Камарата на геодезистите: Действията на властта по случая "Корал" са незаконни

3854
Камарата на геодезистите: Действията на властта по случая "Корал" са незаконни
Снимка: https://kais.cadastre.bg/bg/Map

"Действията и бездействието на изпълнителната власт по случая "Корал" са незаконни." Това се отнася и за някои от процедурите по създаването на Общия устройствен план на община Царево, област Бургас. Това се казва в изявление на Камарата на геодезистите в България, публикувано на официалната страница на организацията.

Изявлението е направено с оглед ролята на геодезистите в опазването на публичната и частната собственост, чрез изпълнение на нормите, постановени в Конституцията на Република България, Закона за кадастъра и имотния регистър, Закона за устройство на черноморското крайбрежие и останалата нормативна уредба, свързана с опазване на твърде крехките и великолепни природни богатства на България и Земята, както и на добрите обществени норми и порядки, затова те дават следните разяснения.  

Поредна проверка на плаж "Корал"

Експерти на Министерството на туризма заедно с представители на РДНСК-Бургас направиха проверка на плаж „Корал“. Инспекц...

Видно от публикуваната информация на официална електронна страница на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, почти цялата територия на поземлени имоти с идентификатори 44094.3.954, 44094.22.33 и 44094.22.18 по кадастралната карта и кадастралните регистри на с. Лозенец, община Царево, област Бургас, е разположена върху дюни (дюни, облесени дюни и сиви дюни), непосредствено граничещи с морски плаж за природосъобразен туризъм “Корал”.

 

(ftp://bs.cadastre.bg/Plajove_Duni_2014_2015/Lozenec-Koral_obedinen-duni-2015g.pdf)

Въз основа на тази информация е определена и границата на зона “А” по Закона за устройство на черноморското крайбрежие - на 100 м от крайбрежната плажна ивица.

 

АКФ: Общият устройствен план на Царево се изработва в нарушение на законодателството

Антикорупционният фонд (АКФ) сезира министъра на околната среда и водите, министъра на регионалното развитие и благоустройство затова ч...

Карта на охранителни зони "А" и "Б". 

Съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие: "Министърът на туризма заявява изменението на кадастралната карта и кадастралните регистри по реда на глава шеста от Закона за кадастъра и имотния регистър след приемане на специализираните карти на морските плажове." (чл. 6, ал. 10 от ЗУЧК). Това означава, че задължение на Министъра на туризма е подаването на заявление за отразяване на границата на крайбрежната плажна ивица, въз основа на посочените по-горе карти. Преди 15 март 2016 г., това трябваше да направи Министърът на регионалното развитие и благоустройството. До този момент, никой от отговорните министри не е изпълнил задължението си, твърдят от Камарата на геодезистите в България.

 

Извадка от Кадастрално-административната информационна система

Тези "пропуски правят възможно погазването на Конституцията на Република България от страна на органите на изпълнителната власт - централна и местна. Това прави възможно и незаконосъобразното проектиране на Общия устройствен план на община Царево, област Бургас, въпреки че за изработване на общ устройствен план се използват всички възможни данни за територията. В този проект се набива на очи това, че не е отразена крайбрежната плажна ивица, грешно е отразена границата на охранителна зона “А” и крайбрежната плажна ивица е включена в границите на населеното място, като е предвидена за застрояване при следните максимални показатели: Плътност на застрояване: 30% (300 кв.м застроена площ за 1 дка от имота) и К инт. = 1 (1000 кв.м разгъната застроена площ за 1 дка от имота)", посочват в заявлението си експертите.

Гражданска организация иска проверка на проверката на плаж "Корал"

Сдружение "За да запазим Корал" официално поиска от прокуратурата да установи дали действително министерството на туризма е проверило и...

 

Доклад за оценка на степента на въздействие върху защитени зони (ДОСВ) на Изменението на Общ устройствен план на община Царево

Всичко това доказва грубото нарушаване на Конституцията на Република България, защото в нея ясно и категорично е записано, че крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост (чл. 18, ал. 1 от Конституцията). Тъй като “Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.” (чл.5, ал. 2 от Конституцията), действията и бездействието на изпълнителната власт по случая "Корал" са незаконни. Това се отнася и за някои от процедурите по създаването на Общия устройствен план на община Царево, уверени са геодезистите.

Испанската компания Ибердрола Инмобилиария представи позицията си за Корал

Испанската компания Ибердрола Инмобилиария (Ибердрола недвижими имоти) изпрати писмо до медиите в което представя позицията си относно ...

Изнесените факти по неоспорим начин показват, че територията на горепосочените имоти е публична държавна собственост, която не може да бъде обявена за частна. Заграждането ѝ е незаконно и отчуждаването на имотите в полза на държавата е задължително. Фактите са установени, дадена им е публичност, нарушенията са установени и всеки служител на изпълнителната власт - централна и местна, знае това, пише още в изявлението.

Под въпрос са поставени и актовете на изпълнителната власт, с които тази територия е обявена за урбанизирана и е променено предназначението ѝ. Това ще стане ясно, след като администрацията на община Царево изпълни задължението си да публикува на официалната си електронна страница подробните устройствени планове, направили възможно урегулирането на посочените поземлени имоти.

"Сигурни сме, че отговорните служители знаят всички тези факти. Надяваме се, че сега това ще узнаят всички граждани на Република България.

Затова експертите от Камарата на геодезистите в България имат следните изисквания:

1. Министърът на туризма да заяви изменението на кадастралната карта и кадастралните регистри с цел отразяването на крайбрежната плажна ивица.

Граждани излязоха на протести срещу отрязания достъп до плажа "Корал"

Природозащитници от цялата страна организираха жива верига край бившия къмпинг „Корал”, след като гората беше заградена с т...

2. Министърът на регионалното развитие и благоустройството да сезира прокуратурата за отмяна на актовете за одобряване на подробните устройствени планове, с които са урегулирани посочените имоти и е променено предназначението им.

3. Министърът на регионалното развитие и благоустройството да отчужди частните имоти, попадащи в територията, която е изключителна държавна собственост.

4. Министърът на регионалното развитие и благоустройството да състави акт за изключителна държавна собственост за територията на крайбрежната плажна ивица.

5. Министърът на регионалното развитие и благоустройството да сезира Главния прокурор за нарушаването на Конституцията на Република България и Закона за устройство на черноморското крайбрежие, неизвършените действия в защита на обществения интерес и нанесените щети на гражданите на Република България заради затруднения достъп до плажа за природосъобразен туризъм "Корал".

От Камарата уточняват още, че всички изнесени в изявлението материали и факти са лесно достъпни, публично известни и са публикувани на официалните електронни страници на органи на изпълнителната власт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас