ЕК : България губи темпото на икономическия си растеж

3365
ЕК : България губи темпото на икономическия си растеж
Снимка: Actualno.comx/Теодора Димитрова

Според годишната икономическа прогноза на Европейската комисия (ЕК) за България, в следващите години ще има забавяне на икономическия растеж.

Ръстът на реалния БВП се очаква да достигне 3,6% през 2019 г., а след това да се забави до 3% през 2020-а. и 2,9% през 2021 година. Според предвижданията износът ще регистрира малък спад през 2019 г. и да си възвърне след това скромните темпове на растеж, в съответствие с развитието на външното търсене. Очаква се вътрешното търсене да продължи да губи известна скорост, но да остане основният двигател на растежа. По прогнози се очаква и малко подобряване на заетостта, което се определя като динамика на потреблението на домакинствата, докато реалните увеличения на заплатите подкрепят частните разходи.

България пета по растеж в ЕС, зарадва се Борисов

България е на пето място по икономически растеж в ЕС. През първото тримесечие на тази година ръстът на БВП е 1,2%, а на годишна база до...

През 2019 г. съвкупните инвестиции би трябвало да имат скромно нарастване поради сравнително слабото представяне през първата половина на годината. В следващите две години се очаква инвестициите да възвърнат известна скорост, но да нарастват с умерени темпове, на фона на повишената икономическа несигурност в чужбина и до известна степен влошените перспективи за растеж.

Рисковете за прогнозата са главно в посока надолу, свързани с потенциално рязко и продължително влошаване на външното търсене от основните търговски партньори и вторичен ефекти от по-висока безработица и по-ниско вътрешно търсене. Временните фактори влияят и на инфлацията. Годишната инфлация се прогнозира на ниво 2,4% през тази година. Динамиката на цените е нестабилна от началото на годината, като се ускорява до 3,1% през април и намалява до 1,6% през септември. Цените на хранителните продукти допринасят силно за инфлацията, повлияни от лошата реколта през 2018 г. и разпространението на африканската чума по свинете от началото на май 2019 г., се казва в доклада.

Инфлацията при енергоносителите беше повлияна от поскъпването на тока в средата на годината и от по-ниските цени на бензина през втората половина на годината. Инфлацията при услугите изпревари тази на общите стоки на фона на силния растеж на заплатите и фактори, характерни за услугите за обществено хранене, като по-изразена тенденция при по-високи цени на храните. Поради постепенното отшумяване на временните фактори и по-нататъшния спад на цените на петрола, инфлацията се очаква да спадне до 1,6% през 2020-а и отново да нарасне до 2,1% през 2021 година. Безработицата обаче спада до исторически нива Очаква се безработицата да отчете спад до 4,4% през 2019 -а, при 5.2% през 2018 година. През следващите две години се предвижда да спадне съответно до 4.1% и 4 на сто.

Прогнозите за растеж на износа са умерени, в съответствие с перспективите за външно търсене. Инфлацията се очаква да намалее, тъй като цените на петрола продължават да намаляват. Определя се държавният баланс да остане в излишък, а публичният дълг да продължи да намалява.

ЕК обяви насоките за растеж на българската икономика

Европейската комисия препоръчва на България през 2019 и 2020 г. да вземе мерки, с които да подобри събираемостта на данъците върху гори...

Очаква се ръстът на заплатите да остане стабилен през 2020-а и 2021-а, макар и вероятно не на нивата за тази година. Устойчиви, според доклада на комисията, се очаква да бъдат и бюджетните излишъци. Общият държавен излишък се прогнозира на 1.1% от БВП през 2019 г., по-нисък, отколкото през 2018 -а.

Таблица с числа за икономическото бъдеще на България и какви са предвижданията за ЕС като цяло - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com