Четиримесечно бебе е в сериозна опасност заради Фонда за лечение на деца

1903
Четиримесечно бебе е в сериозна опасност заради Фонда за лечение на деца
Снимка: Thinkstock

Над един месец родителите на четиримесечния Дилян чакат становище от Фонда за лечение на деца в чужбина. Той страда от сериозно онкологично заболяване, което налага лечение и операция на гръбначния стълб в Германия.

По думите на майката се чака мнение от трима експерти, като двама са дали становище. Не знам колко още трябва да чакам, всичко зависи от Фонда, казва майката. Тя пита защо не се пускат едновременно документи към експертите и за оферта за лечение от чужбина. Механизмът сега е първо експерти да кажат дали Дилян може да бъде лекуван в България или не и чак след това, ако отговорът е „не”, да се търси оферта от чужбина. Това отнема време, а време Дилян няма.

Осъдиха МЗ и Фонда за лечение на деца за смъртта на дете

Пловдивският административен съд осъди Фонда за лечение на деца и Министерството на здравеопазването да платят солидарно 100 000 лв. н...

На всичкото отгоре се оказва, че пари за операцията на Дилян вече има. Може би беше по-правилно първо да се обърна към клиниката в Германия, а не към Фонда, за да няма забавяне.

Проблем при Дилян е и, че той има два различни хистологични резултата, но и според двата операция трябва да има. Забавянето означава, че се продължава с химиотерапия, която няма ефект на лечение, а само поддържа Дилян. Не сме сигурни какво лекуваме с тази химиотерапия, обясни доц. Спасова от Онкохематологията в Пловдив, която лекува четиримесечното бебе.

Чакаме становище с оферта, каза накратко шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров. Според него забавяне нямало, защото единият експерт се изказал „неопределено”, но другите двама след него дали оценка за операция. Не можем да започнем действия за лечение за чужбина, ако нямаме становище. Става въпрос за 14 работни дни, в които са дадени становищата, обясни Александров. На конкретен въпрос кога Дилян ще замине за Германия, Александров отговори: „Може да е днес, може да е утре”. Нямаме още оферта, така че не знам как се говори за събрани пари, добави той. Парите ги имаме, лечение нямаме, отвърна огорчената и просълзена майка. Тя добави, че идва време за нов курс на химиотерапия и дори да дойде оферта, Дилян няма да може да пътува веднага заради последствията от лечението.

Снимка: Архив

НС отхвърли данъчното облекчение за хора, помагащи за лечението на деца

Парламентът отхвърли предложението на Петър Славов и Мартин Димитров от ПГ на Реформаторския блок да има данъчно облекчение на физическ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване