САЩ изпращат послание до съюзниците - те трябва да плащат за отбраната си

5606
САЩ изпращат послание до съюзниците - те трябва да плащат за отбраната си
Снимка: US Air Force

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър е в Сеул за среща с висши държавни служители, включително президентът Мун Дже Ин и възнамерява да остави ясно съобщение – Южна Корея трябва да компенсира Вашингтон за защитата, която 28 000 войници осигуряват. Това пише американското консервативно издание The Washington Examiner в свой анализ, цитиран от агенция "Фокус".

„Имаме много силен Алианс, но Корея е богата държава, която може и трябва да плаща повече за помощта и разходите за отбраната“, заяви Еспър на съвместна пресконференция със своя южнокорейски колега Йонг Кионг-Дуо.

Припомняме, че след преговорите от 2018 г., САЩ и Сеул се договориха, че Южна Корея ще увеличи вноските си за отбраната на страната до почти милиард долара. Въпреки това според южнокорейски източници Вашингтон настоява плащанията да се увеличат до пет милиарда.

Руски вестник: САЩ и Турция остават приятели с разногласия

Срещата между президентите на САЩ и Турция – Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган доведе само до яснота около вече известните отно...

Еспър не потвърди тази цифра, но заяви пред репортери, които пътуваха с него до Корея, че САЩ са „поискали значително увеличение на разпределението на разходите за нашите разположени войски“.

Очаква се идните дни преговорите да продължат и Еспър посочи, че е от изключителна важност Южна Корея да се съгласи на увеличено разпределение на разходите за отбрана преди края на 2019 г.

Часовникът за ядрените преговори тиктака

Севернокорейските медии са пълни с изявления за липсата на нови предложения за подновяването на преговорите за прекратяване на ядрената програма на Пхенян. „Ако е възможно да договорим решение на въпросите, то ние сме готови да преговаряме със САЩ по всяко време и навсякъде“, заяви Ким Мьон-гил, дипломат от Министерството на външните работи в Пхенян.

Дамаск: САЩ краде сирийския нефт

Президентът на Сирия Башар Асад сравни САЩ с нацистки режим, чиято цел е чуждият нефт. Това е естествено за американската политическа с...

Той отбеляза още, че ако САЩ целят да печелят време, както са направили по време на по-ранната среща между Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп в Стокхолм, то Пхенян няма желание за преговори. „Сега след като информирахме САЩ за нашите изисквания и приоритети, топката е в техните ръце“, се казва още в неговото изявление. 

Цената на безкрайните войни

Според нов доклад на американския проект „Цената на войните“ от университета в Браун, сумата, която САЩ са изхарчили за проведените от 11 септември 2001 г. насам войни, възлиза на 5,4 трилиона долара. Бъдещите облигации, включително грижа за ветераните от конфликтите, ще костват на Вашингтон още един трилион долара.

Според доклада общо 800 хил. души са загинали във всички войни след 2001 г. в Ирак, Афганистан, Пакистан, Сирия, Йемен и на други места. По-рано тази година Пентагонът изчисли, че войните в Афганистан, Ирак и Сирия са коствали общо над 7500 долара за фискалната 2018 г. на американския данъкоплатец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари