Екотаксата за старите коли скача с 13%, за нови пада с 10%

3186
Екотаксата за старите коли скача с 13%, за нови пада с 10%
Снимка: БГНЕС

При регистрирането на електромобил в България до края на 2021 година няма да се дължи продуктова такса, реши днес кабинетът, като прие промени в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства.

Актуализираните текстове предвиждат т.нар екотакса за новите автомобили да бъде намалена с 10% и да стане 125 лева.

БСК използва "Стига вече" заради "екотаксите" за камиони и автобуси

Гневен материал относно предстоящите промени на разширената отговорност на производителите и въвеждане на продуктови такси за категории...

За леките и лекотоварните автомобили на до 5 години сумата остава без промяна - 194 лева. За моторните превозни над 5 години увеличението на екотаксата ще с между 12 и 13% в зависимост от възрастта, а сумите ще варират между 290 и 310 лева.

За новите хибридни автомобили таксата се намалява с около 20% до 100 лева, за тези до 5 години остава без промяна (170 лева), а за по-старите се увеличава с 12%. Целта на промените е стимулиране на употребата на автомобили с по-ниски нива на замърсяване, отделящи по-малко вредни емисии в атмосферата, се посочва в мотивите. Реално обаче собствениците на електромобили ще си спестят 102 лева, а за останалите бонусът достига 40 лева, тъй като продуктовата такса се плаща еднократно.

Поставят се и високи цели за излезлите от употреба моторни превозни средства от категориите за превоз на повече от 8 пътници и за превоз на товари над 3,5 т - за оползотворяване 96% и за рециклиране 94% .

С промени в Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки се увеличава броят на разположените съдове за населени места с под 50 000 жители средно с 15%, от 50 000 до 100 000 жители - 9% и над 100 000 жители - с около 7%.

Вносителите на автомобили и международните превозвачите са против екотакси

Против съществуването на екотакси за внос на автомобили се обявиха от Асоциацията на вносителите на автомобили и Съюза на международнит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг
Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Времето не е подходящо за туризъм, тъй като облачността е много ниска. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС).  Още: Внимание:...