Зам.-министър поема биопроизводството, плодовете, зеленчуците и картофите

2517
Зам.-министър поема биопроизводството, плодовете, зеленчуците и картофите
Снимка: БГНЕС

Заместник-министър ще отговаря за биологичното производство. Негова отговорност ще са и производителите на плодове, зеленчуци и картофи. Това обявиха земеделци, които по време на протеста си пред Министерство на земеделието, храните и горите бяха поканени на среща с министър Румен Порожанов, предаде БГНЕС.

„Заместник-министърът ще бъде съгласуван с целия бранш. Още днес Порожанов ще говори с Бойко Борисов, за да бъде променен нормативният правилник. Същото ще се случи и с директорите на всички отдели и дирекции. Там ще бъдат назначени компетентни хора, които също ще бъдат съгласувани с бранша”, каза Веселина Ралчева, която е член на Управителния съвет на асоциация „Биопродукти” и добави, че Порожанов е готов утре в 11:00 часа да подпише споразумение за изготвяне на екшън план за развитие на биологичното земеделие и възраждане на българските плодове и зеленчуци и картофи.

Румен Порожанов: Реализираме четири държавни помощи по предложение на земеделския бранш

„Работим за реализирането на четири държавни помощи, които са по предложение на земеделския бранш“. Това заяви министърът н...

Документите ще бъдат разписани с всички заинтересовани страни.

Изпълнителният директор на Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци Чавдар Маринов заяви, че Румен Порожанов приема всичките им искания с изключение на неговата оставка. Той изрази съмнение по отношение на това, че проблемите, които от години съществуват в сектора, ще бъдат решени.

Това раздели протестиращите, които отстъпиха от искането си за оставка на министъра, но поискаха срокове, а част от тях поставиха 10-дневен срок за предприемане на реални мерки, които ще доведат до оздравяване на сектора. „Изразяваме общо недоволство поради липсата на политики, стратегия, визия за развитие и управление в аграрния сектор. Искаме оставката на министъра, след като 15 асоциации внесохме обща позиция преди 10 месеца. В нея сме посочили конкретни мерки, с които искаме да се реанимира българското производство на плодове, зеленчуци, картофи и биологични продукти. 30 юли е входящият номер на документа, който тук лежи и прашасва по папките“, заяви Маринов и подчерта, че „царят е гол“, а в търговската мрежа няма българска продукция.

Според него оставката на Порожанов ще реши проблема, защото няма конструктивен диалог и не се приемат предложенията на бранша.

Домашните прасета влизат в регистър

Засега ситуацията с болестта, поразяваща свинете по цял свят - африканската чума, у нас е спокойна. Има общо 27 случая при диви прасета...

„На протеста сме, защото искаме това, което ни се полага да ни бъде дадено. Ние сме производители само на биопродукция на ябълки, круши и вишни. Порожанов прави така, че ще принуди такива производители като нас да се откажат, защото няма средства. Не ни дават субсидиите. Правят наредби, които ги няма никъде в ЕС. Ако искат да накажат за 9 неща, които не изпълняваш при нас, са 59. Държавата не иска биопроизводство, не иска нашите деца да ядат чиста продукция“, каза Виктория Божилова и добави, че биопродуктите трябва да са на първо място.

Тя поиска субсидии да бъдат получавани първо от биопроизводителите и те да не бъдат подкрепяни само с европейски средства, а този вид производство да се превърне в приоритет на държавата и тя да отделя средства за него.

„Искаме си парите за заплати, субсидии. Не сме получавали пари от миналата година. От министерството ни обясняват, че няма пари и ще ги дадат някога. Порожанов няма място в земеделието. Той може да раздава пари за разни къщички, за разни други неща, а не за земеделие. Той убива земеделието“, заяви Петко Антонов, който е дошъл от Ботевград, за да изрази недоволството си.

По време на протеста стана ясно още, че ако държавата не се намеси и не застане зад сектора, до 10 години няма да има български плодове и зеленчуци на пазара ни. За спасяването и съживяването на земеделието е важно държавата да въведе различни стимули и подкрепа, за да не загине целият сектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com