Европейската комисия ни отпуска още над 48 млн. евро заради бежанците

2782
Европейската комисия ни отпуска още над 48 млн. евро заради бежанците
Снимка: БГНЕС

48,2 милиона евро е сумата, която ще отпусне бъде отпусната допълнително на България за справяне с бежанската криза. Това стана ясно след решение на Европейската комисия. Парите ще бъдат отпуснати от Европейския Фонд за убежище, миграция и интерграция и Фонда за вътрешна сигурност.

Припомняме, че парите са част от обещаните от ЕС 160 млн. евро. До този момент бяхме получили 101 млн. евро. Заради част от тези пари избухна и спор между БСП и ГЕРБ - за какво са поискани. От БСП посочиха, че са искани за строеж на бежански лагери, вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова уточни, че са за бежански площадки до границата, след като ЕК каза, че действително 18,5 млн. евро са поискани от България за бежански лагери.

Словенският премиер не вижда нужда от ограда срещу мигрантите

Словенският президент Борут Пахор поиска премахване на оградата между Хърватия и Словения, която бе поставена с цел спиране на нелегалн...

Сумата е конкретно разпределена по ресори, предаде БГНЕС. Министерството на вътрешните работи ще получи 36,3 милиона евро за подобряване на управлението на границите, включително за закупуване на техника за наблюдение на границите, на граничните пунктове и за подобряване на компютърните системи на гранична полиция, съобщиха от ЕК. Други 12 милиона евро ще бъдат използвани за допълнително подобрение на управлението на мигрантските потоци.

Решението за отпускането на тези суми допълва грантовите споразумения между ЕК и България, с които на страната вече бе отпуснато финансиране в размер на 101 милиона евро. В момента се разглеждат допълнителни искания за отпускане на финансиране. Извънредното финансиране е в допълнение на сумата от 91 милиона евро, които вече бяха заделени за България по линия на националните програми за периода 2014-2020 г.

Борисов от своя страна коментира в страницата си във Facebook, че е доволен за отпуснатите пари: "Изключително съм благодарен на Европейската комисия и на президента Жан-Клод Юнкер, че спази обещанието си и одобри допълнително 48,2 млн. евро извънредно финансиране за подобряване на управлението на границите и справяне с миграционната криза.

Това решение допълва грантовите споразумения между Европейската комисия и България, които договорихме на срещата ни на лидерите от ЕС през септември в Братислава. Въпреки това нашите политически опоненти в България не се свениха да изрекат поредица от лъжи, включително и това, че тези пари няма да бъдат преведени на страната ни. Нека днес всеки да прецени на кого може да вярва", пише премиерът в оставка.

Евакуацията в Алепо приключи напълно

Продължилата седмица операция по евакуацията на хиляди хора от източните части на сирийския град Алепо, както и от две шиитски села в с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com