Радан Кънев подаде оставка като лидер на "Нова Република"

7397
Радан Кънев подаде оставка като лидер на "Нова Република"
Снимка: БГНЕС

Председателят на дясното обединение около ДСБ "Нова Република" обяви, че подава напуска поста. Това стана на нарочна пресконференция в централата на "синята" партия. Радан Кънев добави и, че "в близкия час" ще подаде оставка и като председател на ДСБ. В политиката има много възможности да участваш и без да си лидер, добави той.

Причина за решението е слабият резултат, който "Нова република" постигна на предсрочните парламентарни избори. По данни на ЦИК обединението получава 2,50% и се представи най-слабо от трите десни формации, след разпада на Реформаторския блок преди изборите.

Припомняме, че преди месец Кънев заяви публично, че ще подаде оставка, ако обединението не влезе в парламента. Сега той посочи, че "Нова република" е поставила въпроси, които никоя друга партия не е поставила. Кънев се извини на тези 300 000 души десни избиратели, които няма да са представени в следващия парламент. Той добави и, че е предложил още преди изборите всички десни лидери да не участват на тези избори - сега нито един от тези лидери не е в парламента, язък, заяви Кънев. Тъмносиният лидер вярва и, че "обединението вдясно тепърва предстои".

Днес (27 март) Кънев благодари на всички хора, които са работили за "Нова република". Той определи кампанията за "безнадеждна кампания", но счита, че партията му е удвоила потенциалния си резултат в началото на кампанията. Радан Кънев обаче посочи, че резултатите са негативни - това е еднозначен политически неуспех, бяха точните му думи. Той каза и, че е добра новина, че БСП няма да управлява, както и слабият резултат на "националистите и популистите".

Радан Кънев смята и, че Бойко Борисов има комфортно мнозинство в новия парламент и оценката на "Нова република" е, че ще направи правителство с по-дълъг хоризонт, но се съмнява, че лидерът на ГЕРБ ще има смелостта да направи необходимите реформи.

Радан Кънев: Не се получи

Не се получи. Политическите последици - утре. Анализите - през идните седмици. Това написа късно снощи в своя Facebook профил лидерът ...

Терминът "градска десница" е несериозен, коментира още Радан Кънев. За него това е "самозатварящо понятие", а освен това в градовете, по думите му, много хора са предпочели ГЕРБ.

Смятам, че ни чакат седмици и месеци, в които ще трябва да намерим път към хората, които наистина искат да има дясна алтернатива, заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика