Процесът заради независимостта на Каталуния - залог и за близкото бъдеще на Испания

1404
Процесът заради независимостта на Каталуния - залог и за близкото бъдеще на Испания
Снимка: Getty Images/Guliver

Бивши представители на каталунското правителство и парламент, обвинени в бунт заради опита им да направят своя регион независим от Испания, се изправиха пред съда във вторник за началото на един наистина дългоочакван процес.

Седнали на пейките в украсената зала на Върховния съд на Мадрид, подсъдимите се изправиха пред испанското знаме и ред съдии, а процесът се излъчваше на живо по телевизията.

12 обвиняеми са на подсъдимата скамейка заради референдума за независимост, проведен на 1 октомври 2017 година в нарушение на съдебната забрана и последвалата декларация за независимост. 9 от тях са обвинени в бунт, а трима са с по-леки обвинения - за неподчинение и злоупотреба с обществени средства. Бившия вицепремиер на Каталуния Ориол Жункерас може да получи до 25 години затвор и това се очертава като най-тежкото възможно наказание. За бившият ръководител на на каталунското правителство Жорди Санчес, директорът на "Омнуим Културал" Жорди Куишарта, както и за бившата председателка на каталунския парламент Карме Форкадел прокурорите поискаха 17 години затвор. За бившия началник на каталунската полиция Жозеп Луис Траперо наказанието може да достигне 11 години затвор. Сред обвиняемите са още бившите депутати от регионалния каталунски парламент Жорди Санчес и Жорди Турул, както и бившите регионални министри Жозеп Рул и Жоаким Форн.

Опитът за обявяване на независимост предизвика най-дълбоката политическа криза в Испания след прехода към демокрация през 70-те години след смъртта на диктатора Франсиско Франко.

"Този случай е срещу политическото дисидентство," каза Андрю Ван ден Ейнде, адвокат на двама от обвиняемите, сред които и Жункерас.

"Нищо за скриване"

Испания се оказа принудена да защитава съдебната си система срещу критиките. Испанските посолства в няколко европейски столици информираха журналистите в понеделник и вторник, като раздадоха материал, озаглавен "12 лъжи за Испания", за да опровергаят твърденията на сепаратистите, че съдиите не са безпристрастни.

"Тези хора не са там (на съд) заради това, което мислят, а заради това, което са направили. За нас е много важно да покажем, че сме страна, която няма какво да крие, която следва закона и законните процедури", каза Хорхе Новиволи Марин, временно управляващ посолството на Испания в Брюксел.

Каталунският парламент: Испанската конституция е недемократична

Парламентът на Каталуния одобри резолюция, в която се говори за "недемократичния и антисоциален характер" на испанската конституция, пр...

Много испанци подкрепят процеса, шокирани от действията на регионалната изпълнителна власт на Каталуния през октомври 2017 година. Сепаратистите в Каталуния обаче отхвърлиха процеса като политически мотивиран "фарс".

Във вторник вечерта в централната част на Барселона около 6 000 души, много от които размахваха сепаратистките знамена на Каталуния, протестираха срещу старта на делото. Подобни протести бяха проведени и в други каталунски градове, включително в Херона и Тарагона.

Пучдемон отсъства

Бившият премиер на Каталуния, който избяга от Испания дни след обявяването на независимостта на 27 октомври, не е сред обвиняемите. Испания не съди задочно обвиняеми за големи престъпления.

Говорейки от Берлин, Пучдемон заяви, че процесът е "стрес тест за испанската демокрация".

Премиерът на Каталуния подкрепя арестувани лидери на автономната област с гладна стачка

Каталунският регионален премиер Ким Тора започна 48-часова гладна стачка в знак на солидарност със задържаните политици от областта, пр...

Неговият наследник, Ким Тора, който пътува до Мадрид за делото, каза, че това е "процес, който никога не трябва да се провежда в държава, която иска да бъде смятана за демократична".

В отсъствието на Пучдемон, главният герой на процеса е неговият бивш заместник Ориол Жункерас, който реши да остане в Испания. Другите 11 обвиняеми са членове на бившето ръководство на Каталуния, двама лидери на големи асоциации за независимост, както и бившият президент на каталунския парламент. Те могат да получат присъди от 7 до 17 години затвор. Деветте подсъдими, обвинени в бунт, бяха в ареста в продължение на месеци, някои от тях повече от година.

Беше ли бунт?

Противоречията около обвиненията за бунт валят. Според испанското законодателство, бунтът се определя като "въстание, извършено по насилствен и публичен начин". Но мнението е разделено по въпроса дали опитът за обявяване на независимост е бил насилствен.

Прокурорите твърдят, че обвиняемите са "призовавали гражданите да участват в референдума от 1 октомври, като са знаели, че това е незаконно и че поради това може да има изблици на насилие". Но поддръжниците на независимостта отричат, че насилие действително се е случило. Те обвиняват полицията в бруталност по време на референдума.

25 години затвор грозят арестуваните каталунски политици

Испанската прокуратура представи обвинителните заключения срещу каталунски политици, свързани със сепаратисткия процес в региона минали...

Карлес Мундо, един от обвиняемите, каза пред АФП в съда, че това е "абсурдно". "Насилието, необходимо за оправдаване на тези престъпления, не се е случило, както всеки можеше да види, нито е имало злоупотреба с обществени средства."

Стотици свидетели са били призовани да дадат показания, включително и бившият консервативен премиер Мариано Рахой, който ръководеше страната по време на каталунския референдум. Очаква се процесът да продължи три месеца, като присъдите ще бъдат обявени няколко месеца по-късно.

Предсрочни избори?

Въпросът с Каталуния продължава да предизвиква политическо напрежение. Опозицията обвинява премиера Педро Санчес в "предателство" заради желанието му да преговаря с каталунските сепаратисти.

Санчес, социалист, който дойде на власт през юни с подкрепата на каталунските националистически партии, се опита да овладее ситуацията, като възобнови преговорите със сепаратистите, но те се провалиха в петък. Сега каталунските сепаратистки партии обещаха да блокират бюджета на правителството за 2019 година по време на днешния парламентарен вот, като отвориха вратата на Санчес за свикване на предсрочни парламентарни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари