Руски портал: София е център на американското присъствие

6094
Руски портал: София е център на американското присъствие
Снимка: iStock/Guliver

"Обвинението към председателя на движение „Русофили“ Николай Маринов в шпионаж може да е направено по заповед на западни интересчии." Това заяви директорът на Фонда за прогресивна политика и ръководител на портала „Балканист“ Олег Бондаренко.

„Преследването на този човек, който не крие проруските си симпатии е откровен политически шантаж преди изборите, преследване на известен политик, който открито демонстрира проруските си възгледи“, допълва още Бондарендо. Политологът обърна внимание на това, че Малинов няколко пъти е бил депутат в парламента от БСП и ръководи най-голямата в страната издателска къща.

18 години след 11 септември: "Ал Кайда" се възстановява "тихо и търпеливо"

Изминаха осемнадесет години от терористичните атаки на 11 септември и „Ал Кайда“ като че ли е износена. Всъщност днес терор...

По думите на Бондаренко, „Русофили“ се занимават с подкрепа на учителите по руски език и грижа за многобройните съветски паметници в България, а освен това реализират други проекти.

„Това не е дребно обединение на съотвечественици, а, може би, най-голямото подобно движение в света“, отбеляза той, като подчерта, че в тази ситуация задържането на ръководителя на организацията придобива сериозни мащаби.

Политологът констатира със съжаление, че „България е била и продължава да е антируска държава, която провежда антируска политика“, което поставя под заплаха реализацията на икономическите проекти на Москва в Източна Европа.

Според неговата оценка, обвинението на Малинов в шпионаж не е подкрепено с доказателства, а прочетените формулировки от главния прокурор на България са съставени така, че напомнят необработен превод от английски език. В същото време, посочва Бондаренко, в обвинителните заключения няма конкретика.

Да си ходим ли, или ще ни говорите нещо отвън?

Не са само микрофоните - много медии в България също са отдавна "отвинтени". И приличат на водосточна тръба - каквото пуснеш в единия к...

„Много мътно се заявява, че той е получавал някакво финансиране. Но не са представени никакви доказателства за това. Да не би в България да е забранено получаването на финансиране? В София има огромно количество американски фондове, неправителствени организации, които от време на време буквално поемат функциите на правителство в българската столица. Никъде на Балканите няма по-голяма концентрация на американски организации, отколкото в София – там е центърът на американското присъствие“, смята Бондаренко.

Според политолога, обвинението има чисто предизборен характер. „Смятам, че, когато се проведат изборите, господин Малинов ще бъде освободен“, заключи Бондаренко, като припомни, че полските спецслужби са обвинявали в същото преди три години журналиста и политика Матеуш Пискорски, който след това е вкаран в затвора, а сега е бил освободен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари