какви опасности може да доведе подобно поведение? 

В днешно време прекарваме огромна част от ежедневието си в интернет, а тук най-важната ценност е задържането на вниманието. Една украсена история винаги задържа вниманието повече от научната истина. Това води до съответните парични възнаграждения, но идва със своя тежък отрицателен ефект – подмяна на истината в съзнанието на младите хора. Случвало се е в час по физика моите твърдения, съвпадащи и с мнението на колегите и написаното в учебниците, да бъдат поставени под въпрос, защото някой инфлуенсър е казал друго. Как така аз съм прав, а той греши, като той има стотици пъти повече абонати от мен? Това създава допълнителни трудности пред образованието, защото вече не просто трябва да покажем истината, а да оборим много добре вкоренени измами. Нищо добро не очаква един неук народ. Забавно е да гледаме Топ 10 измислици, но още по-забавно е да имаме инженери, лекари, биолози, физици и химици, да имаме индустрия, ток, течаща вода и всички луксове на днешното общество.

С приятелката му, която е чест гост на канала в Youtube

 

Кои са най-големите глупости, по отношение на ненаучните тези, които си чувал? 

Ах, те сякаш вървят в пакет – плоската Земя, антиваксърството, подправените кацания на Луната, 5G и опасността от него, кемтрейлс и още и още... Общото между тези твърдения е, че те дават много просто и удобно обяснение на въпроси, чиито отговори иначе изискват човек да е внимавал в училище и да разсъждава логично. Те живеят в една ниша на страх, неразбиране и заплахи – "Защо ни пръскат с химикали от самолетите?". Отговорът всъщност е, че никой не ни пръска и не би ни пръскал, защото той после ще диша същия този въздух. Подобни елементарни обяснения има на всяка от тези нелепи конспирации.

Защо най-различни суеверия всъщност продължават да са много прилепчиви и популярни? 

Суеверията също дават много удобни обяснения. Изисква допълнителни усилия аналитично да търсиш причината за даден провал или лош късмет. Много по-удобно е човек да си каже, че е заради дадена котка, която е пресякла пътя му или защото е изхвърлил боклука от вкъщи сутринта, а не вечерта. Имаме тенденцията да се вглеждаме само в случаите, които потвърждават теориите ни. Така човек забравя всичките дни, в които тези "решаващи" събития са се случили, но нищо лошо не е последвало. Прилепчивостта им се дължи именно на тези две неща – лесните обяснения и подбирането само на случаи, които ги доказват.

Коронавирусът е честа тема в канала ти, както и разясняването на различни научни истини, свързани с него; в същото време предполагам, че и ти си с впечатлението как пандемията отдавна, по начина, по който се възприема, напусна сферата на науката и се превърна в нещо много по-сложно. Да кажем полуполитическо, полуикономическо, полуконспиративно и т.н. Една година по-късно, какво би било твоето резюме за кризата? 

Човечеството за първи път е в ситуация, в която има истинска заплаха за живота и здравето ни, но имаме и огромен потенциал за информиране на населението. Много трагедии можеха да бъдат избегнати чрез добри разяснения. Именно това се наех да направя в канала си, макар той да не е за медицина. Има жизненоважна информация, която не достигна до хората. Дълго време не се разясняваше, че има два напълно различни вида бързи тестове. Вече почти всички знаем, но трябваше сами да навържем точките. Същото е и с маските. Същото е и с ваксините. Какво са? Какво правят? Какви са разликите? Голяма част от смъртните случаи можеше да бъдат избегнати, ако хората просто знаеха какъв е врагът и какви са нашите оръжия. Една информационна кампания обаче е обвързана с далеч по-малко бизнес от произвеждането, купуването и презапасяването с лекарства. Търпението на много хора се изчерпа и понякога се опасявам, че е късно да се слушаме в една информационна кампания, дори такава най-сетне да бъде предприета. Това е разбираемо – животът ни беше драстично променен от кризата без да се обясни защо. Има държави, като Израел и Нова Зеландия, които проведоха мащабни информационни кампании и това даде огромен ефект.

Можеше да информираме хората, а не да сърфираме на вълната на страха и заплахите от карантина. Който се самоинформира какво и защо се случва сам си налагаше карантина, но много не разбраха, приеха я за наказание и я нарушаваха. Много важно е за следващата криза, защото такава рано или късно ще има, да проведем масирани информационни кампании – знанието спасява човешки животи! 

Може би поради Илон Мъск, светът започна да говори отново за Космоса, колонизирането на Марс и т.н. Какви открития ни предстоят там в какво самият ти очакваш с най-голямо нетърпение? 

Действително в идните няколко години ще видим пилотирани полети до Луната и Марс. Това се случва изцяло благодарение на Илон Мъск, защото пред нас имаме един човек, задвижен от целите си, а не от потенциалните слава, пари или власт. Не е нужно да го харесваме, за да признаем неговата невиждана ефективност. Зад новите врати, които той отваря за нас стоят много медицински, биологични, геоложки и химични открития, много инженерни изобретения и технологии. Нека не забравяме, че вече над 20 години Международната космическа станция е в орбита, а експериментите на нея продължават и има голяма опашка за още научни изследвания. Именно там са извършени ключови проучвания за синтезиране на протеини в микрогравитация и доставяне на лекарства директно в ракови тумори, а не разпространяването им из цялото човешко тяло. Към момента SpaceX е основен доставчик на хора и суровини към Станцията, а влиянието им тепърва ще се разшири.

Марс има площ колкото сушата на Земята, а Луната – колкото Азия и това е територия, на която ние неизбежно ще разположим градове, курорти и индустрия. Радиотелескопите на далечната страна на Луната, скрити в сянката ѝ от земните смущения са една от невероятните идеи, коите тепърва ще се реализират, но не са това, което ще ни повлияе най-много. С най-голямо нетърпение чакам не някое откритие или изобретение, а психологическия ефект, който тези начинания ще имат върху хората на Земята. Очаквам разделението между народите на Земята да започне да избледнява, знаейки, че на другите небесни тела няма граници или поне не и същите граници.

Прогнозите за бъдещето винаги са рискови, но, все пак да опитаме: кои, според теб, ще са най-важните събития в световен мащаб през идните десетилетия? Или поне: кои би било добре да бъдат? 

Пред човечеството стоят няколко ключови момента. Ще изброя няколко от тях без да претендирам за пълнота или приоритизиране.

Интегрирането на компютрите и хората чрез чипове, което би позволило много по-бързо учене, достъп до огромно познание, но и много по-фино управление на хардуер. Визирам не обичайните конспирации, а проектът Neurolink на Мъск - който неотдавна прогнозира, че в бъдеще ще може да усвояваме информация и умения по подобен начин, по който това става в "Матрицата". Тук има много конспирации, но има и много разработки, които биха подобрили животите ни драматично. Представете си всяко едно търсене в Интернет да отнема части от секундата - така бихме имали цялото човешко познание на наше разположение в реално време. От друга страна лекарите ще могат да извършват много фини операции и то дистанционно!

Контролираният ядрен синтез ще доведе до пълна независимост от нефт, природен газ, въглища и уран. Това ще е повратна точка в човешката история, която сякаш винаги се отдалечава във времето. Причината за това забавяне е, откриването на нови проблеми в дизайна на тестовите централи, но ние ставаме все по-изобретателни и хитри в решаването им, тъй че не до 30, а до 10 години очаквам да има огромно развитие в това направление.

Постоянното заселване на Луната и Марс, което вече коментирах. Цената на орбиталния туризъм също спада!

Развиването на синтетичните органи за трансплантации и медицината като цяло ще доведе до удължаване на човешкия живот. Това ще промени динамиката на обществото ни.

Но най-интересни са бъдещите открития и изобретения, за които днес все още не предполагаме!

 

Интервю на Райко Байчев

Още от Човекът от бъдещето :