Никой не казва кои са чантаджиите в МВР преди да мине реформата

7547
Никой не казва кои са чантаджиите в МВР преди да мине реформата

Служителите на МВР, които работят в администрацията или т.нар. „чантаджии“, да получат статут на държавни служители, а не както досега – на служители на МВР. Това предвижда шумно прокламираната реформа във ведомството, изготвена от министър Румяна Бъчварова. Според нея това ще спести 11,6 млн. лв. от осигурителни вноски.

Към началото на 2015 г. заетите щатни бройки в МВР са малко над 47 000 души, показа справка на бившия вътрешен министър Веселин Вучков. От тях с различни полицейски функции са били натоварени малко под 29 000 души, пожарникарите и спасителите са 6750.

4200 души са напуснали МВР от началото на миналата година до март на настоящата

Обезпокоителни данни за напусналите МВР бяха оповестени днес. От писмен отговор на вътрешния министър на депутатско питане става ясно...

Кои са останалите над 11 000 служители в МВР и какво вършат те? На този въпрос се опита да отговори и Вучков, но планът му си замина с него. 

Най-общо казано – това е чиновнически персонал. Оказва се обаче, че никой във вътрешното министерство не може (бел. ред. - или не иска) да отговори кои точно са тези служители.

Според основната структура на МВР ведомството се дели на 11 дирекции, сред които са главните дирекции, Дирекция „Пожарна безопасност“ (която Бъчварова иска да отдели като държавна агенция), областните дирекции, специализирания отряд за борба с тероризма, Академията на МВР, Дирекция „Миграция“, Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, дирекциите от общата и специализираната администрация и Медицинският институт на МВР.

Репортер на Actualno.com в продължение на няколко дни се опита да намери отговор на въпроса служителите на кои дирекции ще останат по Закона за МВР и ще продължат да ползват облаги и кои ще минат по Закона за държавния служител, както и дали ще има дирекции, в които едни служители ще са с облаги, а други - не и кои служители точно. Опитахме да се свържем с представители на ведомството, с председателя на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов (ГЕРБ) и с бившия председател – Атанас Атанасов (ДСБ), но никой не успя да отговори на въпросите ни. Синдикатите към МВР обясниха пред наш репортер, че също търсят отговор на този въпрос, но към момента без успех.

Назначенията без конкурс в МВР са си вървели при всички след Йовчев

Първият от министрите на вътрешните работи на ГЕРБ в този управленски мандат – Веселин Вучков и служебният вътрешен министър Йорд...

Председателят на Синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров обяви, че ако предложението на Бъчварова не претърпи промени между първо и второ четене, ще последват национални протести на полицаите.

„Всичко в този законопроект е написано изключително неясно, вие сами виждате. Явно смятат след приемането на закона да изясняват всичко с наредби и заповеди“, добави Петров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика