Две компании не са отговорили за многомилионните заеми от ББР, едната е част от "Булгартабак Холдинг"

7209
Две компании не са отговорили за многомилионните заеми от ББР, едната е част от "Булгартабак Холдинг"
Снимка: БГНЕС

С две фирми от посочените 8, взели най-големите кредити от Българската банка за развитие (ББР), не е установен контакт. Това заяви служебният икономически министър Кирил Петков.

Тези, които не са комуникирали с държавата, са "Благоевград – БТ" АД, която е част от "Булгартабак Холдинг" АД и "Транспект" АД. Останалите 6 фирми увериха, че плащат надлежно и няма забавяне, но не знаем още какви са лихвите и какви са обезпеченията, каза министърът. Всичките отговори обаче са писмени т.е. нито един техен представител не е дошъл на днешната среща с министъра.

Посочените за уволнение от ББР не отишли на среща с министъра, защото не искали да бъдат снимани

Недошлите вчера (27 май) представители на ББР (Българска банка за развитие) не са дошли на срещата с икономическия министър Кирил Петко...

Кои са взелите най-големите кредити от ББР – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

"Моята работа е да се уверя, че целево най-добре се ползват парите на данъкоплатците и че няма проблеми при вземането и изплащането на кредитите", подчерта Петков. "Не мога да повярвам, че досега не е имало разговори с ползващите публичните средства (като кредити)", добави той.

"Започваме да получаваме сигнали от малки бизнеси, които не са имали достъп до кредити от ББР", съобщи Петков и прикани всеки, който счита, че е отхвърлен без основания, да се обърне към икономическото министерство. Той прочете сигнал, според който чак след 2 месеца на опити имало среща за отпускане на кредит на малък бизнес и според подалия сигнала било очевидно още на срещата, че заемите от ББР отиват само при избрани.

Реално от днес, Българската банка за развитие (ББР) има лимит от 5 млн. лева за отпускане на кредит и фокусира малки и средни предприятия, каза Петков.

По-рано днес, 28 май, служебният финансов министър Асен Василев каза следното: "ББР ако започне да подпомага малкия и среден бизнес, било чрез гаранционни схеми към другите банки, било по някакъв друг начин, би могла да има роля в икономическото развитие на страната. ББР, както е потребявана до момента, мисля че беше 1.7 милиарда са раздадени на 20 фирми, е абсолютно безсмислена язва и тумор в българската икономика".

Кирил Петков: Комисия влиза и в Държавната консолидационна компания

"Назначих комисията, която влезе в ББР, но с нови членове, да влезе в Държавната консолидационна компания. Ще се проверят и "Индустриал...

Още: Служебният икономически министър постави ребром въпроса дали ББР е банка за избрани

"Благоевград – БТ" АД

Кредитът на дружеството, което е част от холдинга на "Булгартабак", е за над 126 млн. лева. Преди почти 6 години бившият депутат от ДПС Делян Пеевски за кратко изсветли собствеността си в някои от дружествата си, а "Булгартабак" и "Техномаркет" са едни от знаковите му компании. Ето какво официално притежаваше като бизнес Пеевски към началото на 2016 година. През 2016 г. Пеевски обяви, че продава дела си в "Булгартабак".

"Булгартабак Холдинг" упражнява контрол, пряко или чрез дъщерни дружества, в 29 дъщерни и 6 асоциирани дружества в страната и чужбина. В това число е и известното с топлата връзка "Пеевски" акционерно дружество "Лафка Маркет", което продаваше дълги години вестници и цигари в почти цялата страна. "Лафка" спря дейност след промените в Закона за хазарта, които национализираха лотарийните игри, след скандала с Васил Божков.

"Транспект" АД

Таван от 5 млн. лева за заемите от Българската банка за развитие

Българската банка за развитие няма да може да отпуска на когото и да било кредит в размер, по-голям от 5 млн. лева. Това обяви икономич...

Кредитът на дружеството, чиито действителни собственици са Георги Атанасов и Стоян Динев, е над 41,4 млн. евро.

През 2018 година Комисията за защита на конкуренцията разреши на "Транспект" АД да обедини под покрива си два от големите играчи в транспортния сектор с пътнически превози, като осъществи концентрация чрез придобиване на едноличен контрол върху "Юнион Ивкони" ООД и "Груп Плюс" ООД. В кредита трите компании са съдлъжници. Точно "Юнион Ивкони" се превърна в последната засега тема, която Валя Ахчиева разработи в предаването "Открито" на БНТ, което беше спряно набързо преди над 2 години - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com