Защо в Източна Германия има много по-малко заразени?

10199
Защо в Източна Германия има много по-малко заразени?
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 160 000 са случаите на зараза с коронавирус в Германия. Близо 90% от тях се падат на западногерманските провинции. Каква е тайната на Източна Германия? Защо там има толкова малко случаи на Ковид-19 са въпроси, на които Дойче веле търси отговор.

В Германия броят на заразените с коронавирус надхвърли 163 000. Инфекциите обаче са разпределени неравномерно из страната. Почти половината от тях са регистрирани в само три провинции - Бавария, Северен Рейн-Вестфалия и Баден-Вюртемберг. Всички те са в западната част на Германия. Същевременно в петте източни провинции - Мекленбург-Предна Померания, Бранденбург, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия - има сравнително малко случаи на зараза. Инфекциите в източната част на страната са едва около 10% от общия брой за Германия, предаде БГНЕС.

Безработицата в Испания стигна ужасяващи нива само за месец

Безработните в Испания са се увеличили с над 280 000 през април, до голяма степен поради колапса на туризма по време на блокирането зар...

Тук роля играят няколко важни аспекта, казва пред ДПА Хайо Зеб от института за превантивни изследвания и епидемиология в Бремен "Лайбниц". Той посочва на първо място възрастта и мобилността на населението. "В едно общество по-големият дял възрастни и по-малкият дял мобилни хора може да има възпиращо действие при разпространението на зараза", казва той. Когато вирусът не проникне в даден регион, той няма и как да се предава на по-възрастните хора там, които, според множество сведения до този момент, са застрашени от тежко протичане на болестта, обяснява Зеб.

Особено в началото в Германия заразата се разпространяваше основно сред по-млади хора, които бяха пътували, припомня експертът. В източногерманските провинции обаче делът на младите пътуващи не е толкова голям, колкото в Бавария например.

"В Бавария, Баден-Вюртемберг и Хамбург коронавирусът беше донесен от ски-курорти - като Ишгъл в Австрия", припомня Зеб. В източните провинции почти нямаше подобни съобщения, казва той. Експертът подчертава, че доходите на хората в източните германски провинции са значително по-ниски от тези в западните. А изборът на място за почивка е свързан и със стандарта на хората. Разбирай: ски-почивки могат да си позволят онези, които разполагат с достатъчно средства.

Освен това карнавалните шествия са значително по-разпространени и по-популярни на Запад, отколкото в източните германски провинции. "Тези народни празници категорично се отразяват на общата епидемиологична картина", казва Зеб. Така например в района на Хайнсберг, провинция Северен-Рейн Вестфалия, много хора се заразиха именно по време на карнавала.

Дори в Русия не издържаха Никита Михалков – заради Бил Гейтс и чипирането на хора (ВИДЕО)

Защо Бил Гейтс, който основа Microsoft, се захвана с фармацевтичния сектор? Заради чипирането (слагане на чипове) на хора, с които да г...

Друг фактор е по-ниската гъстота на населението в повечето източногермански провинции. Това важи особено за Мекленбург-Предна Померания - една слабо населена провинция с много селски райони. Но има и други примери: в западногерманския град Бремен, който е сравнително гъсто населен, има сравнително малко заболели.

Щастливо стечение на обстоятелствата беше и фактът, че първите карантинни мерки бяха предприети още докато в източните германски провинции заразата не беше започнала да се разпространява истински.

Чухме и друга теза: че в източногерманските провинции положението с коронавируса не е толкова лошо заради задължителните имунизации срещу турбекулоза по времето на ГДР. Засега обаче няма научни доказателства, че БЦЖ-ваксината помага и срещу коронавируса, казва Хайо Зеб пред ДПА. Изказване в този смисъл направи и президентът на института "Роберт Кох" Лотар Вилер. И в СЗО не разполагат с доказателства за такова действие на ваксината срещу турбекулоза. Шефът на института "Роберт Кох" също си обяснява регионалните различия при разпространението на Ковид-19 със социалните и демографски особености.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 5 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари