Сръбски вестник: Как Черна гора стана арена за интересите на великите сили

3092
Сръбски вестник: Как Черна гора стана арена за интересите на великите сили

Никой не вярваше, че присъдата за предполагаемия опит за "държавен преврат", произнесена наскоро в Подгорица, ще предизвика такъв силен интерес от страна на великите сили.

Посолството на САЩ в Черна гора поздрави с въодушевление решението на магистратите да разпоредят 68 години затвор за обвиняемите по делото, а текстът на присъдата дори бе публикуван на официалната интернет страница на Държавния департамент на САЩ.

Използвали ли са руски агенти България за подготовката на преврата в Черна гора?

Вицепрезидентът на Асоциация на Атлантическия договор на НАТО и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова призова заместник-гла...

Освен американците, задоволство показаха и британците, отбелязва сръбският ежедневник "Политика" в статия, озаглавена "Как Черна гора стана игрално поле за интересите на великите сили".

След първоначалния ентусиазъм около решението, взето в съдебната зала на Върховния съд в Подгорица, САЩ доказаха, че вълнението им не е съвсем искрено. Списание Foreign Policy първо забеляза, че поздравленията към Черна гора се изпариха - сякаш по вълшебен начин.

Според медиите този ход от страна на Вашингтон е бил вдъхновен от посещението на държавния секретар Майк Помпео в Русия и неговата мисия в преговорите с руския му колега Сергей Лавров и президента Владимир Путин. Явно американците са стигнали до заключението, че подчертаването на руската роля в опита за "преврат" в Черна гора ще бъде пречка в диалога с Кремъл, който неизменно твърди, че целият съдебен процес в Подгорица е бил политически мотивиран фарс и нищо повече.

Аферата около "преврата" бе съпътствана от някои други, най-малко необичайни обстоятелства. Така сръбскaтa гражданка Бранка Милич, която бе осъдена на 3 години затвор за "тероризъм", бе отведена в сградата на сръбското посолство в Подгорица в началото на процеса и все още се намира там.

Арести на политици в Черна Гора, страната е заплашена от гражданска война

Черна гора е разтърсена в последните часове от събития, които според водещи депутати в страната водят държавата към гражданска война. ...

Върховният съд не обяви мярка за продължаване на задържането ѝ, но остава остава неясно и никой представител на съдебната власт не иска да коментира дали заповедта, издадена от компетентните органи на Черна гора, е прекратена. Адвокатът ѝ Югослав Кърпович заяви пред белградския вестник, че "съдът изобщо не коментира задържането на Бранка, което означава, че не е анулирал ареста и тя все още е в сръбското посолство в Подгорица".

Според политическия анализатор и председател на НПО "Свобода за хората" Бошко Вукичевич няма съмнение, че процесът и присъдата на лидерите на сръбските партии са продължение на дискриминацията срещу сърбите в Черна гора и опитите на властта да ги "опитоми".

"Дискриминацията на сръбския народ в Черна гора придобива драматични измерения. Това се отразява преди всичко в мизерното представителство на сърбите в публичната администрация; в повечето случаи те не получават работа и са по-бедни от другите, само защото са поели по пътя на своите предци".

Вукиевич припомня, за дискриминацията на Сръбската православна църква. Съгласно думите му, че властите в Подгорица използват присъдата по делото за "преврата" като инструмент за по-нататъшно "изнудване и малтретиране хората", а също и за избиране на благоприятен момент за други "недостойни" действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com