¼ от всички болести и смърт са заради вредата върху околната среда

6427
¼ от всички болести и смърт са заради вредата върху околната среда
Снимка: Getty Images/Guliver

Една четвърт от всички болести и преждевременни смъртни случаи в световен мащаб се дължат на замърсяване, причинено от човека и вредата върху околната среда, съобщават от ООН в доклад за състоянието на планетата.

Смъртоносните емисии, причиняващи смог, химикалите, замърсяващи питейната вода и ускореното унищожаване на екосистемите, които са от решаващо значение за прехраната на милиарди хора, са причина за световната епидемия, спъваща световната икономика, предупреждава доклада, цитиран от АФП.

Глобалният мониторинг за околна среда (GEO) – доклад за период от шест години, в създаването на когото са участвали 250 учени от 70 държави, представя нарастваща бездна между богатите и бедните страни, тъй като пренаселеността, замърсяването и разхищаването на храни в развитите страни водят до глад, бедност и болести другаде, предаде БГНЕС.

Тъй като емисиите на парникови газове продължават да нарастват на фона на преобладаващите суши, наводнения и бури, които са все по-свирепи заради изкачването на морското равнище, нараства политическият консенсус, че изменението на климата представлява риск за милиарди в бъдеще.

Санкционираха фирма за мая за замърсяване на околната среда

„Българска хлебна мая“ ЕООД се сдоби с четири акта от експертите на РИОСВ-Русе за установени нарушения на екологичното зако...

През 2015 година световните лидери излязоха с Парижкото споразумение за климата, в което всяка нация обеща да предприеме действия за намаляване на емисиите, за да ограничи покачването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий.

Но въздействията върху здравето от замърсяването, обезлесяването и механизирането на хранителна верига са по-малко осъзнати. Нито пък има международно споразумение за околната среда, близо до условията на това, което прави Париж за климата.

GEO предоставя данни за извънредни здравни ситуации, свързани със замърсяване.

В него се казва, че лошите екологични условия "причиняват около 25% от световните болести и смъртност" - около 9 милиона смъртни случая само през 2015 година.

При липсващ достъп до запаси от чиста вода, 1,4 милиона души умират всяка година от болести, които могат да бъдат предотвратени, като диария и заразяване с паразити, причинено от наситена с патоген вода и лоша хигиена.

Димов: Качеството на околната среда и бедността са свързани

Проблемът със старите автомобили е трансграничен и с него трябва да се заеме Европейската комисия, която да създаде обща регулация за...

Химикалите, изливани в моретата, причиняват неблагоприятни последици за здравето „на няколко поколения“, а въздействието върху земята чрез мега-земеделие и обезлесяване се случва в райони, където живеят 3,2 милиарда души.

В доклада се казва, че замърсяването на въздуха причинява 6-7 милиона преждевременни смъртни случаи годишно.

Начинът, по който Земята функционира, неблагоприятната употреба на антибиотици в производството на храни ще стане причина за лекарствена резистентност на щамове микроби, което е било и водеща причина за преждевременна смърт в света до средата на века.

"Необходими са спешни действия от безпрецедентен мащаб, за да се реагира и предотврати тази ситуация", се казва в обръщение до политиците, придружаващо доклада.

Внимание се обръща внимание и на хранителните отпадъци, които съставляват 9% от глобалните емисии на парникови газове. В момента светът хвърля една трета от цялата произведена храна. Тази цифра се подхранва от 56% от храната в по-богатите страни, които се изхвърля.

Готова ли е България да се откаже от пластмасовите продукти за еднократна употреба?

Решението на Европейския парламент за забрана на еднократните пластмасови опаковки предизвика множество коментари у нас. Потребителите ...

"Всички казват, че до 2050 г. трябва да нахраним 10 милиарда души, но това не означава, че трябва да удвоим производството. Ако намалим отпадъците си и може би ядем по-малко месо, можем незабавно да решим този проблем. В същото време "това ще изисква промени в начина ни на живот." пише още в доклада."

Докладът също така призова за бързо намаляване на използването на пестициди за подобряване на качеството на въздуха и водата.

GEO използва стотици източници на данни за изчисляване на въздействието върху околната среда върху над 100 болести. Оповестяването му на конференцията на ООН за околната среда в Найроби вероятно ще добави още дебати за това кой носи най-голямата отговорност за вече понесените от Земята щети.

Източници, близки до преговорите, заявиха пред АФП, че някои от развитите страни, водени от Съединените щати, са заплашили да не "приветстват" доклада, процедурна, но все пак значителна пречка пред съгласието на страните за необходимите съкращения на отпадъците, свръхпотреблението и замърсяването.

Съставителите на доклада твърдят, че всички нации, колкото и големи или малки да са, трябва да се приспособят към екологичната реалност, пред която са изправени всички хора на планетата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари