Тракийски дружества: Турция да признае пред ЕС геноцида над българите от 1913 г.

7665
Тракийски дружества: Турция да признае пред ЕС геноцида над българите от 1913 г.

Признаване на турски геноцид над българите от Тракия и Мала Азия от 1913 година и поставяне на въпроса за имотите на бежанците от тези райони като условие за членството на Турция в Европейския съюз поискаха в декларация Българските тракийски дружества.

Няколкостотин души от Южна България изразиха недоволството на протест в София. Те смятат, че темата за проблемите на потомците на бежанците се неглижира от няколко поредни правителства.

Неуредените въпроси от миналото хвърлят сянка върху настоящите ни взаимоотношения с Република Турция, се посочва в декларацията, предаде БНР.

Според тракийците управляващите трябва спешно да се занимаят и с проблеми като радикализация и турцизиране на българските мюсюлмани и пълзящата ислямизация на Родопите.

„Смятаме, че всякакви преговори за членство трябва да бъдат съпроводени с преговори за нерешените проблеми между нашите две държави”, се посочва в декларацията, прочетена пред турското посолство.

Изтреблението на тракийските българи преди век трябва да се изучава в учебниците, казва НПО

"Настояваме нарочното физическо изтребление на българите през 1913 г. да влезе в учебниците! По темата да се направят и игрални, и доку...

Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества излезе с още една декларация, в която се посочва, че българската държава не отбеляза геноцида на над 60 000 български жени и деца и 100-годишнината от тяхното избиване през 1913 година от редовна турска армия.

„Не забеляза и прогонването на близо 280 000 българи от официално притежаваните им според законите на Османската империя частни имоти. Липсата на реакция пренебрегва фактите на унищожените десетки църкви, училища, за хилядите обезчестени девойки и продадените в робство деца. Многократно сме ви информирали, че от 1913 до 1923 г. близо половин милион българско население в Тракия и Мала Азия е прогонено насилствено или чрез икономическа принуда от родните си места. Принудено е да изостави собствените си имоти без справедливо обезщетение. Повече от 100 години те се ползват незаконно от турската държава. Това са тежки нерешени проблеми между България и Турция, хвърлящи сянка между нашите отношения”, се посочва в декларацията.

Членовете на дружеството искат българското правителство да постави много по-остро въпроса за тракийските имоти, предвид еврочленството на Турция.

„Не приемаме използването на двойното гражданство от страна на турското правителство. Настояваме остро за спиране на неосманизма в България. Държавните институции да реагират на създаването на нови етнически турски партии, които се опитват да използват българските турци като маша на чужди интереси. Прекратете финансирането на ислямизацията на българското население от външни сили, каквото наблюдаваме на много места в страната. Пълзящата ислямизация на Родопите е опасна за България, нещо повече - зад тези опити може да стоят радикални форми на исляма. Спрете османисткото пренаписване на историята и особено периода на геноцид на тракийските българи, за поругаване на паметта на половин милион българи затова, че българското правителство и парламент мълчат за геноцида и грабежа на тракийските българи”, се посочва още в декларацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com