Мажоритарният вот се сгромоляса в пленарна зала. ДПС бламира ГЕРБ

6609
Мажоритарният вот се сгромоляса в пленарна зала. ДПС бламира ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Проектът на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, с който трябва да се въведат мажоритарни избори, беше отхвърлен на първо четене от Народното събрание.

"За" проекта гласуваха само от ГЕРБ, които са вносители, и "Воля" на Веселин Марешки - общо 98 народни представители. Против бяха 121 депутати от БСП, ДПС и "Обединени патриоти" , 1 се въздържа.

Във вторник (13 юни) промените бяха приети от правната комисия с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля". Това беше изненада, тъй като ДПС беше партията, която най-последователно защитаваше пропорционалната избирателна система и твърдо беше срещу приемането на преференциалното гласуване. Няколко часа по-късно, ръководството на ДПС обаче реши, че няма да подкрепи въвеждането на мажоритарна избирателна система. 

Отхвърленият днес законопроект има за цел въвеждане на мажоритарни избори за Народно събрание съобразно резултатите от инициирания от "Шоуто на Слави" референдум. "Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната", пише в мотивите.

За българите в чужбина не се предвижда отделен район, а да се регистрират предварително по интернет и гласовете им да се разпределят по "местоживеене" в България.

Нинова: Знам от ГЕРБ, че не искат мажоритарен вот

БСП продължава да отстоява позицията си, че избирателната система в България трябва да е смесена и скоро предстои депутатите от партият...

Със законопроекта на ГЕРБ се предлага мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района, чиито граници се определят от президента. За избран още на първия тур се счита кандидат за народен представител, който е получил над 50% от гласовете в едномандатния район.

С предложението се предвижда намаляването на партийната субсидия според параметрите на референдума - от 11 на 1 лев за получен глас на парламентарни избори, като промяната да влезе в сила още тази година.

Текстът гласи и че при избор на депутат за министър трябва да се провеждат частични избори за негов заместник не по-късно от 40 дни след съобщението на ЦИК, че мястото в парламента се е опразнило.

Дебатът

По време на дебатите в пленарна зала днес депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов обяви, че движението няма да подкрепи мажоритарната система, защото се ръководи единствено от националния интерес.  Това обаче контрастира с изказването на друг депутат от партията - Хамид Хамид, който в правна комисия обяви, че народните представители ще подкрепят проекта и за пръв път ще поставят партийния интерес пред националния.

ДПС не са питали Доган за позицията си за мажоритарния вот

ДПС не синхронизирало позицията си с почетния председател Ахмед Доган за смяна на избирателната система. Това стана ясно от коментара н...

„Няма основание да очакваме положителни ефекти върху политическата система, а точно обратното. Ще има намаляване на политическия плурализъм в демократична България, намаляване на конкуренцията и намаляване на представителството на гражданите“, заяви Ибрямов днес.

Според "червения" депутат Филип Попов мажоритарната система облагодетелства големите партии и ще нанесе тежък удар върху демокрацията. „Чистата мажоритарна система убива демокрацията, представителността в парламента, плурализма”, посочи той.

Развивайки тезата си, Попов подчерта, че пропорционалната избирателна система е създадена, за да компенсира недостатъците на мажоритарната и е приложена за първи път през 1889 година в Белгия.

„Мажоритарна система води до липса на парламентарно представяне на голям процент от българските гласоподаватели. Системата се прилага в 58 държави по света, повечето от които се намиран в Азия и Африка”, аргументира се Попов. 

От вносителите промените в Изборния кодекс бяха защитени от бившия конституционен съдия и агент на ДС Георги Марков, като той заяви, че според него мажоритарният вот прави изборите интересни. В подкрепа на тезата си той коментира, че в мажоритарната система личностният принцип е безспорен. „Хората искат да избират в едномандатен район кандидати лице срещу лице, които не са анонимни. Връзката между избрания народен представител и избирателя е по-голяма”, аргументира се депутатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика