ВСС в атака срещу Панов, след като поиска проверка на срещата в ЦУМ

1827
ВСС в атака срещу Панов, след като поиска проверка на срещата в ЦУМ
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) атакува председателя Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Поводът - желанието му да освети опита на съдебни началници от провинцията да наложат на редовите съдии предварително спуснати кандидати за членове на съвета от съдийската квота.

Според "мнозинството" във ВСС, подкрепящо главния прокурор Сотир Цацаров, Панов е опитал да влияе на съдии за избора на кандидати за новия състав на съвета.

Атаката се случва и след като във ВСС беше внесено искане за становище по срещата в ЦУМ, където Цацаров се срещна с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Един от вносителите на искането е именно Панов.

Панов: Каките спряха да си говорят, но батковците започнаха да се срещат

Каките спряха да си говорят, но за сметка на това батковците и братковците започнаха да се срещат. Това заяви председателят на Върховни...

По-рано днес той обяви, че политическите реакции на срещата не са достатъчни, а трябва да последва и реакция на институциите.

Димитър Узунов, който е представляващ съдебния съвет, заяви, че Панов "си е позволил  да изпрати писма до няколко съдилища“, с които е исал да му бъдат предоставени протоколите от проведените общи събрания". „Необяснимо е по какви причини е изисквал информация дали са провеждани общите събрания и защо изисква протоколите“, заяви Узунов.

Самият Лозан Панов обясни, че е изискал протоколите, за да се осведоми как е протекъл изборът на кандидатура за член на ВСС от съдийската квота и дали върху този процес е имало натиск.

Панов: Тази година е изключително важна за съдебната система

Тази година е важна за съдебната система с два ключови момента. Това са изборът за членове на Висшия съдебен съвет и изборът за председ...

„Това е избор, който се провежда за първи път в Закона за съдебната власт, където всеки съдия има право на глас. Административните ръководители нямат място в този процес“, категоричен е Панов. Той изчете извадки от част от протоколите на общите събрания на Районния съд в Хасково и Окръжния съд в Хасково, от които става ясно, че на тях е била „спусната“ определена кандидатура.

Според Панов това е нарушение на закона, който повелява да се дискутират различни кандидатури, да се правят предложения за кандидатури. Той изчете коментари на съдии, които изразяват несъгласие с процедурата и дори упрекват колеги в лобизъм.

„Не се интересувам от това кой ще бъде избран, а как това ще се случи. Опитът да се въздейства на съдиите, противоречи на ЗСВ“, обясни Панов.

В отговор той беше атакуват от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, който определи позицията на Панов като „защита на частни интереси“. Калин Калпакчиев защити Панов като помоли Георги Колев да не прави внушения за това съдиите да си стоят вкъщи, защото същността на промените в ЗСВ била именно съдийското самоуправление и съдиите сами да решават определени въпроси

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com