Израелци съобщават за нова версия на вируса WannaCry

4272
Израелци съобщават за нова версия на вируса WannaCry
Снимка: Pixabay

Израелската компания Check Point Software Technologies откри нов вариант на вируса WannaCry, с който неизвестни извършиха масова кибератака в множество страни по света.

"През последните няколко часа станахме свидетели на атаки със скорост една на секунда", се казва в разпространено снощи съобщение на компанията, предаде БГНЕС.

ГДБОП съветва какво да се прави при кибератака

След като от няколко дни глобална кибератака засегна компютри в близо сто страни, Главната дирекция за противодействие на организиранат...

Междувременно стана ясно, че американски експерти в областта на компютърната сигурност изучават стректурата на вируса-криптограф WannaCry, за да определят кой може да го е създал. Това каза Стивън Гроубман, представител на производителя на антивирусни програми Mccafy.

Специалистите се интересуват най-вече как е съставена зловредната програма и как е била приложена. Експертът каза още, че този вирус е със сложна структура и не може да бъде създаде от обикновени хакери. Ще се проучва и сметката, на която кибер пиратите са искали да им бъдат превеждани пари в биткоини, за да разблокират заразените компютри. Такива транзакции оставят следи, тъй като на определен етап виртуалната валута трябва все пак да се превърне в обикновени пари.

Кибератаката засегна 300 000 компютри в 150 страни. Вирусът блокира съдържанието на компютрите и на екрана се появява съобщение, че за разблокирането засегнатият потребител трябва да плати определена сума. По данни на NBC тази шпионска програма е открадната от Агенцията за национална сигурност на САЩ и през 2016 г. е била разпространена от група хакери, наричащи се "Шадоу брокърс" (Shadow Brokers).

Компютърните системи на федералните служби в САЩ не са били засегнати от кибератаката, осъществена от неизвестни хакери с компютърния вирус WannaCry. Това съобщи съветникът на президента по въпросите на киберсигурността и борбата с тероризъм Том Босърт на брифинг. "У нас засегнати са неголям брой организации, сред които – FedEx", съобщи той.

Отказ от услуга - хакерската атака, която се превръща в кошмар

Т.нар. DDoS атаки (отказ от услуга) стават и ще стават все по-чести и във все по-голям мащаб, а последиците от тях ще бъдат преодоляван...

За глобалната хакерска атака стана известно в петък вечерта. Хакерите са заразили компютрите с блокиращ вирус. В Русия на атаката са били подложени локалните мрежи на министерството на извънредните ситуазии, министерството на вътрешните работи, Сбербанк, мобилните оператори „Мегафон“ и „Вимпелком“. По-късно Центърът за мониторинг и реагиране на компютърни атаки в областта на кредитно-финансовата сфера потвърди случаите на хакерски атаки срещу банки, но увери, че те са били безрезултатни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Интерактивна образователна инсталация на Yettel кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Русия се цели по Украйна със сателитни снимки, купени от американски компании?

Над 100 представители на А1 се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир A1 Gaming Thursday

С коя компания преговаря Apple за внедряване на AI модела ѝ във функции на iPhone?

Запознайте се с Dell XPS 14: Пример за премиум лаптоп

Турският дрон "Байрактар" успешно изстреля свръхзвукова ракета (ВИДЕО)

Кой оглави класацията за най-надеждна мрежа у нас

След стъпките на САЩ да забрани TikTok: Китай ще защити интересите на компанията

Многообразие и приобщаване – това ли е новата важна тема за бизнеса?

Заради Китай: Долната камара в САЩ с първа стъпка за пълна забрана на TikTok

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии