Заев: Договорът ще бъде закон, ще преследвам омразата, "дълбоката държава" е в опозицията

6266
Заев: Договорът ще бъде закон, ще преследвам омразата, "дълбоката държава" е в опозицията
Снимка: БГНЕС

Ние нямаме споделена история. Имаме обща история. Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света, ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това.

Това каза в ексклузивно интервю за Агенция БГНЕС македонският министър-председател Зоран Заев.

И още от неговите послания в първото му интервю за българска медия след официалното обявяване на позицията на България  по повод евроинтеграцията на Северна Македония: "Дълбоката държава" остана във ВМРО-ДПМНЕ. Изпълнението на Договора с България ще бъде закон. РС Македония потвърди доверието си към България да защитава небето ни. Имаше голям натиск от Турция и Италия. Но ние казахме: Извинете, първият ни съсед е България, затова Гърция и България ще бъдат двете държави, които ще пазят небето ни. Аз като ръководител на правителството поемам ангажимента в името на целия македонски народ прилагането на Договора да бъде за пример. На първо място, защото така ще служа най-добре на своя народ, но, разбира се, и на приятелска България. Лично аз потвърждавам нашата позиция за пълно противопоставяне на говора на омразата, който трябва да бъде прекратен незабавно. Активистът от ВМРО-ДПМНЕ, който запали българското знаме, ще понесе отговорност.

Actualno.com представя цялото интервю с премиера Зоран Заев за БГНЕС без съкращения.

България нищо не ни отрича, историята да ни сплоти

БГНЕС: Господин премиер, от няколко месеца в Македония върви кампания, че България не признава идентичността и езика ви. Но и Вие вчера казахте, че България няма проблеми с това нещо. Защо върви тази кампания, която трови отношенията между България и Македония?

Заев: Първата причина е, че докато траят разговорите, не може всичко да бъде споделяно с обществеността и вероятно се създава не особено добро впечатление. България много често подчертава, че признава реалността, че съществуват македонците и македонският език. Настоява се да се утвърди онази част от историята, от исторически въпроси, които са важни. Историята е ясно утвърдена преди всичко от историците и може да бъде добър мост за приятелство и за сътрудничество. Надявам се целият този процес да завърши успешно и колкото е възможно по-скоро, за да може да се отвори всичко докрай и да се види, че България е голям приятел на Македония. Винаги е била и сега е така. Разбира се, миналото е оставило много несправедливости и тук, в Македония, по времето на бивша Югославия и по времето на комунизма. Много граждани са изпитали несправедливост, между които българи и други. И всичко това е повлияло на македонската нация. Но трябва да признаем, че от 2017 г. отворихме много добра перспектива. За съжаление, от тези 3 години една година премина в коронакриза. В Македония имаше избори, случиха се много неща.. Имаме теми, по които можем да си сътрудничим в бъдеще и аз вярвам, че само посланията за приятелство носят полза за гражданите на двете държави.

БГНЕС: Ето, Вие приемате, че за България такъв проблем не съществува – да отрича това, което Вие чувствате, искате и да говорите на езика, на който искате.

Заев: България е първата държава, която призна нашата независимост и държава. Признавайки суверенитета и държавата, категорично призна и нашето право на самоопределение. Така че тук няма съмнение – това, че сме македонци и говорим на македонски език е факт. В крайна сметка това е чувство, това е право. Всеки може да се определи както иска, както се чувства и т.н. Вие знаете, че у нас има много националности, освен македонците – албанци, турци, власи, бошняци, роми, имаме и българи, които живеят в страната. Те са наши граждани и са добър мост за сътрудничество между двете държави и вярвам, че в бъдеще онова, което трябва да изясним преди всичко, е онзи исторически момент, но през призмата на приятелството.

Гоце Делчев се борил за свободата на Македония и Одринско

БГНЕС: Вие говорите за миналото. Както сега е реалност Вашата идентичност, така и в миналото тя е била много ясна. Ето, да речем, един Гоце Делчев, за когото много се говори. Сърбия смени името на булеварда в центъра на Белград, защото Гоце Делчев бил българин. Като се каже, че е бил българин, защо това е проблем? По-малко македонец ли е Гоце Делчев?

Заев: Защото съвместната и обща история е съвместна и обща. И трябва да оставим тя да ни сплотява, гражданите на двете страни – и българи, и македонци да я чувстват своя. Защото ако го нямаше Гоце Делчев, трябваше да го измислим, за да ни обединява. Защото историята е обща в един минал регион, територията на регионална Македония, където са живеели македонци, които са говорели на македонски език. Живеели са българи, които са говорели на български език. Живеели са хора, които са се чувствали едновременно и българи, и македонци. И това е абсолютно вярно. Тази обща история ние, двете държави, трябва да бъдем умни да я използваме, за да изграждаме мостове на приятелство. Затова казваме, че Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил и за свободата на Македония, и за Одринско, и за всичко. И това е абсолютна реалност.

БГНЕС: Значи няма никакъв проблем да се каже Гоце Делчев как се е чувствал? Проблем ли е това?

Заев: Така е. Ние имаме книгите и те трябва да се популяризират, историците да го потвърдят и всичко това трябва да го направим по възможно най-добър начин, за да станем още по-добри приятели, още повече да си сътрудничим. Да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои.

България не е фашистка държава, а наш приятел

БГНЕС: Ако добре Ви разбирам, македонската държава в момента е готова да отвори тази страница и хората в Македония да разберат, какво се е случвало?

Заев: Ние за исторически личности от Средновековието от цар Самуил назад – от Кирил и Методий, от Климент и Наум определихме съвместно честване, имаме протоколи. Вярвам, че двете страни вече сме готови да ги обявим, защото трябва да ги впишем в учебниците. Защото новите поколения не знаят цялата тази действителност, тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по много погрешен начин. Трябва да променим това. Ние вече имаме сменени повече от 20 табели в страната, където беше записано „български фашистки окупатор“. Това не е така – България не е фашизъм, България е наш приятел.

БГНЕС: По тази логика, когато говорите с г-жа Меркел, трябва да ѝ говорите, че са фашисти.

Заев: Това не е вярно. Имало е някога една администрация в този момент, в началото. След това България се вдига заедно с антифашизма, бори се за свобода, за демокрация и безспорно е част от антифашисткия фронт. Български и македонски войски освобождаваха територии – Крива паланка, Куманово, целия регион, Скопие и цялата тази част. И това е една хубава част от нашата история, която ни прави още по-единни и т.н. Аз ви подчертавам историческите факти, върху които трябва да работим в бъдеще, защото миналото не ни е дало тази възможност. Сега трябва да проявим разум, при сегашните поколения, да променим всичко това в духа на голямото приятелство, което имаме и което гарантира още по-добро сътрудничество в бъдещия период.

Югославия ни държеше разделени

БГНЕС: Преди да минем към Договора, Вие засегнахте периода от 1945 г. Той е отново актуален. Но да вземем 1945 г. и дори първия президент Ченто, дясната му ръка Панко Бръшнаров, една от легендарните личности на Солунските атентатори Павел Шатев са убити или преследвани в Македония. Официално, според УДБА, е имало 130 000 досиета. И в същото време се казва, че това е най-хубавия период. Какво е трябвало да се случи – да има 500 000 досиета на УДБА? Кога македонецът ще разбере истината за тази трагедия през 1945 г.?

Заев: Ние не само че я разбираме, но и в парламента приехме декларация да осъдим всички комунистически действия върху гражданите от Северна Македония, тогава Македония, които са били с различна националност – сред тях е имало македонци, имало е и българи, имало е и от другите етнически националности, албанци, турци. За този период вече има декларация на парламента, имаме възможност за изплащане на обезщетения. Днес в разговорите отбелязваме във всички наши протоколи, за да е ясно, че сегашните поколения признават факта, че голям брой граждани са били убити, защото не са били съгласни с тогавашния комунистически начин на организация на обществото, защото е имало режим, който е бил допълнителен проблем за самите граждани. И тази част от въпроса е решена.

БГНЕС: Има много осъдени заради независима Македония. Хиляди.

Заев: Съгласен съм.

БГНЕС: Кога например македонецът ще разбере кой е Лазар Мойсов?

Заев: Как да разбере?

БГНЕС: Знаете, че той е бил прокурор през 1945-48 г., осъждал е на смърт много македонци.

Заев: Знаем за тези хора от миналото ни, но не искам да говоря много за това, тъй като не познавам добре тази част от историята. Аз съм човек, който гледа в бъдещето и искам да видя всички тези положителни моменти. Когато ни е било трудно, заедно ни е било трудно, когато сме били добре, заедно сме били добре. И да открием нещата, които ни свързват. Защото е задължение на всички граждани, а най-много на нас политиците, да сближим нашите народи, защото дълги години ги държаха далече един от друг. Различни власти, предимно по времето на бивша Югославия, преди бивша Югославия... Но ние трябва да бъдем заедно, защото сме първи съседи. И това сътрудничество трябва да го изграждаме в обстановка, в която хората са приятели, подават си ръка. Знаете, че съм от Струмица. Петричани и струмичани говорят един език – толкова сме близки. Това е македонски или български език?

През изминалите десетилетия не изградихме инфраструктура, която да ни свързва

БГНЕС: Когато говорите за близостта – ние имаме един Договор (за приятелство, добросъседство и сътрудничество – бел. ред.), който в момента на практика не се изпълнява напълно. България иска гаранции, че този договор ще се изпълнява. Македонската страна, за да погледне, както Вие казвате, към бъдещето, готова ли е да поеме отговорност за конкретното изпълнение на този договор?

Заев: Мисля, че не само Зоран Заев, неговото правителство и този парламент, но и всички бъдещи правителства, защото това е в интерес на македонците и Македония. През изминалите години и десетилетия не изградихме добра пътна инфраструктура, която да ни свързва. Не сме създали достатъчно институции от всички области, които да ни свързват. Вече работим интензивно по този въпрос. Например, по отношение изграждането на Коридор № 8, е ясно, че трябва да работим по-интензивно и ефективно. Основната част от коридора е тази, която свързва двете столици Скопие и София и за която има решение да бъде магистрала. По отношение на ж.п. линията имаме слабости, но са набавени необходимите средства и работим по изграждането на тази част от коридора. Вярвам, че от българска страна ще започне също да се строи. Всъщност там е останало много малко.

Съгласен съм, че можеше да се построи много повече от Коридор № 8, но трябва да се вземе предвид корона кризата, лошите проекти, които трябва да бъдат поправени, Но искам да ви уверя, че това е наш интерес, затова искаме бързо да приключим тези строителни дейности.

Преди няколко дни представихме пътна карта с предложения как може да подобрим сътрудничеството в различни области –икономика, инфраструктура, култура, образование и т.н.

България ще защитава небето ни

БГНЕС: Да се върна на въпроса за Договора. Готови ли сте да поемете ангажимент, че ще го изпълнявате такъв, какъвто е замислен през 2017 г.? Защото това в момента е пречката пред Македония.

Заев: Напълно сме готови да си изпълним ангажиментите, както и България поема ангажимента да изпълни своите задължения. Само изпълнението на Договора е начинът за изграждане на още по-голямо приятелство и сътрудничество между двете държави. Постигнатото до момента с тези пет исторически личности, историята...

БГНЕС: Не, нямам предвид само историята, а всички точки от Договора.

Заев: Аз говоря за всички точки. Тук давам пример колко е изпълнено, казвам, че държавата е взела 1 млрд. евро заеми за коридорите, което за Македония са много пари. Става въпрос за пътища, ж.п. линия и газова връзка, итернет комуникацията, енергийните коридори, които трябва да бъдат подсилени, тъй като са със слаб капацитет. Искаме да се включим към българската борса, за да можем да участваме директно. Имаме и сътрудничество в областта на отбраната – преди няколко дни правителството на Северна Македония потвърди доверието си към България да защитава небето ни в съответствие със стандартите на НАТО. Имаше голям натиск от страна на Турция и Италия, защото Италия покрива Черна гора и Албания, Турция има специфично приятелско отношение към Северна Македония. Ние казахме: Извинете, първият ни съсед е България, затова Гърция и България ще бъдат двете държави, които ще пазят небето ни. Относно дългото и краткото име проблемът е решен.

Изпълнението на Договора ще бъде закон!

БГНЕС: Поемате ли ангажимент, че няма да имате претенции към България?

Заев: Ние изпратихме документ, който не е за премиера Борисов или за външния министър Захариева, а за гражданите – за българите и македонците, за да знаят, какво се случва. В него сме записали, че нямаме териториални претенции и че няма да се намесваме във вътрешните работи. В този документ заявяваме ясно, че нямаме малцинствени претенции. Този меморандум трябва да бъде одобрен от двете междуправителствени комисии. Правителството на Република Северна Македония ще го обнародва в Служебен вестник, за да има правни ангажименти за тяхното осъществяване. Към Договора предложихме и пътната карта, в която поемаме взаимно ангажимент да изпълним всичко това.

БГНЕС: Зоран Заев и правителството поемат отговорност пред бъдещето на Македония да не оставят това нещо във времето?

Заев: На мен ми предстои 4-годишен мандат. Имаме предостатъчно време и не само Република Северна Македония, но и македонският народ го гарантираме. Аз като ръководител на правителството поемам ангажимента в името на целия македонски народ прилагането на Договра да бъде за пример. На първо място, защото така ще служа най-добре на своя народ, но, разбира се, и на приятелска България, с която имаме огромни възможности, предимно икономически, които ще повишат стандарта на гражданите. Говорихме с премиера Борисов и с останалите: Ако се обединим и излезем заедно и Западна, и Северна Европа ще ни уважава повече. Ние имаме предимство и може да яхнем това приятелство и да реализираме сътрудничеството по всички възможни начини. Вярвам, че през този 4-годишен период гражданите ще могат да кажат: Това е, което ни трябваше!. Ще мога лесно да запаля колата, да дойда за час и 15 минути от едната до другата столица.

По време на коронакризата имаме повече от 12 нови български инвестиции тук в Северна Македония и две много добри македонски в България. Ако не беше короната, вероятно щяхме да имаме още повече инвестиции.

"Дълбоката държава" остана във ВМРО-ДПМНЕ

БГНЕС: Когато България преговаряше за членство в Европейския съюз всички политически формации – и управляващи, и опозиция, бяха единни. Има нещо, което в София не се разбира: поведението на опозицията в Македония. Когато Християн Мицкоски се среща с Бойко Борисов, одобрява Договора. Когато Антонио Милошоски идва в София, той обича България, чувствал се като българин и т.н. Васко Наумовски твърди, че България е най-големия приятел. Връщат се в Скопие, говорят неща, от които не можеш да разбереш дали са същите хора. Това ли е дълбоката държава, за която говореше бившият премиер?

Заев: Това е историята на моя живот в политиката. Когато са навън, говорят едно, а като са тук – друго. Това го правеха, когато бяха на власт и сега като опозиция правят същото. Ние постигнахме Договор с България, постигнахме Преспанския договор с Гърция. Решихме въпросите между двете най-големи общности в страната македонците и албанците. Те (ВМРО-ДПМНЕ – бел. ред.) не участваха в нищо и само създаваха проблеми. Тяхната позиция е, че колкото е по-зле за държавата, толкова е по-добре за партията им. Навсякъде ги каня, предоставям им всички възможни аргументи и информации, само и само да застанем заедно в интерес на държавата. Тези дни Антонио Милошоски, Християн Мицкоски, Александър Николоски отново атакуват.

БГНЕС: Договора от 1999 г. бе подписан от ВМРО-ДПМНЕ. Каква е тази партия в момента?

Заев: Тя е напълно променена. Част от тази дълбока държава, за която говори Любчо Георгиевски, остана тук. Това не е патриотизъм и не е европейско поведение. Много е лесно да се скараш с някого, да бъдеш Македонският и българският народ са предразположени да бъдат най-големи приятели. Имаме роднини от двете страни на границата. Нека не сме най-големите европейци, но да сме достатъчно умни заради нашите деца.

БГНЕС: Ще бъдем ли умни?

Заев: Трябва да бъдем! Ние имаме неизползван капацитет. С премиера Борисов решихме да премахнем митниците, да отворим границите. Започнахме да планираме и да организираме спортни средношколски лиги, състезания между децата. Започнахме да организираме съвместни театрални представления в Скопие, Битоля, Охрид, в Бургас и на много други места.

Забраняваме всякаква омраза срещу България

Андрей Ковачев: В Северна Македония дълго време смятаха, че България им е в кърпа вързана

За мен е важно, че дълго време смятаха, че България им е в кърпа вързана и няма нужда да изпълняват договора и няма нужда да има напред...

БГНЕС: Ако добре Ви разбирам, Македония се разграничава от тези инциденти, които се случиха през последните десетина дни, един безобразен език, който беше използван?

Заев: Напълно. Ние като ръководство – президентът Пендаровски, аз като премиер, министърът на външните работи, министърът по европейски въпроси Димитров, парламентът, всички политици отправихме апел: Престанете! Нямате право да унищожавате стратегическите интереси на държавата и приятелството с нашите съседи. Сега потвърждавам нашата позиция за пълно противопоставяне на говора на омразата, който трябва да бъде прекратен незабавно. Разбирам, че има отделни хора, които във Фейсбук биха написали всичко, но това нанася вреда на първо място на интереса на този човек, после на неговата държава Република Северна Македония, а и на приятелските отношения с България.

БГНЕС: Имаше и журналисти, които си позволиха грубости.

Заев: Видяхте ли как реагирахме веднага? За 30 мин. направих предложение за уволнение. Имаше и ваш колега журналист. От името на журналистите правителството предложило да бъде председател на Надзорния съвет на Медийната информационна агенция (МИА). В тази обстановка веднага беше направено предложение от премиера и министъра на външните работи към правителството за неговото уволнение. Това беше в четвъртък и днес този въпрос вече е решен. Имаше активист на ВМРО-ДПМНЕ, който запали знамето (българското – бел.ред.) – директно в полицейското управление в Гази Баба започна разследване, присъда и трябва да понесе отговорност. Съгласно нашето законодателство, това е действие срещу конституцията, независимо, че е знамето на нашия съсед Република България.

БГНЕС: В тази връзка, предполагам, че се разграничавате от твърдението, че България е живковистка държава? Предполагам, че Стево Пендаровски знае, че Тодор Живков вече от 30 г. не е на власт?

Заев: Разбира се, че президентът знае. Повярвайте, президентът Пендаровски е приятел на България. Не е толкова опитен политик, както е Зоран Заев, защото преди това е работил при Борис Трайковски, Бранко Цървенковски, беше национален координатор за НАТО в моето правителство. Той е сериозен общественик и е ангажиран изцяло с приятелството с нашите съседи и с Република България, и разбира се, с интеграцията в НАТО и в ЕС. Предполагам, че понякога и аз, не само той, не сме достатъчно внимателни при употребата на думите. Казвам ви откровено, че в неговата душа и в ума му е единствено желанието, мечтата за голямо приятелство, което трябва да доизградим и е голям привърженик на Договора между Република Северна Македония и Република България.

Северна Македония се отказва от АЕЦ "Белене" и се обръща към "Александруполис"

Република Северна Македония временно се отказва от инвестициите си в българската атомна централа "Белене" и се насочва към гръцката газ...

85 % от македонците искат интеграция в ЕС. 95 % искат приятелство с България.

Понякога нашите граждани реагират с реч на омраза, защото са обидени и ще помоля българския народ да прояви разбиране за подобни отделни прояви. Разбира се, това трябва да бъде осъдено, още повече, че смятаме българския народ за най-добър приятел. Сега, когато се случи това с блокадата, се появяват подобни искри на разпространяване на говор на омраза, което осъждам изцяло и хората отстъпват и изтрива статуса. Вярвам, че трябва да работим всички заедно, най-много и преди всичко ние политиците, за да изграждаме атмосфера на приятелство и сътрудничество. И двете страни губят, ако има разногласия.

Имаме обща, а не споделена история

БГНЕС: Какво е Вашето послание към българския народ в момента? И какво иска да постигне Зоран Заев? В крайна сметка историята се създава от личности. Какво иска да направи Зоран Заев за Македония?

Заев: Българите познават много добре Зоран Заев още отпреди години и като председател на опозицията, и като министър-председател. Има възможност, тези, които учат политика, да изследват какъв е Зоран Заев. Лично аз съм голям приятел на България и на българския народ. Нашият стремеж като държава, като ваш западен съсед, като някой, който търси подкрепа да му се подаде ръка при изпълнението на неговите цели. Първата цел е приятелство с нашите съседи и, разбира се, това приятелство първо го сключихме с България. Следващите ни цели са интеграция в НАТО и в Европейския съюз. Интеграцията в ЕС е продължителен процес, който ще продължи 5, 7, 10, 15 години – никой не знае колко. Но приятелството с България ни е необходимо сега и веднага, защото ще донесе ползи и за двете страни, което ще бъде почувствано веднага и от македонците, и от българите. Затова целта ми е това приятелство да бъде доказано на практика, а не само на думи. Да изградим коридорите, да инвестираме един в друг, да откриваме работни места, да организираме състезания и да ходим да гледаме как нашите деца играят футбол, баскетбол, хандбал, как правят олимпиади, как се състезават заедно. Когато отворим учебниците, да можем да прочетем за размера на нашата общност, защото ние нямаме споделена история, а имаме обща история.

И от тази история са възникнали и македонският, и българският народ, и македонският език, и българският език – това е нещо, което България признава. Въпросът е да проявим мъдрост и да решим тези теми през комисиите от историци, а и ние политиците да помогнем тези исторически общи моменти, да ги цитираме, както са описани в историята и да ги използваме, за да ни свързват, а не да ни разделят. Вероятно някъде нещо ще бъде повече македонско, някъде – българско, но ако сме умни, ще го оставим да бъде общо. Защото общото е еднакво важно и за двете страни. Тогава на това общо нещо ще може да се радваме всички, да го честваме. Когато се поклоним пред Гоце Делчев в Благоевград или в Струмица, да го правим от сърце, а не само заради Договора за приятелство. Когато честваме Св. Кирил и Методий, независимо дали в Рим или тук, у дома, в Скопие, в София, в градовете, където ги имаме, да го направим с любов и от сърце и да знаем, че това е било минало, когато векове назад сме били едно, били сме заедно. И това трябва да бъде мостът, който да ни напомня, колко сме близки и колко сме задължени на нашите деца и внуци тази близост да расте, да растат сътрудничеството и приятелството. Вярвам, че можем да успеем в това.

Темата Северна Македония: България не бърза, абсурдите са от величина да се репатрира за българско самосъзнание

Не ни е закъсняла позицията за Северна Македония. Особено това правителство и предишното направиха много усилия – подписахме Дого...

БГНЕС: Един уточняващ въпрос. В момента има информация, че се използва ПР-агенция за публикации срещу България в западния печат. Разграничавате ли се от тези неща?

Заев: Нямам никаква информация за това. Нито пък държавата би финансирала подобно нещо. Невъзможно е. Заявявам отговорно, че такова нещо не може да се случи. Може да има отделен човек от диаспората, който да прави нещо в чужбина. Но ако е така, аз директно ще се включа, за да попреча на това.

Ние категорично трябва да насърчаваме приятелски отношения. Македонската държава и всички нейни институции нямат никакво участие за отварянето на някакви въпроси в Съвета на Европа, в Европейския парламент и за приемането на различни декларации и резолюции.

Заявявам отговорно, че не само нямаме териториални претенции, нямаме претенции за малцинство - не е наша работа да се намесваме там. Не е възможно Македония да прави подобни неща срещу България. Ако разберем, че някъде се случва, ще направим всичко, за да попречим.

От наш интерес е България да разширява присъствието си в Европа, да се развива, защото само така и ние ще вървим напред. Ние нямаме интерес България да бъде в затруднено положение – тогава и ние ще имаме проблем. Това го заявявам отговорно и пред Вас и пред всички граждани на Република България.

Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас

Борисов за Северна Македония: Позицията ни не е на инат, Скопие не прояви ангажираност, но сме готови на разговори (ВИДЕО)

"България най-много е желала нашите съседи от Република Северна Македония, както и нашите приятели Албания, както и от целите Западни Б...

БГНЕС: Аз Ви благодаря за интервюто. Ако имате още нещо, което бихте искал да кажете?

Заев: Надявам се, че през следващите дни и това интервю наистина ще помогне. Онова, което Зоран Заев говори откровено и от сърце, го споделя огромно мнозинство от целия македонски народ.

Защо?

Първо, защото е от интерес на македонския народ.

Второ, умните хора оставят повече неща на децата и внуците си, отколкото нашите бащи са ни завещали. Ние наследихме време, което не беше в полза на приятелството между македонците и българите. Най-лесно е да оставим това в същото положение или да стане по-лошо. Трябва да бъдем смели и да направим така, че нещата да станат по-добре. И днес твърдя, че двата народа са много близки и искат най-доброто помежду си.

Искам да изпратя послание не само до премиера Борисов, но и до президента Радев, до нашата сестринска партия БСП да изграждаме мостове на приятелство, да намерим начина. Затова заявяваме, че нямаме териториални или малцинствени претенции, че името Северна Македония се отнася за Република Северна Македония, затова направихме предложение българските самолети да охраняват македонското небе. Затова обявихме пътна карта, за да поемем ние за себе си ангажименти, които ще имат правен ефект и ще бъдат от полза за гражданите и на Македония, и на България.

Любчо Георгиевски: "Дълбоката държава" в Македония руши отношенията с България

"Дълбоката държава" в Северна Македония руши нормалните отношения между двете държави. Тя изгражда омраза и неприязън спрямо България. ...

XXI век е и трябва да си помогнем. Знам, че имаме слабости и досега не сме реализирали всичко, което очаквахме от Договора за приятелство. Но ще припомня колко хубаво беше на онзи 1 август, когато подписахме Договора, когато дойдох да честваме различни празници в София, когато дойде Борисов тук и вдигнахме паметника на полк. Каварналиев. Аз съм този, който премахна много табели с надписи „български фашистки окупатор“, защото написаното в тях не отговаря на истината и не се отнася за цялата държава и за целия народ.

Ако не признаем слабостите на историята, няма бъдещето

БГНЕС: Има един феномен: хиляди убити в затворите за независима Македония по време на режима на Тито и въпреки това Тито е добър – къде е логиката?

Заев: Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Затова нещата, които говоря сега, са насочени не само към българския народ, но и към македонския. Знаете, че подготвих македонския народ че ще има блокада. Ние трябва да работим и ако не успеем сега, може през лятото догодина, може след две години. Но всяко отлагане води до такива реакции и говор на омраза. Македонският и българският народ са приятели, аз много често казвам, че са братя, защото имат обща история, имат общо минало, което ни сплотява.

В интерес на Македония и на целия македонски народ е да приложи изцяло Договора за приятелство с България. Предстоящите 4 годинИ от мандата на Зоран Заев са много добра възможност да осъществим нещата, които ни предстоят. Това е гаранция, че гражданите и на България, и на Македония ще почувстват ползите от реализацията на този договор. От нас, обикновените смъртни, зависи как ще го осъществим. Затова казах, че може след година или две, но е по-добре ако можем да направим нещо добро, да не го отлагаме.

Премиерът Борисов и цялото правителство на България показаха огромно европейско лидерство на Балканите и това трябва да остане така. От интерес и за България, и за Македония, и за Западните Балкани е да бъдат част от ЕС, защото това е единственият верен път за целия регион. Вярвам, че ще продължим по този път, защото само той е правилен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com