ООН призова за спиране на санкциите срещу страни, страдащи от пандемията

3361
ООН призова за спиране на санкциите срещу страни, страдащи от пандемията
Снимка: iStock

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова за облекчаване или преустановяане на санкциите срещу редица държави, засегнати от новия тип коронавирус. Това се посочва в нейното изявление, цитирано от световните агенции.

Става дума за страни като Иран, Венецуела, Куба, Зимбабве и КНДР. „В този изключителен момент, както поради причини, свързани с глобалните усилия в областта на общественото здраве, така и за да се подкрепят правата на човека и да се спаси живота на милиони хора в тези страни, санкциите трябва да бъдат облекчени или преустановени“, подчерта Бачелет.

Светът по време на пандемията от испански грип през 1918 (СНИМКИ)

В момента светът се бори с коварния коронавирус, като до момента са заразени 395 579 човека, а смъртните случаи са 17 234. Ние ще ви въ...

„Жизненоважно е да се избегне сривът на медицинската система на която и да е държава, като се има предвид експлозивното въздействие, което тя ще окаже върху смъртността, страданията и по-големия брой инфекции“, каза експертът и обясни, че „по време на глобална пандемия възпрепятстване на медицинските усилия в една страна е риск за всички“. Според върховния комисар изключенията, предвидени в санкциите за доставката на хуманитарни продукти, следва да се тълкуват широко, а разрешението за доставка на медицинско оборудване трябва да бъде дадено "бързо и гъвкаво".

В тази връзка Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека (OHCHR) припомни, че "най-малко 1800 души", включително 50 медицински работници, са починали от болестта, причинена от коронавируа в Иран. Санкциите срещу страната „са засегнали достъпа до основни лекарства и медицинско оборудване, включително дихателни апарати и предпазни средства за здравните работници“.

Както Бачелет заяви, "санкциите могат също да попречат на усилията на медицинските работници в Куба, Северна Корея, Венецуела и Зимбабве". Тя подчерта, че бариерите пред вноса на медицински материали ще „причинят дългосрочна вреда“ на населението на тези страни. Върховният комисар призова за съвместни действия на страните по света за борба с пандемията. Тя припомни, че никоя държава не може да победи сама тази болест и в настоящата ситуация е необходимо да се покаже „солидарност, сътрудничество и грижа“.

Припомняме, че броят на инфектираните с новия по целия свят надмина 382 000. Според актуализирани данни към обяд на 24 март, броят на смъртните случаи от Covid-19 е 16 655, а 102 411 са възстановени.

Радан Кънев иска от ЕК подкрепа за малкия и средния бизнес

Българският европейски депутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) и негови колеги от Европейския парламент, представители на различни парламентарни г...

Темата продължава и в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com