The National Interest: Пандемиите могат да издигнат и да сринат великите сили

4760
The National Interest: Пандемиите могат да издигнат и да сринат великите сили
Снимка: iStock

Докато коронавируса се разпространява в САЩ, анализаторите с право са фокусирани на възможните медицински и икономически последици, но тази пандемия вече се оформя като най-важното геополитическо развитие на 21-и век - съперничеството между Вашингтон и Пекин, коментира американското издание The National Interest, цитирано от агенция "Фокус".

От това колко добре се справят САЩ и Китай с коронавируса в близките седмици може да зависи кой ще бъде световен лидер в идните десетилетия.

Daily Sabah: Три възможни сценария за края на пандемията от COVID-19

Коронавирусната епидемия наскоро пое тревожен завой, когато беше обявена за пандемия и макар да заличи надеждите да бъде удържана, има ...

В крайна сметка глобалните пандемии са допринесли за издигането и срива на много велики сили в миналото. 

През V век преди новата ера Атина е водещата сила в антична Гърция. Полисът е богат център на търговията, както и на гръцките изкуства и култура, а флотът му, заедно с Делианската лига, участва в разгрома на Персийската империя малко по-рано.

В Пелопонеската война с вечния си враг Спарта обаче, Атина страда от епидемията от 430 г. пр. хр. Днешните историци смятат, че епидемия от коремен тиф от Северна Африка убива голяма част от населението на града, включително армията му и дори е отговорна за смъртта на един от най-ефективните му лидери - Перикъл. Преди епидемията Атина, изглежда, сякаш ще победи във войната, но отслабеният от болестта полис иска мир пред 421 г. пр хр. Когато войната продължава, Атина в крайна сметка е победена и демокрацията ѝ е свалена от победните спартанци.

Подобна съдба сполетява и Венецианската република. В момента смятаме Венеция за популярна туристическа дестинация, но в късното средновековие тя е била търговска и военноморска суперсила. Венеция вероятно е била най-богатият град на земята по това време, разполагала е с един от най-мощните флотове в света и е контролирала множество търговски пристанища и колонии в Италия, средиземноморието и на Балканите. 

Но точно като Атина, Венеция е пометена от няколко смъртоносни епидемии. Италианската чума от 1629 до 1631 г. за която се смята, че е пристигнала от Китай и се е разпространила по Пътя на коприната, първа застига града. Като основен европейски център на търговията по това време, Венеция е сред най-засегнатите от нея. Макар властите да правят всичко по силите си да се справят със заразата (думата карантина всъщност идва от венецианската диалектна дума quarantena, която значи 40 дни), това се оказва недостатъчно. Италианската чума допринася за съществено изместване на баланса на силите в Европа. С упадъка на Венеция, северните европейски страни, като Англия и Нидерландската република заемат нейното място и се превръщат във важни геополитически сили. 

Лекар: Педиатрите не разбират забраната за излизане на децата навън

Повечето от педиатрите не разбират забраната за излизане на децата навън, наложена от разпоредбите за извънредното положение заради кор...

Тези исторически уроци са много важни на фона на разпространението на COVID-19, което вече засяга и съперничеството между САЩ и Китай.

Както казва Цицерон, парите са мускулите на всяка голяма сила. Китай регистрира най-лошите си икономически показатели от десетилетия, а стоковите пазари на САЩ се сриват и анализаторите предвиждат рецесия. И двете световни сили ще бъдат значително отслабени икономически, но не поравно. Техните способности да се справят с кризата ще определят кога, а може би дали изобщо, Китай ще се превърне в първата икономическа сила в света.

Дипломатически има идеологичен елемент в съперничеството между САЩ и Китай, тъй като много хора виждат авторитарният капиталистически модел на Пекин като добра алтернатива на налаганата от Вашингтон демократическа система с отворени пазари. За да се справят с COVID-19, властите в Китай първоначално се опитаха да прикрият проблема, което само влоши нещата. Но след бавния си старт, Пекин наложи драконови мерки и изглежда вече е овладял болестта.

Страничните наблюдатели сега са любопитни да раберат дали демократичните САЩ ще успеят по-добре да се справят с тази криза. Както често се случва в свободните общества, местните правителства и частните играчи, като университетите и професионалните спортни лиги, взеха по-решителни мерки от правителството. Но експертите предупреждават, че по-сериозни действия от страна на федералната власт ще са необходими за овладяването на болестта. Успехът на мерките на САЩ ще оформи глобалните виждания за ефективността на демокрацията и авторитаризма. Това от своя страна ще подобри или влоши международния статут на САЩ, тяхната "мека сила" и възможността им да привличат съюзници в своята орбита и извън сферата на влияние на Китай. 

И накрая Националната комисия за отбранителни стратегии през 2018 г. прдупреди, че Трета световна война с Китай е възможна, а САЩ могат и да я загубят. COVID-19 ще окаже влияние и на военнослужещите и бойната готовност на двете страни. Освен това стратегическото внимание ще е насочено към епидемията. Експертите по международни отношения смятат, че несигурността що се отнася до военния баланс на силите и волята е сериозна причина за конфликт. Ако правителството на САЩ е фокусирано върху справянето с местна криза и има епидемия сред военнослужещите например, дали това няма да накара Пекин да смята, че най-сетне е дошъл момента да действа и да си върне Тайван? Със сигурност рискът от война изглежда нисък, но е по-висок отколкото преди седмици и последиците могат да бъдат катастрофални. 

Адвокати се оплакват: Държавата спря съда за извънредното положение, а ни иска данъци до 30 април

Хем няма почти никакви дела в съда заради коронавируса - защото това е една от мерките на действащото извънредно положение, хем до 30 а...

За радост на САЩ, изследванията показват, че демокрациите като цяло превъзхождат своите авторитарни конкуренти в съперничеството, що се отнася до големите сили. Все пак няма време за губене. Докато американските лидери формулират своя отговор на коронавируса, те трябва да мислят не само за непосредствената криза в общественото здраве, но и за самото бъдеще на американското глобално лидерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари