Край задънената улица на ЕС бъдеще чакат Скопие, Тирана и Анкара

3835
Край задънената улица на ЕС бъдеще чакат Скопие, Тирана и Анкара
Снимка: Getty Images / Guliver

Държавите от Европейския съюз (EС) в понеделник изпаднаха в откровено несъгласие относно започването на преговори с Албания и Северна Македония за влизането им в Блока. В същото време Кипър заплаши да наложи вето на всяко споразумение за бъдещо разширяване, ако ЕС не затегне линията си във връзка със сондирането от страна на Турция за газ в Източното Средиземноморие. Това пише авторитетното гръцко издание Kathimerini в свой материал, цитиран от агенция БГНЕС.

Министрите от 28-те държави членки на ЕС се срещат днес в Люксембург, за да обсъдят започването на официални преговори за членство с двете балкански страни една година след като Франция и Холандия ги блокираха. Те настояват за повече реформи в различни сфери, както и апелират към политическа стабилност.

ЕС може да замрази преговорите за митнически съюз с Турция

Правителствата на Европейския съюз ще повторят осъждането на "продължаващите незаконни действия на Турция в Източното Средиземноморие" ...

От този момент насетне Северна Македония прави различни стъпки. Скопие подписа споразумение с Атина, което сложи край на десетилетия спор за името и накара десетина държави членки на ЕС да призоват публично балканската държава да бъде поощрена.

Залогът е също и в собствения авторитет на ЕС и готовността на Блока да действа срещу това, което той вижда като нарастващо влияние на Русия и други чуждестранни сили в региона - все още белязан от войни, водени по религиозни и етнически линии през 90-те години.

Но първите дипломати, които подготвят срещата във вторник, не успяха да постигнат споразумение за съвместна правна декларация, която се нуждае от единодушна подкрепа от всички държави членки на ЕС, за да бъде одобрена. "Налице е огромно несъгласие и не е сигурно, че министрите ще успеят да постигнат споразумение", заяви пред журналисти дипломат от ЕС.

Различията продължават да се отнасят до последния проект на текст, включително в случаите, в които ще се каже, че разширяването ще зависи и от способността на ЕС да се реформира и ефективно да интегрира нови членове.

Последният, но все още спорен, проект на документа, който бил видян от агенция Reuters, ще отпрати всяко решение за Северна Македония и Албания до октомври - след като и германският парламент трябва да разгледа въпроса.

Естония изнася от парламента знамето на ЕС

Естонският парламент (Рийгикогу) гласува против връщането на знамената на Европейския съюз в залата за тържествени мероприятия и преско...

Утежнявайки допълнително въпросите, Кипър заплаши да блокира целия текст относно бъдещите перспективи на страните, желаещи да се присъединят към ЕС - група, която включва също Косово, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Дипломати казаха, че Никозия настоява за по-строга линия на ЕС към Турция по отношение на офшорните сондажи в Източното Средиземноморие, което според правителството на кипърските гърци нарушава неговата изключителна търговска зона. Кипър и Гърция заявиха, че биха могли да поискат санкции на ЕС срещу Турция, въпреки че за момента не се забелязва Блокът да действа по този въпрос.

Заседанията на министрите на ЕС във вторник, както и националните лидери на ЕС, които трябва да се срещнат в Брюксел в четвъртък и петък, обаче, ще отправят предупреждение към Анкара. Настоящият език на проекта на министерско изявление казва, че Турция "продължава да се отдалечава от Европейския съюз" и призовава Анкара да спре "незаконното" сондиране. Турция пък е категорична, че районът е на нейният собствен континентален шелф.

Дипломати отбелязаха, че Кипър търси по-ясна заплаха, че ако Анкара не се промени, ЕС може официално да прекрати преговорите за усъвършенстване на митническия си съюз с Турция и за правото на безвизово пътуване за турските граждани, които пътуват до ЕС, както и за намаляване средства за ключовия съюзник на НАТО.

ЕС не дава дългосрочна перспектива на Турция за членство заради борбата на президента Реджеп Тайип Ердоган срещу критиците след неуспешен преврат през 2016 г. Въпреки че отношенията са напрегнати, ЕС все още зависи от Турция по въпросите на сигурността, както и от миграцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com