Хора от софийското село Лозен на протест срещу кариера за камъни

12512
Хора от софийското село Лозен на протест срещу кариера за камъни
Снимка: БГНЕС

Не искаме нова кариера в Лозен, долу ръцете от гората ни. С такъв плакат над двеста жители на софийското с. Лозен се събраха на протест срещу плановете за кариера за камъни в селото. 

Лозен има население над 6500 души, което го прави най-голямото селище със статут на село в страната. Хората обявиха категорично, че не искат кариери за камъни в селото, предаде БГНЕС.

Потестиращи заявиха, че не са знаели за решението на Министерски съвет за проучване, с което се разрешава да бъде разкрита кариера, за добив на строителни материали в изключително голям размер и дълга продължителност, точно над жилищната част на селото. Разбрали случайно след като то е излязло в Държавен вестник. Вече има подадени няколко жалби срещу това решение. 

Хората се опасяват, че ако има кариера в района, тя може да се превърне в екологична бомба за селото.

Взривиха банкомат в софийското село Лозен

Банкомат е взривен в софийското село Лозен, потвърдиха от пресцентъра на МВР пред Topnovini.bg. Сигналът е подаден в 4:50 ч. тази сутр...

На 6 януари 2016 г. правителството одобри Разрешение за проучване на възможността за добив на строителни материали в землището на село Лозен с размер 1 кв. км и продължителност 1 година. На базата на това одобрение, Министерство на енергетиката издава Разрешение №444 от 3 февруари 2016 г. на Фирма „Каменни фракции“ ЕООД да започне проучване на площ „Гората“ в землището на селото. 

Местните жители казват, че фирмата е регистрирана на 24 юни 2014 г. като еднолично дружество с ограничена отговорност. Собственик и управител на фирмата изпълнител е Тонка Иванова Тенчева, на 26 години. Дейността и целта на фирмата е извършване на проучване и добив на чакъл и инертни материали, както и всички дейности, свързани с добива, транспорт и продажба, разработване на инвестиционни и други проекти, след получаване на съответното разрешение за търсене и/или проучване или концесия за добив. 

Тук изброяват, че жалби са подадени от хора, които притежават имоти в района, в който ще бъде проучвано, от столична община, от ловно-рибарското дружество в Лозен и др. Васил Станчев кмет на с. Лозен е категоричен, че са разбрали от Държавен вестник, който излязъл на 8 март. „Всъщност жалбата е продиктувана от това, че сме крайно несъгласни и като кметство, и като население на Лозен, че няма съгласувателен характер с кметството”, каза той. 

Днес за кратко пространството около кметството се изпълни с хора, които не искат в селото им да има отново кариера. Иван Бъчваров, който е председател на ловната дружинка в Лозен, обясни, че на 8 март в Държавен вестник излиза разрешението на енергийното министерство за проучване в рамките на една година на определен терен за добив на инертни материали. Този терен, казва той е съвсем близко до селото в Лозенската планина. Освен, че са близко до селото районът, в който е посечено местните казват, че има и каптажи, тя е водосборна зона. „Не на последно място разбира се – считаме, че по този начин ще се унищожи и планината и гората”, каза Иван Бъчваров. Той посочи, че няма никакво съгласуване с местното ръководство и с населението. 

След като излиза разрешението група инициативни хора правят връзка с кметството и в Лозен, съответно и в район Панчарево и се оказало, че никой в селото и в местното ръководство не знае за тези намерения и действията, започнали от средата на 2015 г. 

Държавата обеща, че ежедневно ще контролира добива на камъни

Държавата обещава ежедневен контрол върху добива на камъни, след като разследвания на bTV показаха как пасища се превръщат в кариери и ...

Костадин Соколов е съинициатор и член на Инициативния комитет Бъдеще за Лозен, казва, че са събрали днес да покажат гражданската си позиция спрямо разрешението на Министерство на енергетиката за проучване за добиване на инертни материали. Те изискват по-голяма прозрачност, информираност, защото до издаването в Държавен вестник не е имало такава сред хората в Лозен. Искат да получи и повече информация за негативите от евентуалното отдаване на концесия след това. Според него, ако се стигне до отдаване на концесия, рисковете са огромни както за околната среда, така също и за жителите на Лозен. Той припомни, че Северния склон на планината, който ще бъде проучван е залесяван с иглолистна дървесина, защото е имало свлачищни дейности, които са предотвратени по този начин. Мъжът припомни и че взривовете могат да доведат и до напукването на къщи, посочи и преминаването на тежкотоварни машини, които да изнасят инертен материал. „Следствията може да са много пагубни”, казва той. 

Всички хора в района като разбрали реагирали много остро, защото по-възрастните си спомнят чудото, което е било преди със старата кариера. Според някои от тях 30 години след като е затворена , все още се вижда огромния белег на планината. 

"Притеснявам се първо от замърсяване на въздуха. Второ – знаете как се добиват строителни материали от каменна кариера – с взривове. Непосредствено до обекта има къщи, от които ще последва напуквания, свлачища, срутване, ще се обезлеси една голяма част от гората, а там има 100 – годишни дървета”, каза Татяна Пешева, която е наследник на собственост на земя, която е в непосредствена близост до периметъра на обекта на проучване. Тя добави, че хората поливат градините си от каптажа и там ще бъде нарушена чистотата на подпочвената вода. 

"Флората, фауната – всичко ще се унищожи в непосредствена близост. Просто това е едно немислимо нещо в такава непосредствена близост до жилища – последната къща е на 75 метра от периметъра определен за проучване”, възмущава се Пешева. 

От няколко дни хората тук събират подписка в нея само за 5 дни са събрани 1111 подписа. И днес се подписваха хора. Тук живеем и не искаме да ни съсипват хубавото село – на 8 км. сме от метрото и мисля, че не е редно, каза Здравка, която също днес се разписа в подписката. Цветанка Костадинов, също се подписа против кариерата. „Кариерата ще унищожи София, не само Лозен. Ние сме толкова близо до София, има такива природни богатства в Лозен и да допуснем това нещо – не може! Не само Лозен. Тук преди е имало кариери, борили сме се против тях и сега продължаваме да се борим, ако трябва ще затворим и магистралата и Околовръстното, заяви жената.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София