Emerging Europе: Нестабилно правителство в България ще подкопае влизането в еврозоната

2780
Emerging Europе: Нестабилно правителство в България ще подкопае влизането в еврозоната
Снимка: БГНЕС

Неубедителните парламентарни избори в България помрачиха перспективите за жизненоважни икономически и институционални реформи, необходими за подобряване на кредитните перспективи на страната, въпреки че широкият политически консенсус за присъединяването към еврото дава известна причина за оптимизъм, аналаизира Денис Шен в Emerging Europе.

Формирането на следващото правителство е от решаващо значение за времето за присъединяване на страната към еврото, което в момента е посочено като 1 януари 2024 г., както и за напредъка в съдебните и управленските реформи.

Парламентарните избори, проведени в България на 4 април, дадоха на управляващите консерватори от ГЕРБ, водени от премиера Бойко Борисов, най-много места. Съставянето на правителство от страна на ГЕРБ обаче е трудно по същество и антикорупционните политически групи създадоха значителна основа за това. Изглежда вероятно всяко правителство да трябва да включи или ГЕРБ и/или антикорупционната, центристка партия на Слави Трифонов Има такъв народ, която е на второ място.

Левът отива в историята. Откога ще плащаме в евро

От 1 януари 2024 г. ще започнем да плащаме с евро. Това е планираната дата за влизане на България в еврозоната. Датата е посочена в про...

Необходимост от справяне с множество кризи

Необходимостта от справяне с многобройни кризи на фона на тази тежка пролетна вълна на коронавирус, заедно с належащата необходимост от улесняване на изразходването на средствата от Европейския фонд за възстановяване, като същевременно се гарантира устойчиво икономическо възстановяване, увеличава натиска върху политическото ръководство на България да търси работещо правителство.

Проевропейският дух в българския политически спектър означава, че има сравнителна приемственост в поне една решаваща цел, а именно стремежът на България за присъединяване към еврото през следващите години. В повечето осъществими коалиционни сценарии след тези избори ще се наблюдава продължаване на споменатия ангажимент, въпреки че времето, необходимо за присъединяването, естествено ще зависи от следващата правителствена политическа платформа.

Процесът на приемане на евро е от решаващо значение

Окончателно: ЦИК разпредели мандатите в новия парламент

ЦИК обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите, участници в парламентарните избори. Това стана...

Този процес на приемане на еврото е от решаващо значение за средносрочната кредитоспособност на страната. Подготовката на България за присъединяване към еврозоната може да се забави при сценарий на забавяне за формиране на следващото правителство. Качеството и стабилността на следващото правителство са от голямо значение за кредитните рейтинги на България. Дали следващото правителство е способно да приеме предизвикателна реформа, насочена към справяне със съществените институционални недостатъци на България и областите на необходимото институционално ниво, например в рамката за финансов надзор, е от първостепенно значение. Едно слабо правителство, като такова на малцинството, може да забави перспективите за влизане в еврозоната. Ако институционалните реформи бъдат възпрепятствани, те също могат да увеличат вероятността от предсрочни парламентарни избори.

Текущи институционални слабости, но предприети стъпки

България беше класирана на последно място в ЕС по Индекса за възприемане на корупцията на Transparency International. Известен напредък обаче е постигнат в области като механизма за сътрудничество и проверка, както и подобряване на категориите за политическа стабилност и ефективност на управлението според Световните индикатори за управление на Световната банка.

От 2007 г. насам България е постигнала значително по-висок растеж на реалния БВП на глава от населението в сравнение със страните в ЕС (3,3% в България за периода 2007-19 г. спрямо 1,1% общо за ЕС).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари