Десните обединени, искат вето на съдебни закони

2275
Десните обединени, искат вето на съдебни закони
Снимка: Actualno.com

Искане за налагане на вето върху три закона внесоха 5 партии в президентството.

ДСБ, „Да, България”, БЗНС, „Зелените” и ДЕОС се обединиха около съвместна позиция – президентът Румен Радев да оспори Закона за съдебната власт и допълнението на Закона за околната среда и водите. Те я внесоха днес на „Дондуков” 2. Искане е внесено и от над 10 неправителствени организации, сред които „Правосъдие за всеки“, Движение обществен натиск и др.

Основният им мотив е промяната, с която делата за корупция по високите етажи на властта вече ще са подсъдни на Специализирания наказателен съд.

В мотивите е записано още, че:

Съюзът на съдиите поиска от Радев да върне и двата съдебни закона

Съюзът на съдиите в България, който е и най-голямата активно действаща професионална организация на съдии, изпрати две обръщения до пре...

разширената възможност за отстраняване на магистратите, поставя в силна зависимост съдийското съсловие от дейността на прокуратурата. Висшият съдебен съвет ще бъде задължен да отстранява всеки съдия, срещу когото е повдигнато обвинение, независимо дали става въпрос за престъпление по служба или за обвинение в друго тежко умишлено престъпление. Подобно отстраняване от длъжност няма да подлежи на преценка от страна на назначаващия орган или на последващ съдебен контрол. “

"С това се нарушават принципите на правовата държава и на независимост на съдебната власт, както и върховенството на конституцията", категорични са вносителите на искането.

Атанас Славов от "Да, България" обясни, че че приетите от парламента промени в трите закона в последната седмица преди лятната отпуска на депутатите, целят да заменят независимостта на съдебната власт и правовата държава и по-точно.

"Законът за съдебната власт поставя под прокурорски контрол съдиите, също има опит на практика да се наложи контрол върху независимия съд, както и се налага невъзможността магистрати да членуват в сдружения и организации". Славов добави, че при приемането на тези закони са нарушени законодателни процедури, като са внесени промени в последната секунда отвъд срокове и законите нямат обществено обсъждане и оценка на въздействие.

"Вместо съдебна реформа, се правят крачки назад - десетилетия назад", коментира Славов.

Реакция от САЩ заради Закона за съдебната власт: Надяваме се да не стане антиамерикански

Парламентарната група на ГЕРБ направи промени в проектозакона за изменение на Закона за съдебната власт, който предизвика много силна р...

Емил Георгиев от партия ДЕОС пък разясни за промените в Наказателно-процесуалния кодекс.

"На Специализирания съд се дават допълнителни правомощия, които следват българската поговорка "Както си постелите, така и ще спите". И в момента властимащите си постилат добре, за да спят добре. Ако някой иска да им посегне в бъдеще, ще трябва да стане в специализирания съд, където ще делата срещу тях ще се гледат от проверени съдии. А дела ще има. Всичко е направено за наши хора", обясни той.

Според вносителите на искането към президента се утвърждава съдебна номенклатура, която да осигури безнаказаност за управляващата в момента клика.

"Зелените" обясниха промените, на които искат президентът Радев да наложи вето а те са свързани с това, че по предложение на ГЕРБ екооценката на национални обекти при ОВОС вече ще е само на една съдебна инстанция. Това е опит на управляващите за безнаказаност от съдебен прокурор", обясниха те.

Ако президентът не наложи вето, което трябва да направи до следващия четвъртък-петък, когато изтича двуседмичният срок от приемане на законите, отново заедно същите партии ще се обърнат към Конституционния съд, след това до омбудсмана и Висшия адвокатски съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика