Барт де Врийс: Кризисният ПР е винаги необходим

3406
Барт де Врийс: Кризисният ПР е винаги необходим
Снимка: IPRA

За трета поредна година в рамките на годишните ПР награди BAPRA Bright Awards, Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА) организира ПР форума – Sofia PR Summit. Сред лекторите на конференцията беше Барт де Врийс, асоцииран старши консултант на HvdM в Нидерландия и президент на международната ПР асоциация (ИПРА/IPRA) за 2016 г.

В интервю за Actualno.com Барт де Врийс говори за креативността в работата на ПР специалистите, връзката с журналистите и темата за кризисния ПР. Actualno.com е медиен партньор на BAPRA Bright Awards.

Какво значи креативност в сферата на ПР-а? Към какво трябва да се стремят PR специалистите?

Креативността в ПР-а е разликата между това да те забележат и да бъдеш незабележим. Битката за внимание е огромна и нивото на шум в комуникациите е оглушително. Силата на креативността е да представиш послания и изображения, които хващат вниманието. ПР професионалистите трябва да гарантират, че културата, в която работят промотира креативност. Те също така трябва да превърнат креативността в навик.

Удължава се крайният срок за подаване на кандидатури в BAPRA Bright Awards 2016

Днес, Българска асоциация на PR агенциите (БАПРА) обяви удължаването на крайния срок за подаване на заявки за участие в седмото издание...

Каква е връзката между ПР експерта и журналистка? Трябва ли да работят заедно и при какви случаи?

ПР професионалистите и журналистите рядко имат общи интереси. Въпреки това има взаимна зависимост, когато тази връзка се поддържа професионално и етично. Когато ПР професионалистите не успяват да поддържат тази връзка, те директно и неблагоприятно повлияват на вече съществуващото недоверие, което журналистите имат към ПР-ите.

Кога трябва да се прибягва към кризисен ПР?

Кризисният ПР е винаги необходим, когато публичното доверие в една организация е заплашено от какъвто и да е инцидент - или самонанесен или случил се по други причини.

Как се развива PR-ът през последните няколко години? Какви са тенденциите?

Над 85 кампании се конкурират за престижната статуетка на Bright Awards

В съревнованието за престижната статуетка BAPRA Bright Awards 2014 ще се включат 86 кампании, подадени от 20 агенции и 6 компании и орг...

Най-големите тенденции в ПР-а са съдържанието - кой "притежава" съдържанието, публичното доверие и ангажираността - най-вече чрез разказване на истории.

Промениха ли компаниите бюджетите си за PR дейност?

Икономическата криза от 2008 г. и периодът след това навредиха на бюджетите за ПР по-малко отколкото на тези за реклама. Когато ПР-ът се подобрява в представянето на ценности, особено по начин, който бизнес лидерите могат да разберат и самите те ползват, то бюджетите за ПР ще и могат да се увеличат.

До каква степен PR-ите слушат потребителите? Как се създава една PR кампания?

Разбирането на аудиторията остава ключово за всичко, което ПР професионалистите правят и казват. Не ми е ясно до каква степен ПР професията разбира публиката. Аз съм на мнение, че всеки път, когато един ПР професионалист чуе някого - клиент или колега, взима неговото отношение към света като мярка за всички неща, тя/той трябва да бие алармата. Това почти винаги ще доведе до посредствени или лоши и погрешни ПР кампании.

Интервю на Петя Бързилска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю