Акция на "Мосад" като на филм - причината Тръмп да вземе решението си за Иран? (ВИДЕО)

7087
Акция на "Мосад" като на филм - причината Тръмп да вземе решението си за Иран? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Безспорно новината на вчерашния ден що се отнася до международните отношения беше окончателното решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) с Иран. Или с други думи – от международното ядрено споразумение с Иран, сключено от САЩ, Китай, Русия, Франция, Германия и Великобритания – всички постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

Решението на Тръмп беше очаквано в голяма степен предвид негови изказвания по темата в миналото. При обявяването му, президентът на САЩ каза, че СВПД е позволил на Иран да продължи с програмата за обогатяване на уран, че споразумението, дори Иран да го изпълнява на 100%, ще позволи в кратък период от време на режима на Ислямската република да достигне до пробив що се отнася до направа на ядрени оръжия и че "водещата в света държава-спонсор на тероризъм ще е на ръба да се сдобие с най-опасното оръжие, познато на човечеството".

САЩ с първи конкретни мерки срещу Иран - в областта на авиацията

Министерството на финансите на САЩ потвърди, че отменя т.нар. експортни лицензи за доставка на самолети в Иран. Това стана веднага след...

В отговор предишният президент на САЩ Барак Обама написа в профила си във Facebook, че СВПД поставя строги ограничения относно ядрената програма на Иран за определени периоди от време – 10, 15, 20, 25 години. След изтичане на съответния период съгласно споразумението, ограниченията за Техеран падат, но СВПД не е било никога замисляно като документ, който да важи вечно. И по-важно - Иран вече обеща да ратифицира допълнителния протокол към Договора за използване на ядрената енергетика за мирни цели под егидата на МАЕ, който забранява изрично разработката на ядрени оръжия, коментира The Washington Post.

Ролята на Израел

В края на април израелският премиер Бенямин Нетаняху официално съобщи, че страната му разполага с 55 000 страници и 183 диска секретни ирански документи, показващи ясно намеренията на Техеран. Но Нетаняху не предостави изрично доказателство, че Иран е нарушил СВПД, коментира The New York Times. Коментарът е факт, макар Нетаняху да направи специална презентация на документите – с показно дори с видео кадри, включително на изявления на представители на иранския режим, че Иран не търси начин да разработва ядрени оръжия. Израелският премиер заяви следното: „Тези документи доказват, че Иран лъже, когато казва, че никога не е имал програма за ядрени оръжия“, като добави, че след подписването на СВПД през 2015 година Техеран мести документацията си за разработките си за ядрено оръжие в секретна база.

ЕС реагира негативно към САЩ заради споразумението с Иран, ООН призова то да се спазва

Европейският съюз е разтревожен от излизането на САЩ от "ядрената сделка" с Иран, съобщи комисарят по външните отношения на ЕС Федерика...

Оказа се, че още през януари тази година директорът на „Мосад“ Йоси Коен прави визита в САЩ и се среща с американския президент Доналд Тръмп. Той осведомява Тръмп за документите, като му казва, че преводът им ще отнеме време, тъй като са специфични, а са писани на фарси.

Всъщност начинът, по който "Мосад" се сдобива с документите – хартиени и дискове, тежащи половин тон, е впечатляващ. През февруари 2016 година израелската шпионска служба локализира "маскиран склад", в който са документите. Следва операция, при която двама агенти на "Мосад" успяват да проникнат в склада и да изнесат с два камиона всички документи, а след това с помощта на контрабандисти ги прехвърлят през Азербайджан до Израел, разказва The Jerusalem Post. Уникалното в случая е, че израелските шпиони са успели да преминат успешно доста голяма иранска територия, а контрабандистите, които са им помогнали, не са знаели за какво всъщност помагат.

По думите на Нетаняху, иранската програма за разработка на ядрено оръжие носи името проект "Амад". Този проект е бил развиван в периода 1999-2003 година. Целта на проекта била да се разработят на теория и след това и на практика пет ядрени бойни глави с мощност 10 килотона еквивалент ТНТ, които да бъдат тествани. А Нетаняху конкретно показва в презентацията си "бойната глава" и "взривната част". Израелският премиер обаче не представи документи, че Техеран продължава да търси начин да реализира проект "Амад", а The New York Times коментира, че новото в презентацията на Нетаняху, което не е вече споделяно публично от американски служби за сигурност и то преди години, е информацията за петте ядрени бойни глави, както и твърдението му, че през 2015 година Иран фалшифицира декларациите си пред МАЕ относно ядрената си програма и скрива проект "Амад".

Официално: САЩ излизат от ядреното споразумение с Иран

Американският президент Доналд Тръмп официално обяви, че страната му се изтегля от емблематичната ядрена сделка с Иран, сключена по вре...

Малко преди да обяви решението си за излизане на САЩ от СВПД, Тръмп изрично публично наблегна на презентацията на Нетаняху. Новият държавен секретар на САЩ и бивш директор на ЦРУ Майк Помпео пък изрично коментира, че "ще остави на адвокатите" отговора на въпроса дали Иран е имал намерение тайно да продължи с проект "Амад", а не дали проектът е съществувал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com