Колко пари са наляли емигрантите в българската икономика? Световната банка и БНБ с различни твърдения

3974
Колко пари са наляли емигрантите в българската икономика? Световната банка и БНБ с различни твърдения
Снимка: iStock

Българите, работещи и живеещи в чужбина, вкараха 23.8 млрд. долара в българската икономика, откакто страната ни стана член на Европейския съюз. Емигрантите са пращали средно по 1.7 млрд. долара на година в периода 2007-2020 година. Това сочат изчисления на Expert.bg на база последните данни на Световната банка за паричните трансфери на мигрантите по света. Само за последните 10 години сумата на емигрантските трансфери достига внушителните 17.3 млрд. долара.

Любопитното е, че данните на Световната банка се разминават с тези на Българската народна банка, тъй като се изготвят по различна методология. Според БНБ, у нас са постъпили близо 340 млн. евро през 2020 година. Това са близо 411 млн. долара по настоящи валутни курсове или два пъти по-малко спрямо алтернативната статистика. Трябва да се отбележи, че в съвременния глобален свят е доста трудно да се постигне точна оценка за размера на мигрантските трансфери. Публичните данни все пак бележат тенденции, които дават сравнителна представа за процесите на това поле.

Милионери увеличили депозитите си в банки у нас с близо 35 на сто

Спестяванията на милионери в родните банки бързо нарастват. В края на март депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях са 1154...

За 2020 година сънародниците в чужбина са пратили у нас 954 млн. долара, което се равнява на 1.4% от БВП на страната за съответния период. Сумата е намаляла с близо 60% спрямо предходната 2019 г., когато трансферите са достигали 2.3 млрд. долара. Така изпратените средства през миналата година представляват 17-годишно дъно. За последно у нас е постъпвала по-ниска стойност по този канал през 2002 г. Най-високата сума е отчетена през 2018 г. – цели 2.4 млрд. долара.

През 2007 година България стана член на Европейския съюз, което даде права на българите да работят легално в едни от най-развитите икономики в света. Въпреки това, трансферираните суми не демонстрират значителен скок след тази дата. Реално няколко години след установяването на паричен съвет у нас, по-популярен като валутен борд, започват да се наблюдават значителни потоци към родната икономика. За сравнение, през 2000-а година емигрантите са пратили едва 58 млн. долара, докато през следващата 2001 година сумата скача до 826 млн. долара. В периода 2002-2019 г., общата стойност по емигрантските трансфери неизменно е надхвърляла 1 млрд. долара на година, а през последните три – 2 млрд. долара.

Eмигрантските трансфери у нас оформят едва 0.13% от общата сума изпратена от мигранти по света през 2020 година, която възлиза на 701.9 млрд. долара, сочат данните на Световната банка. Цели 77% или 539 млрд. долара всъщност са пари пратени към държави с ниски и средни доходи. COVID-19 пандемията не е повлияла осезаемо на паричния поток към по-бедните страни, като той е намалял с едва 1.6% спрямо 2019 година, когато сумата е достигала 548 млн. долара. Интересно е да се отбележи, че най-високата цена за трансфер на парична сума в региона на Европа и Централна Азия е от Турция към България. Навярно обезценяването на турската лира през последните години допринася за това.

Къде отиват парите - четете в Expert.bg

БНБ: Взимат се по-малко на брой заеми, но за по-големи суми

Броят на кредитите в края на първото тримесечие на 2021 г. намалява на годишна база с 5.7%, а общият им размер се увеличава с 4.5%. Тов...

Още: Емигрантите съвсем спряха да пращат пари в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика