Франс Тимерманс: Европа трябва да постави 1,3 трилиона евро на правилното място (СНИМКИ)

2463
Франс Тимерманс: Европа трябва да постави 1,3 трилиона евро на правилното място (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Българският План за възстановяване и устойчивост ще бъде анализиран от Европейската комисия през следващите месеци. Ние ще разгледаме този план внимателно, знаем какви сериозни предизвикателства има пред енергийния сектор на България. Това обяви Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Европейския зелен пакт по време на международната конференция "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България".

Тимерманс посочи, че целта е предизвикателствата пред енергийния сектор да се превърнат в успешни мерки за плавен преход. Той бе категоричен, че ЕК държи преходът във всички въглищни региони на ЕС да бъде справедлив и никой да не бъде забравен.

Заместник-председателят на ЕК бе категоричен, че живеем в една сериозна криза, има проблеми навсякъде, включително и природни катаклизми. Дори в Чехия наскоро имаше торнадо, което не се бе случвали от много време, обясни той. Това се случва благодарение на повишение на температурата на планетата с 1 градус по Целзий. "Ами ако достигнем 3 или 4 градуса затопляне?", попита реторично Тимерманс. По думите му ние трябва да се погрижим за спасяването на човечеството и това е основната идея на Зелената сделка.

След това обаче дойде кризата с коронавируса и сега се налага да възстановяваме икономиките си.

Адаптирането към новите обстоятелства не е лесно, но Европа трябва да го направи бързо. Ако продължим да протакаме, то климатичната криза няма да може да бъде контролирана, добави Тимерманс. Така се стигне до идеята Зелената сделка да бъде и процес на възстановяване за бъдещите поколения, защото ние трябва да инвестираме огромни средства в бъдещите поколения. "Хубаво е Европа да постави средствата на правилното място, говорим за 1,3 трлн. евро", обясни експертът. ЕК е правила анализ, че ако инвестираме по нов начин в нови инициативи, то тогава дългът, който ще бъде генерира, може лесно да бъде изплатен.

Това е много трудно, защото по плана сега се налага държавите да променят икономиките си. Работили така в последните 200 години. "Всичко се опира на изкопаемите горива. А сега обаче ние искаме да преминем към възобновяемите източници. Не казваме, че още утре може да извадим изкопаемите горива от енергийния микс. Нужен е преход в рамките на който въглищата първоначално да бъдат заменени с природен газ. Атомната енергетика също ще играе сериозна роля. Но стъпка по стъпка трябва да стигнем до един момент, в който икономиката, растежа, благосъстоянието на хората, не зависи от изкопаемите горива, а от възобновяемите източници", сподели идеята Тимерманс.

Сметката за ток на зам.-председателя на ЕК - призма на разговор за Зелената сделка

2125 евро а година – това е сметката за ток на зам.-председателя на ЕК и отговорен за Зелената сделка в ЕК Франс Тимерманс по соб...

Добрата новина е, че ВЕИ поевтиняват всекидневно. А това повишаване на цените на електроенергията, което виждаме в момента, се дължи изцяло на повишаването на търсенето в последните 25 г., на факта, че по време на коронакризата някои производства бяха затворени, а отложени бяха редица дейности по поддръжка на мощности. Но в същото време цената на ВЕИ остава постоянна и постоянно ниска. Изкопаемите горива обаче, флуктуират, а ние се стремим да предоставим ниска и постоянна цена на енергията за своите граждани", обясни още Тимерманс на конференцията.

Според него единственият въпрос които стои сега е как да създадем по добро бъдеще за въглищните региони в Европа. Имаме 30 такива региони в ЕС. "Всички те вече знаят, че дългосрочното им бъдеще не може да бъде обвързано с добива на въглища. Необходими са по-добри работни места, социално и икономическо развитие, което поражда напрежение в такива региони", сподели още Тимерманс. Според него работещите в областта на въгледобива трябва да бъдат обучени, преквалифицирани.

В България имате страхотен мозъчен потенциал. Българи работят в ИТ индустрията в света на ключови позиции и имате потенциал да привлечете такива работни места. Вижте какво се случва в автомобилната индустрия - България вече играе сериозна роля там. Огромна възможност виждаме и в електромобилността. Красотата на тази държава! Огромни възможности се крият в туристическата индустрия. Така че аз съм оптимист!" завърши Тимерманс.

Твърде дълго в България избягвахме трудните теми, климатичната криза е тема, от която дълго време сме странили. Това е типичен пример за пазарен провал, от който без сериозни интервенции нещата няма да се случат и няма да стигнем до правилното решение", коментира пред форума Атанас Пеканов.

"В последните седмици отворихме важни дебати, допълнихме нови реформи, без да даваме празни обещания", каза още той.

България се отказва от въглищата най-късно през 2040 г.

"Няма как да постигнем реформа в правосъдната система без парламент". Това заяви президентът Румен Радев по време на XV среща на бизнес...

Междувременно преди форума представители на синдикатите посрещнаха със своеобразен протест Франс Тимерманс.

„Те твърдят, че ние отказваме да водим разговори за това как да проведем справедлив зелен преход. Сега използваме възможността да го срещнем лице в лице, за да каже точно как да стане това, за да не останат десетки хиляди хора без работа, да не останем без ток. Между другото в момента голяма част от София няма ток.

Интересно е дали това се случва и в други големи градове на страната, защото това, което знаем е, че някои големи фирми са помолени да правят планови ремонти, така че да може да се облекчи напрежението в страната“, заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Протестиращите носеха със себе си запалени свещи, с които намекват на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия за предизвикателствата, които зеленият преход поставя пред нашата икономика и енергетика.

„Основаната теза на ЕК е: „Никой няма да остане зад борда“. Когато казваш това, то не предполага десетки хиляди хора да останат без работа, а цяла една държава да остане без ток“, посочи още Ваня Григорова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com