Оксфам: На всеки 2 секунди, някой напуска дома си заради климатичните промени

2328
Оксфам: На всеки 2 секунди, някой напуска дома си заради климатичните промени
Снимка: Getty Images/Guliver

Природни бедствия в резултат на климатичните промени са принудили по 20 милиона души на година да напуснат домовете си през последното десетилетие. Това означава по един човек на всеки две секунди търси нов подслон, разкрива нов доклад на "Оксфам", цитиран от CNN.

Статистиката прави промените в климата най-големият фактор за вътрешно разселване за периода. Вероятността хората да бъдат вътрешно разселени в резултат на наводнения, циклони и пожари е 7 пъти е по-възможна отколкото заради вулканични изригвания и земетресения, и се случва 3 пъти по-често в сравнение с бягство заради конфликти, отбелязват от благотворителната организация.

ООН: Глад, климатични промени и конфликти оформят "перфектната буря"

Една мощна комбинация от глад, изменение на климата и предизвикани от човека конфликти създава "перфектна буря". Това предупреди ръково...

Казусът е един от многото, които ще бъдат обсъдени на 25-тата Конференция на ООН по изменението на климата, която започва в Мадрид. На нея България е представена от премиера Бойко Борисов. Очаква се държавните ръководители да преговарят по правилата за новия пазарен механизъм по Парижкото споразумение, който предвижда доброволно намаляване на емисиите, предназначени за развиващите се страни. Позицията на България е, че Европейският съюз не може да се справи самостоятелно с проблема без активното участие на Китай, Индия и САЩ. Премиерът Борисов вече обяви, че ще защитава продължаването на работата на въглищните централи у нас.

От "Оксфам" призовават международната общност да направи повече за финансиране на програми в помощ на по-бедните държави, засегнати от климатичните промени. Причината е, че те са изправени пред най-голям риск, въпреки че отделят много по-малко въглеродни емисии от по-богатите държави, сочи докладът.

Четири пъти по-вероятно е държави с ниски доходи, такива като Индия, да бъдат засегнати от разселване заради климатичните промени в сравнение с държави като Испания и САЩ. 80% от засегнатите живеят в Азия.

Малки островни държави, такива като Куба, Доминика и Тувалу, са особено уязвими, което ги прави 7 от топ десетте държави с най-висок процент на разселени заради природни бедствия между 2008 и 2018 г.

Европейците искат изменението на климата да е основен приоритет за ЕП

Борбата с изменението на климата трябва да бъде основен приоритет за Европейския парламент (ЕП), показва ново проучване на Евробарометъ...

Хората, живеещи на тези малки островни държави, са 150 пъти по-вероятно да бъдат разселени в резултат на природни бедствия в сравнение с живеещите в Европа, се посочва в доклада на организацията, в който са анализирани данни за разселените хора от 2008 до 2018 г.

Не случайно и думата на 2019 г., според Оксфордския речник, е изразът climate emergency, което на български език няма абсолютно точен преглед, но означава спешно положение с климата. В речника изразът е обяснен като "ситуация, изискваща спешни действия за спиране на климатичните промени и предотвратяване на потенциално необратими щети върху околната среда в резултат на това". Този израз беше избран поради растящия интерес към темата в обществото и тревогата на хората за климатичните проблеми през 2019 година.

Преди по-малко от месец, 11 000 учени се обединиха, за да бъде чут техният апел: Светът е изправен пред "климатична криза", а всички нас ни чакат "неподозирани страдания (untold suffering)", ако не се предприемат спешно промени в глобалната политика и в начина ни на живот като общество. Те заявиха, че светът е изправен пред "извънредно положение" заради промените в климата , за което говори промяната на жизненоважни за човечеството параметри. Още за техния анализ можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

В тази връзка Европейският съюз(EС) си поставя все по-амбициозни цели по отношение на енергийната политика. Колкото по-амбициозни стават те обаче, толкова по-налудничаво звучат мерките за тяхното постигане. През последните няколко години особено актуално е говоренето за постигането на „въглеродна неутралност“. Намаляването на въглеродните емисии стои в основата на всички стратегически документи, очертаващи дългосрочните хоризонти на развитие на европейската енергетика, пише в специален анализ за Actualno.com икономистът Борислав Боев. Прочетете анализа в ТУК.

Климатични промени - най-горещо на 18 юли в Европа е било в Полярния кръг

Всяка година, щом дойде месец май, а още повече – щом свърши, всички се настройваме за лятото. Защото лятото е горещо време, горе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com